Gramatica. Cui foloseste?

Nu prea foloseste nimanui. E o notiune abstracta si de orientare, care serveste eventual ca si punct de plecare, pentru ca nimeni nu pare a sti de ce e importanta.

Scrierea normala nu mai e la moda. Tre sa inveti sa scrii la moda, frate, daca vrei sa faci parte din marea comunitate online. Am gasit niste comentarii pe la bloguri de cred ca am nevoie de traducere, ca nu inteleg neam ce scrie pe acolo: “EMO JALNIC CE INSEAMNA ASTA YOO AM FOST EMO SI ASTA A VENIT DE LA PRIETENI MEI CE SA SPUN ASTAI BUNA CA VOR O LUME MAI BUNA HAHAHA)) p ~X( CAND COLO TRE SA TE AMORI NU CA DACA TE CEARTA MAMA CE PATESTI ASTA O SA TREACA DA NU TE MAI INTORCI NICO OADATA DAO FACI” – mno vreau si eu sa stiu ce zice asta aici (extras de la 2/2)

Inca e pentru mine o nebuloasa cauza pentru care romanii scriu “v-a veni” sau “ve-ti face”; ma depaseste total motivul pentru care accepta ca si corect “frumoas-o” (atunci de ce nu scriem “frumos-ule”, ca doar nu discriminam masculinul de feminin), de ce uita degetul pe “i” si ne trezim cu “nostrii”, “albastrii”, de ce nu inteleg ca inainte de “b” si “p” se pune obligatoriu “m” etc. Nu mai vorbim de lipsa totala de virgule, cratime si alte accesorii oarecum indispensabile scrierii coerente.

Mda. Am devenit dinozaur mai repede decat ma asteptam. Am inceput sa zic fraze care incep cu “pe vremea mea” mai des decat credeam vreodata ca o sa o fac. Dar pe vremea mea era destul de nasol sa nu stii sa scrii corect. Cel mai rau e ca acesti copii sunt viitorul. Si peste cativa ani o sa vedem un afis electoral care o sa aiba un slogan de genul: “Votatima pe mn, k yo jtiu c va trb”. Si n-o sa aiba cine sa-l corecteze.

Later edit: cea mai tare mostra de “agramaticalitate” se gaseste in comentariile de aici. E la liber, din toate partile.


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *