De ce sa vii la FITS

Inca doua zile de FITS, maine seara se incheie a XX-a editie. Sunt 6 zile de cand ma aflu in Sibiu si in timpul asta am vazut 17 spectacole de interior (sali de teatru, biserici) si multe multe spectacole de strada, care mai de care mai pline de bucurie. Iar ceea ce incerc sa transmit e faptul ca Sibiul, in perioada festivalului, e cel mai frumos oras din tara.

Acreditarea ca blogger nu ofera mai multe beneficii decat cele pe care le are un simplu turist care viziteaza Sibiul la FITS (in afara de accesul la Clubul festivalului, locul in care voluntarii, staff-ul si invitatii stau de vorba la un pahar de bere), iar misiunea noastra aici e sa incercam sa transmitem tuturor ca acest festival merita vizitat. Sigur, pot vorbi doar despre spectacolele pe care le vad, dar FITS nu e doar despre spectacole, ci despre atmosfera minunata de aici, despre lucrurile pe care le poti face de dimineata pana seara fara sa fie nevoie sa mergi la spectacolele din sali ca sa intelegi ce inseamna Sibiul la ceas de sarbatoare.

Spectacolele de strada.

Fac deliciul festivalului. Incepand cu ora 16, in fiecare zi, pietonala Nicolae Balcescu si Piata Mare a Sibiului se umplu se sunete, culoare si viata. Fie ca sunt Cupidoni care sageteaza trecatoarele cu iubire la tolba, tobosari care iti iau orice urma de oboseala, scotieni cu ale lor cimpoaie, calareti cu cai de jucarie, mimi sau oameni de la carnaval, toate fac magie si lasa zambete pe fata trecatorilor. Am vazut oameni grabiti, pentru care centrul orasului inseamna doar locul prin care trec cand pleaca de la munca, opriti din goana lor zilnica pentru a admira spectacolul intalnit in cale.

BLONDA BRUNETA SATENA_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

BOEMII_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

EXISTA ALPI IN VIENA_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

BOEMII_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

EXISTA ALPI IN VIENA_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

IN RITMUL TOBELOR_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

IN RITMUL TOBELOR_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

O ALTFEL DE TRUPA DE BAIETI_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

O ALTFEL DE TRUPA DE BAIETI_FITS2013©Sebastian Marcovici 1

Eu pot povesti despre cat de bine ma simt dupa fiecare reprezentatie de strada pe care o vad si la care particip. Dar unele lucruri trebuie traite si simtite la fata locului si bag mana in foc ca, odata ajunsi aici, n-o sa mai vreti sa plecati. Si veti reveni in fiecare an. E un microb care nu mai trece niciodata.

Spectacole unicat.

Fiecare noua editie de festival are spectacole cu care nu te mai intalnesti niciodata. Unele de dans, altele de teatru sau muzica. Ani la rand am vazut aici spectacole japoneze (teatrul Kabuki, care face parte din patrimoniul national al Japoniei – a durat mult pana au fost convinsi sa vina si nici nu cred ca vor mai veni vreodata), trupa de dans Vertigo (vazuta anul trecut, au venit cu doua spectacole si va dura ceva vreme pana ii va aduce altcineva in tara), spectacolul “Nunta“, montat de un regizor rus si jucat de actori din Bielorusia, spectacolul de gospel al celor de la IDMC Gospel Choir, teatrul-terapie, spectacolul de dans al balerinei din Cehia (40 de minute de efort fizic aproape absurd si de o gratie care m-a lasat muta). Si lista poate continua la nesfarsit. Pretul biletelor e intre 10 si 30 de lei, dar experienta traita e pentru o viata.

Cazare, mancare si imprejurimi.

Cand va saturati de spectacole, puteti sa va opriti la oricare din terasele de pe pietonala Nicolae Balcescu, din Piata Mare sau Piata Mica. De exemplu, la cofetaria Redal de pe pietonala, exista o chelnerita care ne-a pastrat cate o portie de placunta cu rubarba, stiind ca vrem neaparat sa mancam asa ceva pana plecam de la festival. Bine, pentru ca Murphy isi face de cap, n-am ajuns in locul respectiv in ziua in care primisera placinta, dar faptul ca si-a pastrat promisiunea fata de noi (in conditiile in care are sute de clienti zilnic) e mare lucru.

Restaurantul Hermania, pentru tartarul de pastrav, Kon Tiki pentru ciorba de burta sau Crama Sibiul Vechi pentru galustele cu prune. Si, de ce nu, restaurantul Aladi, pentru meniul de pranz. Toate sunt locuri in care ospitalitatea si calitatea mancarii se mentine la aceleasi cote de ani multi, peste 15.

Iar daca Sibiul e mult prea aglomerat in perioada festivalului, Rasinariul, Gura Raului si marginimea Sibiului in general va primesc cu bratele deschise. Unde mai pui ca muntele e la o privire departare. Nu dau link-uri pentru ca as nedreptati uitand prea multe locuri. Dar, daca aveti nevoie de recomandari speciale, va stau oricand la dispozitie pentru indrumare.

E frumos la mine acasa. Si macar o data in viata mi-ar placea sa vedeti si voi cum e acest festival. O sa-mi intelegeti bucuria.

Credit foto: Sebastian Marcovici | FITS 2013


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *