Ce a reușit să facă Facebook pentru mine

14079571_1034373853344409_858386396254166442_n Țin să precizez de la început că eram cea mai credulă persoană din lume. Aveam încredere în bunele intenții ale tuturor oamenilor pe care îi întâlneam. Poate de aia am și avut niște relații ratate grav până la vârsta asta, dar aș putea face un articol separat din acest subiect.

Revenind, dezinformarea care se găsește cu precădere pe Facebook a scăpat de sub control. Nici mama scripturilor nu mai poate opri valul de minciuni și manipulări care se întâmplă pe rețeaua asta de socializare. Oameni pe care îi credeam cu discernământ cred și vorbesc despre niște teorii ale conspirației care mă zguduie intens de fiecare dată. Sunt oameni care pur și simplu nu pun la îndoială niște informații care ar trebui să sară în ochi de dubioase ce sunt.

Dreptul la liberă exprimare ne lasă pe toți să urlăm conspirații în gura mare. Iar contextul politic mondial nu ne ajută. A câștigat Trump președinția Americii, vai, o să murim cu toții. Nu contează că omul ăla nu e singur pe acolo, nu contează că Statele Unite au și un Senat care ia decizii, nu doar un președinte, nu contează că Pentagonul e stat în stat, toată lumea urlă că aruncă Trump bomba atomică dacă se trezește într-o dimineață mai ciufulit (see what I did here?). O poză cu vecinii roșii și comuniști se plimbă nestingherită pe interneți, în timp ce in România se urlă: „nu lăsați țara să ajungă roșie”! Din ultimele date se pare că nici Republica Moldova, nici Bulgaria, nu sunt atât de bune prietene cu Putin pe cum se credea.

Sigur, toate aceste lucruri necesită informare. Presupune să citești niște lucruri, să cauți niște publicații cât de cât obiective, să citești niște analize care să te lămurească despre geopolitică. Sau despre politică în general. Mai mult, dacă chiar îți pasă de țara asta pe cât de tare urli „hoții” pe Facebook, ai obligația de a citi niște programe electorale. De guvernare, de președinție, de orice țin alegerile respective. Sunt lucruri negru pe alb pe care toată lumea le omite, crezând, complet paradoxal, niște filmulețe de propagandă sau niște poze amuzante. Și eu mă mai fac vinovată de păcatul ăsta, uneori, dar măcar știu să folosesc internetul căutând și ceea ce contează, fără să iau de bun tot ce mișcă pe Facebook.

Vă doresc să fiți circumspecți. Să verificați informații, să vă dedicați 15-20 de minute pe zi pentru a căuta lucrurile care vă interesează. De exemplu, în acest moment, programele de guvernare propuse de partidele candidate la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Și dacă chiar doriți să vă implicați, încă e nevoie de observatori independenți ca de aer. Momentan sunt 1500 înscriși pe platforma Fiecare Vot, e nevoie de minim 3000. Hai, mai aveți timp vreo două săptămâni. Și nu uitați: in Statele Unite n-a contat că voturile pentru un candidat sunt mai multe, la ei încă se votează cu picioarele. În România, fiecare vot contează.

Foto: Facebook Fiecare Vot


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *