Ideo Ideis 2012 – competitia (2)

Ieri, luni, au continuat spectacolele prezente in competitia festivalului Ideo Ideis (prima parte o puteti vedea aici). Urmarindu-le si apoi discutand cu altii despre ele, am realizat un lucru: nu pot sa spun despre vreun spectacol ca a fost buna sau mai putin bun, ca nu mi-a placut, ca actorii n-au intrat in rol asa cum ar fi trebuit etc. Asta e treaba juriului, de aceea exista, de aceea fac parte din el oameni pregatiti, care stiu exact cum sa se uite la un spectacol si sa identifice eventualele probleme.

Mie imi plac toti. Ma incanta, ma fascineaza curajul lor de a juca texte grele, mari, de a pune cap la cap niste spectacole complexe, de care unii actori, cu vechime, s-ar feri. Nu ai cum sa nu-i admiri pe copiii astia, care ne invata cel mai important lucru, an de an: sa ne intoarcem in timp si sa ne amintim de sacrificile pe care le faceam pentru pasiunile noastre, atunci cand le aveam; si ne mai invata cum sa regasim acele pasiuni.

Zorba, Bucuresti – “Aleea Soarelui”, de Gabriel Pintilei

Ziua doi a competitiei a debutat cu un spectacol destul de complex, ca text, pentru niste tineri cu varsta pana in 18 ani. Un text greu, cu un mesaj dificil de transmis, dar pe care acesti copii l-au dus la bun sfarsit cu mare implicare. A fost si o piesa cu final neasteptat, poate mai usor de intuit in partea a doua, insa care a avut efectul unei carti in care abia la final ni se dezvaluie adevaratul subiect, adevarata cautare. Ceea ce mi se pare fascinant e ca aceasta trupa are un dramaturg care le scrie piesele pe care le joaca, adica arata ce stiu si ce pot pe niste texte care li se potrivesc lor, scrise de cineva care ii cunoaste foarte bine.

BonTon, Iasi – “Copii la instanta Shakespeare”, adaptare dupa texte de W. Shakespeare

Greu. Greu de tot. Doua fete care au recitat monoloage din Shakespeare, s-au incarcat cu emotii, sentimente, au plans, au ras, au transmis si ne-au facut si pe noi sa ne bucuram de ele. La sfarsitul spectacolului, una dintre ele nu-si putea stapani lacrimile, plangea si radea in acelasi timp. atunci mi-am dat seama cata presiune e pe capul copiilor astora, cat de mult se straduiesc ei, in inocenta lor, sa nu dezamageasca, sa nu se faca de ras, sa isi faca treaba bine si sa se poata bucura mai departe de tot ce inseamna festivalul.

ACT, Bacau – “Grafitti. Fotografii de familie”

Mie mi-au reamintit de cat de ciclica e viata. Cat de tare se repeta lucrurile, la intervale de timp mai lungi sau mai scurte. A fost frumos de urmarit, au fost creativi, amuzanti si tristi, pe alocuri dramatici. Poate ca textul nu i-a pus foarte bine in valoare, poate ca replicile, pe alocuri, au fost usor seci (asta ziceau specialistii, nu eu), insa au fost cativa copii care chiar s-au remarcat, poate viitori actori de valoare.

CCA “Carmen Saeculare” – “Dus nervos”

Asta a fost spectacolul care mi-a placut ieri cel mai mult, desi specialistii ziceau ca n-a fost bine deloc. Doi baieti care au dat tot din ei, au facut ce au stiut ei mai bine sa le iasa piesa. Am aflat mai apoi ca cei din trupa s-au retras, unul cate unul, ca nu au coordonator, ca si-au dorit foarte tare sa vina la Alexandria si au cautat singuri un text pe net pe care sa-l joace. S-au pregatit singuri, cu alte cuvinte. Iar pentru asta ma inclin in fata lor, pentru ca au gasit puterea sa nu renunte atunci cand totul parea sa indice ca asta trebuie sa faca.

Azi e ultima zi a competitiei si ultimul spectacol e cel pe care il astept cel mai tare. Abia astept sa va povestesc maine cum a fost.

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

Credit foto: Adi Bulboaca | Ideo Ideis 2012


No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *