Teatru, teatru-dans si Timisoara. TESZT

De azi dimineata stau cu pagina de wordpress deschisa si cu titlul frumos asezat. Parte din cauza ca tot apar lucruri de care trebuie sa ma ocup, parte din cauza ca am atatea informatii despre festivalul ce va sa inceapa la Timisoara, incat nu stiu exact ce-as putea sa aleg ca sa va trezesc interesul.

Care va sa zica, avem festival. Bine, avem mai multe, dar TESZT (realizat de Teatrul Maghiar de Stat – Csiky Gergely) este primul si singurul festival euroregional din Timisoara. Este si primul care a avut curajul sa se comunice online, fara teama, din dorinta de a arata si altora ce se face aici, in Timisoara noastra draga. Printre altele, si cu bloggeri: Corina, Cristina, Alexandra, Richie, Dan, Andreea si Dani (care va face naveta de la Arad, zilnic, timp de 5 zile). Pe langa spectacolele realizate de teatrele din Novi Sad, Subotica sau Budapesta, acest festival are marele merit de a avea spectacole de la toate cele 3 teatre timisorene: Teatrul Maghiar, Teatrul German si Teatrul National Timisoara. Poate pentru cei care nu sunt din oras, asta nu e un lucru de mare insemnatate, insa pentru noi e important.

Vor fi multe spectacole de teatru-dans, o forma de arta teatrala care pare ca a explodat in ultimii ani. Eu m-am declarat deja fanul lui Pal Frenak, coregraf si regizor maghiar care isi face spectacolele in Franta, anul trecut am vazut compania Inbal Pinto & Avshalom Pollack, am stat pe Youtube cu orele sa vad dansurile Pinei Bausch, iar la TESZT voi avea ocazia sa vad “Peer Gynt”, compania Forte a lui Horvath Csaba, din Budapesta (spectacol care va deschide, de altfel, festivalul, in data de 19 mai). Iata, mai jos, programul (click pe poza pentru marire):

E foarte posibil ca numele spectacolelor sa nu va zica foarte multe si sa nu stiti la ce sa va asteptati. Adresa mea de e-mail va sta la dispozitie in pagina de contact si pot oferi informatii suplimentare oricui e interesat de mai multe detalii. Chiar imi doresc foarte mult ca voi, cei ce puteti veni la spectacole, sa stiti la ce veniti si pentru ce va rupeti niste ore din timpul vostru. Singurul lucru pe care il pot spune acum e ca absolut tot ceea ce se intampla in acest festival e de urmarit: fiecare reprezentatie, fiecare concert, fiecare spectacol al programului OFF Festival (exista si asa ceva, o sa oferim informatiile la momentul potrivit).

Poate cel mai important lucru de spus despre spectacole este acesta: exista subtitrari, deci nu va speriati de faptul ca se joaca in limba maghiara. De asemenea, cum am spus si mai sus, spectacolele de teatru-dans folosesc o limba universala, care nu are nevoie de traducere.

Din 19 pana in 27 mai va asteptam la teatru. Sa fie veselie! Si daca vreti sa transmiteti ceva organizatorilor, o puteti face ori pe Facebook, ori pe canalul de Twitter si puteti sa vizionati filmuletele pre si post eveniment de pe Trilulilu (de maine incepem sa populam contul). Sau, de ce nu, chiar aici, in comentarii. Voi face tot posibilul ca tot ceea ce transmiteti sa ajunga acolo unde trebuie.

Pretul biletelor este, dupa cum urmeaza:

– spectacolele Teatrului Maghiar: 16, respectiv 8 lei – cu reducere pentru studenti.
– montările invitate: 20, respectiv 10 lei.
– concertul Boris Kovač va costa 20 de lei.
Acestea vor fi puse in vanzare la Casa de Bilete. Pentru spectacolul Teatrului National „Mihai Eminescu” si cel al Teatrului German de Stat biletele se achizitionează de la Casele de bilete ale acestora.

Exista si două tipuri de abonamente. TESZT 11 este un abonament general, care cuprinde toate cele 11 spectacole invitate. Acesta costa 176 de lei, pret intreg sau 88 de lei pentru studenti, elevi si pensionari. Cel de-al doilea abonament, TESZT 5, ofera posibilitatea alegerii a patru productii din cele 11 invitate, la care se adauga un bilet oferit gratuit de catre Teatru, pentru un al cincilea spectacol. Acest abonament costa 80 de lei, respectiv 40 de lei, cu reducere. Abonamentele vor fi puse in vanzare la Casa de Bilete, de pe strada Alba Iulia nr. 2, de luni pana vineri, intre orele 16 și 19, respectiv cu o ora inainte de inceperea spectacolelor.

Biletele se pot procura si online, aici si aici.

Festival! :)


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *