Despre Blogtrip si workshop

Gandindu-ma in ce fel as putea sa scriu despre ceea ce s-a intamplat sambata la worshop-ul de la hotel Boavista, mi-am dat seama ca ar trebui sa scriu intr-un fel necaracteristic mie, pentru a putea oferi cat mai mult din experienta minunata de a participa la niste discutii cu oamenii care au fost pionieri in ale blogeritului, pe meleagurile noastre. Va fi un post fara linkuri, fara pupincurisme, in care voi oferi absolut tot ce am notat timp de aproape cinci ore.

Workshop-ul a inceput cu o scurta prezentare a lui Bobby Voicu, in care ne-a povestit pe unde au fost in Blogtrip, care au fost reactiile si ce spera sa ne transmita. De asemenea, se pare ca tot conceptul de sambata a adus un lucru nou: toti vorbitorii au fost din afara Bucurestiului, semn ca se intampla lucruri multe si pe plan local sau regional. A laudat comunitatea din Timisoara si, ca o remarca personala, a spus ca suntem aproape la fel de uniti caa si cei din Iasi (io as vrea sa-i vadm ca daca aia sunt mai misto, tre sa se intample niste lucruri tare faine pe acolo).

Ne-a mai vorbit despre importanta felului in care comunicam intre noi, in special despre faptul ca inca mai avem lacune in domeniul asta. “Secretomania nu e buna pentru online”, exlicandu-ne ca e putin probabil ca altii sa ne fure ideile daca noi stim cum sa ne prezentam planurile de viitor.

Intrebandu-ne ce anume vrem sa aflam din workshop (dupa ce ne-am prezentat fiecare in cateva cuvinte), unul dintre participanti a deschis un subiect delicat, exprimandu-si nedumerirea fata de lipsa solidaritatii intre bloggerii romani. Explicatia data de Bobby a fost una foarte la obiect, atragandu-ne atentia ca online-ul adevenit foarte mult offline: “credibilitatea nu se cere, se castiga. Mergi la evenimente, socializeaza, fa sacrificii financiare, scrie pertinent si succesul va fi al tau”.

Prima prezentare a fost facuta de Daniel Damian. Stiam de el, ii mai citisem blogul de cateva ori, dar ceea ce a reusit sa transmita un pusti de 15 ani intr-o dupa-amiaza de sambata este extraordinar. Blogger de la 12 ani (din 2007), la 13 ani deja castiga primii bani din blogging. Trecand gradual prin ceea ce i s-a intamplat datorita blogging-ului, ne-a oferit cateva lectii despre cum sa faci in asa fel incat pasiunea sa devina meserie: “Cunoaste-ti ideea, pune-o in practica si, cel mai important, cere feedback”. Ne-a vorbit despre proiectele lui si ne-a oferit un model despre ce inseamna sa-ti manageriezi colaboratorii, rasplatindu-i pentru munca depusa si ne-a motivat, asa cum un speaker adevarat stie sa faca: “Nu renunta! Succesul tine de atitudine.” Tot respectul pentru acest copil, care ne-a facut pe multi sa stam cu capul in pamant, datorita seriozitatii si coerentei de care a dat dovada. Din acest motiv, el este singurul cu link in acest articol. Multumesc, Daniel.

Alex Bleau ne-a tinut o prezentare in care a vorbit despre castigurile nonfinanciare ale unui blog personal. Ne-a trecut in revista concursurile gazduite pe blogul personal si ne-a povestit despre oamenii pe care i-a cunoscut datorita diverselor intalniri offline. Datorita blogului si-a dezvoltat un brand personl, a primit multe oferte de joburi (chiar a acceptat una dintre oferte), este un cunoscut organizator de evenimente, iar partea de socializare e in continua dezvoltare.

Ovi Sirb ne-a vorbit despre brand personal si felul in care te poti diferentia in multime, adaugandu-ti elementul personal. Ne-a atras atentia ca, si daca iti construiesti un brand solid, asta nu-ti creste traficul si ca e nevoie de consistenta si constanta in felul in care scrii pe blog. Recunosc, l-am ascultat mai mult decat am scris, dar Ovi stie foarte bine cum sa ajunga la mintile celor care il asculta.

A urmat Stefan Szakal, un om despre care nu stiam foarte multe, cu care m-am mai intersectat pe la evenimente, dar destul de rar. Stiam, insa, ca o sa asistam la o prezentare coerenta, sustinuta de carisma lui Stefan, care stie sa vrbeasca si sa co-intereseze audienta. “If content is king, you shoul dress accordingly”, cu asta au inceput sugestiile despre designul blogului, care ar trebui sa ne reprezinte, pe fiecare in parte. Ne-a prezentat niste studii de caz, unul dintre ele urmarind, in paralel, designul blogului lui Bobby Voicu, si ca blog personal si ca blog de business, scotand in evidenta faptul ca, desi ca blog personal, are o organizare de continut nu foarte potrivita, ca blog de business e foarte usor de urmarit, datorita faptului ca relevanta, in ultimul caz, o face continutul si nu designul. Nu pot sa sintetizez chiar tot ce a spus Stefan, pe el trebuie sa il asculti si sa bagi la cap.

Prezentarea lui Dan Stefancu, recunosc, a fost una usor plictisitoare pentru mine, deoarece eu nu sunt foarte interesata de aspectele tehnice ale unui blog, cum ar fi widget-uri, plugin-uri si alte chestii de genul asta. Totusi, am invatat despre diferenta dintre widget si plugin (acesta din urma confera un plus de functinalitate) si am aflat despre tipurile de plugin-uri existente (unele care te ajuta in administrare, iar altele care ajuta vizitatorii).

La final, Bobby a incercat sa ne raspunda fiecaruia la intrebarile despre probleme noastre in blogging, iar concluzia a fost ca povestile celorlalti ar trebui sa ne impulsioneze sa facem. Sa nu ne fie teama de esec, pentru ca esecurile sunt mai putin vizibile decat succesele si sa nu ne fie teama de socializare, pentru ca azi networking-ul e mult mai usor, putem sa gasim foarte rapid oameni care gandesc ca noi.

Multumesc, Blogtrip!


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *