Sunt suporter

Sa fii supporter in Romania poate fi destul de frustrant, indiferent ca iti place fotbalul, baschetul, handbalul sau oina. Suporterii de fotbal sunt scarbiti de jocurile de culise ale unor analfabeti aflati la conducerea echipelor pe care le sustin, iar suporterii celorlalte sporturi sunt frustrati de ponderea mica de atentie care se da sportivilor preferati.

Frustrarile mai vin si din alte parti: ba sunt bani putini pentru a sustine o echipa si acum vorbesc de orice alt sport in afara de fotbal. Ba nu exista interes, pentru ca celelalte sporturi nu aduc bani suficienti la bugetele lor, ba nu se face promovare etc. Si, cel mai rau, cand asemenea frustrari exista, isi mai face loc si neputiinta ta ca supporter, atunci cand echipa pe care o sustii mai si pierde meciuri pe care n-ar trebui sa le piarda.

De cand ma invart intre oamenii care formeaza BC Timisoara, am intrat intr-o noua dimensiune, aceea de a iubi neconditionat o echipa pe care o vezi la munca zi de zi. Le vezi supararile, tristetile si le simti bucuriile. Asta s-ar intampla si daca as fi un suporter obisnuit, pentru ca in baschet totul e aproape de teren, nu sunt garduri care sa puna bariere, iar parfumurile doamnelor din tribune se impletesc cu mirosul de Ben Gay din teren.

La meciul de sambata, intre Timisoara si Miercurea Ciuc, am simtit pentru prima oara cat e de greu sa fii supporter si cat de mult trebuie sa stii ce inseamna aia dragoste neconditionata atunci cand echipa pe care o sustii pierde un meci teoretic usor. Pentru ca in teren sunt multi factori pe care trebuie sa-i iei in seama, iar din tribuna totul pare foarte simplu. Pana la un moment dat mi se parea inexplicabil ceea ce se intampla pe teren: Ciuc, o echipa aflata in coada clasamentului, domina fara drept de apel echipa care in sezonul trecut castiga Cupa Romaniei. Milos, Shone, Dan, Darko, Rade si ceilalti pareau a fi cu totul alti jucatori de cum isi aminteau toti. Pase proaste, aruncari ratate peste aruncari ratate, ineficienta in aparare, totul era desprins dintr-un film prost, dar la care te uitai hipnotizat, pentru ca nu iti venea sa crezi ca niste actori atat de buni, cu un regizor atat de premiat si cunoscut, au putut s-o dea in bara in felul asta.

Eram gata sa plec. Ma imbracasem si eram cu un picior afara din rand, cu 8 minute inainte de final. Iar in momentul acela m-a lovit: daca eu as pleca si la fel ar face toata sala, ultimele 5 minute de meci s-ar juca intr-o sala goala, lipsita de suflet. As fi fost exact ca oamenii aia pe care eu ii condamn ca nu stiu sa sustina echipa pana la capat, desi plecarea mea era din cu totul alte motive: ma durea inima, la propriu si imi era mult prea greu sa privesc la ceea ce altii au numit “umilinta etapei”. Ii vedeam pe ai nostri pe teren, nauciti de-a dreptul de faptul ca nu se puteau aduna sa fie o echipa.

Da, au pierdut si a fost greu sa acceptam infrangerea. Dar am stat, eu si toti cei care au venit la Sala Olimpia (foarte multi, avand in vedere rezultatele slabe din acest sezon competitional – aproximativ 1.300 de oameni), pana la final, iar cand meciul s-a terminat. Am aplaudat Miercurea Ciuc pentru victorie si ne-am asteptat, tot aplaudand, favoritii, pentru a-i saluta si a le multumi pentru joc.

De sambata sunt suporter. Multumesc BC Timisoara.


13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *