Cum sa pierzi jumatate de zi (o reteta sigura)

Daca ai treaba cu statul roman, e garantat ca jumatate din ziua de munca ti-o vei pierde la institutiile pe care trebuie sa le vizitezi. Si cum eu n-am mai facut de multa vreme treaba asta cu umblatul peste tot, azi am fost lovita in plin de ineficienta sistemului administrativ de la sucursala Timis a Administratiei Financiare.

Am ajuns acolo pe la 11 si trebuia sa ridic contractul gata inregistrat. Ca asa stiam eu, aveam o “pila”. Pe care “pila” a durut-o-n cot si m-a lasat sa ma descurc singura. Mi-am luat contractul si m-am dus la registratura (in capul meu registratura=locul in care se inregistreaza chestii). La registratura, doamna de acolo a facut ochii cat cepele si mi-a zis: “Apai, doamna, io nu stiu unde puteti inregistra ASA un contract” (nimic complicat, inchiriere de spatii web). Drept pentru care m-a trimis la biroul de contracte persoane juridice.

Acolo am dat de o alta doamna, tare draguta, care mi-a verificat contractul si a inceput sa rada: “Dar oare de ce v-o fi trimis la mine? Ca dvs. sunteti persoana fizica.” “Multumesc”, zic, “asta stiu si eu, dar amu unde sa merg?” “Pai mergeti la P8, noi suntem P9″.

Ajung la P8 (habar nu aveam ce e aia, pana la urma am aflat ca e camera pentru declaratii persoane fizice), iau numar de ordine: 593. Ma uit la avizier: 564. Perfect, zic, ma pun pe scaun, mai dau un telefon, mai un ochi pe Twitter, in fine, ajung in camera mult dorita. Acolo, un domn ma pofteste sa iau loc langa el (ca asa-s facute birourile astea de 12 metri patrati, sa te bagi fix in sufletul omului care munceste acolo), imi ia contractul, se uita la el, imi zice ca e prea complicat si ma trimite la colegu’.

Spre norocul meu, colegu’ stia despre ce e vorba, mai inregistrase un contract de felul asta, mi-a dat declaratia, am completat-o impreuna, apoi imi cere certificatul de inregistrare al firmei. CUI, adica. “Pai de unde sa-l am?” “Sa vi-l trimita, cumva, noi de unde stim ca firma asta exista?” Ma buseste rasul. “Dar dvs. nu aveti o baza de date, ceva, ca doar suntem in 2011.” Era randul lui sa rada copios. “Doamna, n-ati vazut ca suntem trei oameni intr-o camaruta mai mica decat baia mea de acasa? Ce sa mai cerem noi tehnologie?”

Mda, am sunat la firma, ei mi-au trimis CUI-ul scanat in 5 minute, am sunat la X 3 (ca ei sunt aproape de finante si erau singura mea speranta ca n-o sa pierd o ora pana acasa, sa printez documentul), ei m-au rezolvat rapid, in mai putin de 20 de minute eram inapoi la administratia financiara.

Cu toate actele am urcat la M15 (nu mai radeti, am retinut cum se numesc toate rahaturile alea de birouri), sa inregistrez, in sfarsit, contractul. Iar asa, ca un final apoteotic, domnul de la M15 a trecut numarul de inregistrare intr-un registru de hartie.

Pam pam.

PS: sa stiti ca oamenii care lucreaza acolo sunt foarte amabili si draguti. Daca s-ar mai lucra putin si la modernizare, poate ca am avea un loc in care sa nu mai pierdem atatea ore.


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *