Despre un asistent universitar, un conflict si niste studenti

Zilele trecute am avut o semi-disputa cu cineva care ma acuza (mai mult sau mai putin) ca nu stiu sa iau atitudine in privinta derapajelor constante ale asistentului universitar Horea Mihai Badau, de la FJSC Bucuresti. Nu pentru un razboi care pare ca nu se mai termina, ci pentru ca asta se asteapta de la mine: sa iau atitudine. Initial n-am inteles ce a vrut sa zica, dar apoi am realizat ca tot ceea ce fac eu tine de educatie alternativa, din dorinta de a oferi celor care au nevoie un sprijin real in a-si gasi vocatia. Si tocmai de aceea trebuie sa semnalez (aici, ca in alta parte nu am unde) un comportament total neadecvat unui cadru didactic cum este domnul Badau.

Istoria, pe scurt.

Domnul asistent a lansat anul trecut o carte despre Social Media, una pe care a dorit-o manual de baza pentru studentii dumnealui, dar care, din pacate, e plina de informatii eronate, bucati de articole traduse din publicatii de dincolo, plus un razboi personal cu unul dintre cei mai mari bloggeri romani. Bucuria de a afla ca, in sfarsit, cineva a scris o carte despre Social Media de la noi, a fost rapid inlocuita cu tristetea parcurgerii acelui manual, ale carui informatii nu mai erau de mult valabile, unele nefiind vreodata valabile la noi in tara, din simplul motiv ca diferentele culturale se aplica si in acest domeniu, la fel ca in oricare alt domeniu ce tine de marketing si comunicare.

Au fost colegi de-ai mei care au condamnat aparitia acelor informatii: unii mai cu perdea, argumentand constructiv tot ce nu era bine, altii fara de perdea, facand doar misto. Fiecare dupa chipul si asemanarea blogului pe care il scrie.

Desigur, toate aceste lucruri l-au facut pe asistentul universitar sa proclame ca blogosfera e impotriva lui, fara sa-si puna vreo secunda problema ca toti cei care au oferit feedback sunt practicieni in Social Media si au ceva experienta de administrare a unor campanii online. Pe sistemul “cine nu e cu mine, e impotriva mea”, a inceput o tirada de injurii indreptate in mod special catre “greii” blogosferei.

Am crezut, la fel ca si altii, ca acest conflict se va stinge si ca domnul asistent universitar isi va reaminti ca are la cursuri o multitudine de minti tinere, dornice sa invete si ca tot acel conflict e doar o alunecare usoara de la cursul firesc al lucrurilor. Pana la urma, nimanui nu-i place sa fie criticat, asa ca, oarecum, reactia dansului a fost justificata.

M-am inselat amarnic.

Intamplari recente.

Dupa o scurta vizita pe blogul domnului Badau, acum vreo doua saptamani, am descoperit un articol in care isi promova “Atelierele Social Media Universitaria” (o idee foarte buna, de altfel, daca ar fi fost manageriata in alt fel si, poate, de altcineva), la care fusese invitat un blogger cunoscut. Desigur, l-am intrebat pe bloggerul respectiv daca a fost intr-adevar acolo. De ce am facut asta? Pentru ca mi se pare periculos pentru imaginea personala sa te asociezi cu un om care a stiut doar sa arunce acuzatii pana acum si nu a facut nimic bun care sa il califice pentru aceste ateliere.

Nu fusese la ateliere pentru ca avusese inspiratia de a refuza pe ultima suta de metri. Daca e etic sau nu ce a facut, nu e important. Ideea e ca de la acele schimburi de replici care au avut loc pe Twitter, domnul asistent a incropit un scenariu demn de “1984”, varianta pe cocaina. De atunci pana acum, noi, bloggerii (mari, mici, nu are importanta) am fost acuzati de:

– aderare neconditionata la ordinele lui Cristian Manafu
– lipsa de studii care sa le ateste expertiza in Social Media (expertiza pe care dansul, din spusele proprii, o are; sa nu ne legam de detalii, cum ar fi cel ca nu exista pana in acest moment scoli de Social Media in Romania, poate nici in lume)
– lipsa de etica profesionala (pe care acelasi asistent universitar o are; din nou, sa nu ne legam de detalii, cum ar fi cele de pe distinsul blog al dumnealui, prin care scrie negru pe alb acuzatii total nefondate la adresa unor bloggeri sau despre faptul ca un blogger adevarat, manat de etica, nu-si sterge niciodata articolele de pe blog)
– conspiratie in ceea ce-l priveste si scenarii despre cum noi, cu totii, manati de “nasul” Manafu, dorim sa-l nimicim de pe fata pamantului
– asociere cu alte companii, care n-ar trebui sa se intample daca folosim limbaj trivial (acuzatiile dansului nu se pun; el are voie)

Iar cireasa de pe tort (si ceea ce m-a determinat pe mine sa scriu acum) a fost un articol in care spunea ca doua companii si-au retras publicitatea de pe blogul lui Vali Petcu: una e Vodafone, cealalta e “steauafaranume” – pentru ca e usor sa faci acuzatii fara sa dai nume.

N-as fi intrat in toata nebunia asta daca la mijloc nu ar fi fost acei copii care sunt intoxicati la cursuri cu razboaiele personale ale domnului asistent universitar, lucru care n-ar trebui sa se intample nicaieri in lume, nu numai la scoala. Scoala este pentru a invata, nu pentru a afla de vendette care tind sa devina cruciade ale lui Don Quixote.

Drept urmare, am doua rugaminti:

1. Chiar as vrea sa stiu ce crede Vodafone despre treaba asta, daca acel comentariu, lasat la domnul asistent universitar Horia Mihai Badau pe blog, este real si vine din partea unui oficial al companiei.

2. Un apel catre decanul FJSC: mi-as dori foarte tare sa aflu (si cred ca nu numai eu) de ce i se permite acestui asistent sa faca ce-l taie capul pe la cursuri. De ce nu se iau in considerare acuzatiile de hartuire aduse de studentele dumnealui, de ce nu verifica nimeni aceste fapte. E greu de crezut ca decanatul unei facultati priveste impasibil niste derapaje care se repeta, deja, de prea multa vreme.

E timpul sa facem putin curatenie si sa luam atitudine. Sa trimitem scrisori catre facultate, sa organizam cursuri in care sa spunem pe bune ce se intampla in Social Media, sa scriem pe bloguri avertizari, adica sa ne implicam mai mult decat cu o simpla hahaiala pe Twitter sau Facebook.

Mai ales, sa nu uitam ca e vorba de niste copii. Nu de domnul profesor, nu de razboaiele dansului, ci de niste copii nevinovati care ar vrea sa invete despre o noua meserie, cea de comunicator in era internetului.


29 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *