Tata si computerele

Tata n-are nicio treaba cu computerele. Singura lui legatura cu masinariile astea e atunci cand o roaga pe sora-mea sa-i mai scrie cate un cd cu muzica, sa isi bea cafeaua pe muzica preferata.

Acum cateva zile, ma suna cu o dilema, citez, “te sun pe tine, ca sora-ta nu stie sa-mi explice si-mi tot spune ca nu se poate”. Il intreb care e problema si aflu ca e vorba de un cd cu ceva jazz pe care vrea sa-l multiplice. Ii spun ca sora-mea a avut dreptate, nu se poate chestia asta si sper, in sinea mea, ca a inteles ce i-am spus. Dar nu, tata vrea explicatii, sa-i spun exact de ce nu se poate. In continuare, dialogul halucinant cu tata:

“Tu copila, dar de ce nu se poate?
Pentru ca nu poti sa copiezi de pe un cd pe altul asa cum copiezi de pe calculator pe cd.
Dar nu e acelasi lucru? Ca-i tot copiat.
Pai stai sa-ti explic.
Stau, ca-s pescar.
(Deja aveam lacrimi in ochi de ras) Cand copiezi de pe calculator pe cd, informatiile alea devin imagini si nu mai pot fi recopiate decat daca ai un programel special, sa copiezi acele imagini direct in calculator si de acolo sa le pui la loc in alt cd.
Dar eu nu vreau filme. Vreau muzica. Si sora-ta are deja in calculator muzica aia, ca doar de acolo mi-a facut cd-ul.
Am vorbit cu ea, nu le mai are, le-a sters.
Pai si nu poate sa le puna inapoi? Si cum adica le-a sters, adica poti sa stergi cu guma ca de pe caiet?
(Deja stiam ca nu am nicio sansa sa ii explic si sa inteleaga) Hai sa iti explic cum e cu stersul. E ca la tine in camara, cand faci muraturi si zacusca. Eu vin de la Timisoara, tu imi dai borcane si plec cu ele, de tot. No, asa e si cu stersul de pe calculator, nu mai e nici urma ca au fost vreodata acolo. Ele exista, dar sunt la mine acasa, doar ca tu nu le mai ai. Asa e si cu informatiile de pe cd-ul tau: exista, doar ca in calculator nu mai sunt.
Aha. Si care-s sansele ca, totusi, discul ala sa poata fi copiat?
Aceleasi ca eu sa iti aduc inapoi borcanele goale, desi mi le ceri intr-una.”

Ultima fraza l-a lamurit complet, adica si-a dat seama ca nu exista sanse, ca tre sa aiba rabdare ca sora-mea sa-i caute piesele alea si sa-i scrie un cd nou. Amu, stiu, nu-s io celo mai bun pedagog in viata, nici n-as sti vreodata sa explic de ce nu se pot face unele chestii in ceea ce priveste utilizarea computerului nostru cel de toate zilele.

Sper sa nu afle vreodata cum sa isi faca vreun cont de Facebook.


14 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *