Despre un asistent universitar, un conflict si niste studenti
|Zilele trecute am avut o semi-disputa cu cineva care ma acuza (mai mult sau mai putin) ca nu stiu sa iau atitudine in privinta derapajelor constante ale asistentului universitar Horea Mihai Badau, de la FJSC Bucuresti. Nu pentru un razboi care pare ca nu se mai termina, ci pentru ca asta se asteapta de la mine: sa iau atitudine. Initial n-am inteles ce a vrut sa zica, dar apoi am realizat ca tot ceea ce fac eu tine de educatie alternativa, din dorinta de a oferi celor care au nevoie un sprijin real in a-si gasi vocatia. Si tocmai de aceea trebuie sa semnalez (aici, ca in alta parte nu am unde) un comportament total neadecvat unui cadru didactic cum este domnul Badau.
Istoria, pe scurt.
Domnul asistent a lansat anul trecut o carte despre Social Media, una pe care a dorit-o manual de baza pentru studentii dumnealui, dar care, din pacate, e plina de informatii eronate, bucati de articole traduse din publicatii de dincolo, plus un razboi personal cu unul dintre cei mai mari bloggeri romani. Bucuria de a afla ca, in sfarsit, cineva a scris o carte despre Social Media de la noi, a fost rapid inlocuita cu tristetea parcurgerii acelui manual, ale carui informatii nu mai erau de mult valabile, unele nefiind vreodata valabile la noi in tara, din simplul motiv ca diferentele culturale se aplica si in acest domeniu, la fel ca in oricare alt domeniu ce tine de marketing si comunicare.
Au fost colegi de-ai mei care au condamnat aparitia acelor informatii: unii mai cu perdea, argumentand constructiv tot ce nu era bine, altii fara de perdea, facand doar misto. Fiecare dupa chipul si asemanarea blogului pe care il scrie.
Desigur, toate aceste lucruri l-au facut pe asistentul universitar sa proclame ca blogosfera e impotriva lui, fara sa-si puna vreo secunda problema ca toti cei care au oferit feedback sunt practicieni in Social Media si au ceva experienta de administrare a unor campanii online. Pe sistemul “cine nu e cu mine, e impotriva mea”, a inceput o tirada de injurii indreptate in mod special catre “greii” blogosferei.
Am crezut, la fel ca si altii, ca acest conflict se va stinge si ca domnul asistent universitar isi va reaminti ca are la cursuri o multitudine de minti tinere, dornice sa invete si ca tot acel conflict e doar o alunecare usoara de la cursul firesc al lucrurilor. Pana la urma, nimanui nu-i place sa fie criticat, asa ca, oarecum, reactia dansului a fost justificata.
M-am inselat amarnic.
Intamplari recente.
Dupa o scurta vizita pe blogul domnului Badau, acum vreo doua saptamani, am descoperit un articol in care isi promova “Atelierele Social Media Universitaria” (o idee foarte buna, de altfel, daca ar fi fost manageriata in alt fel si, poate, de altcineva), la care fusese invitat un blogger cunoscut. Desigur, l-am intrebat pe bloggerul respectiv daca a fost intr-adevar acolo. De ce am facut asta? Pentru ca mi se pare periculos pentru imaginea personala sa te asociezi cu un om care a stiut doar sa arunce acuzatii pana acum si nu a facut nimic bun care sa il califice pentru aceste ateliere.
Nu fusese la ateliere pentru ca avusese inspiratia de a refuza pe ultima suta de metri. Daca e etic sau nu ce a facut, nu e important. Ideea e ca de la acele schimburi de replici care au avut loc pe Twitter, domnul asistent a incropit un scenariu demn de “1984”, varianta pe cocaina. De atunci pana acum, noi, bloggerii (mari, mici, nu are importanta) am fost acuzati de:
– aderare neconditionata la ordinele lui Cristian Manafu
– lipsa de studii care sa le ateste expertiza in Social Media (expertiza pe care dansul, din spusele proprii, o are; sa nu ne legam de detalii, cum ar fi cel ca nu exista pana in acest moment scoli de Social Media in Romania, poate nici in lume)
– lipsa de etica profesionala (pe care acelasi asistent universitar o are; din nou, sa nu ne legam de detalii, cum ar fi cele de pe distinsul blog al dumnealui, prin care scrie negru pe alb acuzatii total nefondate la adresa unor bloggeri sau despre faptul ca un blogger adevarat, manat de etica, nu-si sterge niciodata articolele de pe blog)
– conspiratie in ceea ce-l priveste si scenarii despre cum noi, cu totii, manati de “nasul” Manafu, dorim sa-l nimicim de pe fata pamantului
– asociere cu alte companii, care n-ar trebui sa se intample daca folosim limbaj trivial (acuzatiile dansului nu se pun; el are voie)
Iar cireasa de pe tort (si ceea ce m-a determinat pe mine sa scriu acum) a fost un articol in care spunea ca doua companii si-au retras publicitatea de pe blogul lui Vali Petcu: una e Vodafone, cealalta e “steauafaranume” – pentru ca e usor sa faci acuzatii fara sa dai nume.
N-as fi intrat in toata nebunia asta daca la mijloc nu ar fi fost acei copii care sunt intoxicati la cursuri cu razboaiele personale ale domnului asistent universitar, lucru care n-ar trebui sa se intample nicaieri in lume, nu numai la scoala. Scoala este pentru a invata, nu pentru a afla de vendette care tind sa devina cruciade ale lui Don Quixote.
Drept urmare, am doua rugaminti:
1. Chiar as vrea sa stiu ce crede Vodafone despre treaba asta, daca acel comentariu, lasat la domnul asistent universitar Horia Mihai Badau pe blog, este real si vine din partea unui oficial al companiei.
2. Un apel catre decanul FJSC: mi-as dori foarte tare sa aflu (si cred ca nu numai eu) de ce i se permite acestui asistent sa faca ce-l taie capul pe la cursuri. De ce nu se iau in considerare acuzatiile de hartuire aduse de studentele dumnealui, de ce nu verifica nimeni aceste fapte. E greu de crezut ca decanatul unei facultati priveste impasibil niste derapaje care se repeta, deja, de prea multa vreme.
E timpul sa facem putin curatenie si sa luam atitudine. Sa trimitem scrisori catre facultate, sa organizam cursuri in care sa spunem pe bune ce se intampla in Social Media, sa scriem pe bloguri avertizari, adica sa ne implicam mai mult decat cu o simpla hahaiala pe Twitter sau Facebook.
Mai ales, sa nu uitam ca e vorba de niste copii. Nu de domnul profesor, nu de razboaiele dansului, ci de niste copii nevinovati care ar vrea sa invete despre o noua meserie, cea de comunicator in era internetului.
Tweet
Daca te uiti la printscreenul unde arata el adresa de email a celui are a lasat comentariul “din partea” vodafone, o sa vezi ca este .ro. Cei de la vodafone nu au avut niciodata adresele de mail pe .ro, ci pe .com. Deci e o minciune sfruntata a domnului Badau
Stiu ca e minciuna. Ideea e ca trebuie sa luam atitudine si sa nu-l mai lasam sa imprastie minciuni, oricat de mic ar fi auditoriul lui.
pe langa faza cu .com/.ro (zic, pe langa, adiacent, in completare), cand VREODATA cineva de la vodafone va spune “firma vodafone” ?
“Conflictul” cu Horea Budau este vechi de cel putin un an sau chiar mai bine. Pe atunci am tot citit replicile dure care au existat intre el si diferiti bloggeri. Fara a avea pretentia ca sunt un “expert” in domeniu incerc sa-mi exprim si eu o parere referitor la acest subiect.
1. In absolut toate domeniile exista o diferenta clara intre teoreticieni si practicieni. E valabil la medici, ingineri, arhitecti, jurnalisti etc. Si e un lucru firiesc, intrucat unii dintre noi au o fire mai pragmatica, iar altii tind sa teoretizeze. Parerea mea este ca in orice domeniu e bine sa fie asa. Anumite teorii propuse de teoreticieni ii pot ajuta pe practicieni sa lucreze mai bine, chiar daca acestia au de partea lor experienta lucrului facut.
2. Orice ai spune, eu am o parere foarte proasta despre anumiti bloggeri (ce tine de cosiderente etice). Sunt putini cei din categoria asta, maxim 3. Era si un al patrulea, dar pe el l-am “reevaluat” dupa ce l-am cunoscut personal. Pe doi dintre cei trei i-am cunoscut si face to face, dar parerea mea ramane aceeasi. Prin urmare, unele “injurii” aduse de Horea Budau unora dintre bloggeri nu mi se pare lipsite de fundament, ci dimpotriva.
3. Totusi, modul cum Horea Budau intelege sa gestioneze aceasta situatie este extrem de trist pentru un cadru universitar, care ar trebui sa aiba un cu totul alt discurs.
4. Imaginea domnului Budau este compromisa, dar chiar daca noi bloggerii oare ca suntem de partea castigatoare a razboiului cred ca ar trebui totusi sa avem onestitatea de a recurge la un moment de reflectie in ceea ce priveste activitatea noastra.
5. Acest lucru este valabil in primul rand pentru subsemnatul, dar cred ca blogosfera ar avea enorm de castigat daca toti bloggerii ar face acest lucru, inclusiv cei numiti generic A-listeri.
P.S. Ne cunoastem de ceva vreme. Ceea ce am scris aici nu se refera nicidecum la tine si sper sa nu interpretezi gresit. Este pur si simplu parerea mea.
o sa spuna. o sa scrie. uateva. “firma vodafone a retras” :))
“budau” :)) buna asta.
Andrei, problema este ca domnul asistent universitar merge la scoala si spune despre Vodafone ca l-au ascultat cand a scris mizerii. Iar ASTA e o problema.
Dan, il cheama Badau. In rest, nu comentez, e parerea ta.
Mea culpa pentru scrierea gresita a numelui
Si da, minciuna trebuie combatuta. Inclusiv in instanta.
Fara a avea pretentia ca as cunoaste toate dedesubturile conflictului dintre Badau si bloggeri, cel putin nu mai mult decat s-a scris pe bloguri, ajung treptat la concluzia ca omul acesta e un individ jalnic si un impostor care nu are ce cauta la catedra.
I-am lasat cateva comentarii (vreo 4, in total) pe blog. Nu a aprobat niciunul, a pretins ca mail-ul este fals – apoi s-a gandit sa-l verifice totusi, trimitandu-mi un mesaj la care i-am raspuns, dar comentariile tot nu le-a aprobat. Asta pentru ca in ele ii bateam obrazul ca preferase mai intai sa acuze si abia apoi sa verifice 😀
Ieri a publicat niste comentarii primite zilele acestea, unele din ele cu injuraturi si porcarii, ce-i drept. S-a jelit ca iote, domn’le, publicul lui Zoso. I-am scris ca a primit si comentarii de bun-simt, pe care insa nu le-a publicat, fiindca nu-i ajutau cu nimic la imaginea de victima pe care vrea sa si-o mentina in online. Evident, nu mi-a publicat comentariul :))
Se lauda cu 800 de unici pe blog. Sa fim seriosi! Daca ar fi atat de multi, acest lucru s-ar vedea si in comentarii. Este imposibil ca, acolo unde citesc atat de multi oameni, sa nu iasa discutii interesante, in comentarii.
Si-apoi… ce pacatele mele fel de blog e si ala al lui? Nu face decat sa scrie despre Zoso si Manafu si cum nu stiu ce-a zis Zoso acum 10 ani si nu stiu ce-a dres Manafu, si el, Badau, lupta vitejeste sa combata raul din online… Te doare capul! Nu tu o recenzie, nu tu vreo analiza a evenimentelor actuale, nu tu vreo consideratie personala, alta decat “Zoso si Manafu ma ataca, dar eu nu ma las!”.
Si o astfel de persoana preda Social Media?!
Nu pot concluziona decat ca omul asta are coloana vertebrala de plastilina. Iar un asemenea individ are misiunea de-a educa studentii? Vai si-amar…
Am comunicat si cu cineva de la vodafone si intr-adevar avea adresa cu .com
Ia, spune-ne tu, cu cine ai comunicat?
Iară Bideu?
relu, nu confunda, budău, nu bideu.
Boys… 😛
@nebuloasa Pentru oferta de retentie, am fost sunat, i-am spus consultantului sa mi-o dea si pe mail s-o analizez cu atentie. Daca vanzatorii au adrese cu .com probabil cu atat mai mult cei de la publicitate.
Stai linistita cu reactia Decanatului, iti pui sperante degeaba.
da. nenea ăsta a ajuns la fjsc pupând in fund prodecanul, nu pentru că s-ar pricepe la ceva. atâta timp cât madam daniela frumușani e acolo nu îl dă nimeni afară.
In primul rand, sunt lector universitar doctor, nu asistent. Asta e primul lucru despre care bati campii. Al doilea este ca implic studentii in razboaiele din blogosfera la cursuri. Nu am facut asta niciodata. Al treilea lucru despre care bati campii sunt acuzatiile de hartuire ale studentelor. Nu a existat nicio astfel de acuzatie de hartuire. Citesc articolul tau si am impresia ca ma uit la OTV. Ai luat-o razna, scrii ca si cum te-ai fi drogat inainte de te apuca de articol. Descrii o lume halucinanta si halucinogena care nu exista. Habar nu aveti ce predau eu la cursuri, dar sunteti convinsi ca nu e bine. La fel cum nimeni dintre voi nu a citit cartea mea, dar sunteti convinsi ca nu e buna. Draga Nebuloasa, tu te razbuni acum pe mine pentru ca te-am criticat in campania cu Danone. Frumos gest:) Iar tu draga Zoso, prin faptul ca o tii inainte cu Daniela Frumusani arati ca tu esti autorul faimosului blog horeabadau.com. Acolo se spune ca sunt protejatul acestei profesoare. Deci e facut de tine. Sunteti pe langa subiect total. Elucubratiile din acest articol recomanda autoarea si comentatorii unor consultatii la psihilog.
Eu nu predau la curs ceea ce scriu pe blog. Blogul este un spatiu personal de comunicare (un jurnal personal). Ceea ce predau la catedra este altceva. Nu inteleg de ce va este atat de frica de ce le-as putea spune studentilor. Va vedeti pe voi in mine. Voi ati face ce scrieti in articol, nu eu.
Mi-a fost spart blogul, a fost creat un blog pe .com cu numele meu unde sunt acoperit de mizerii, dar tot voi, dragii de bloggeri sunteti victimele. Amuzant:)
Paranoia nu se vindecă:
http://talentirosit.ro/wp-content/uploads/2012/02/eliminat.png
Iar finalul articolului este demn de o telenovela: “Mai ales, sa nu uitam ca e vorba de niste copii. Nu de domnul profesor, nu de razboaiele dansului, ci de niste copii nevinovati care ar vrea sa invete despre o noua meserie, cea de comunicator in era internetului”.
Acesti copii chiar invata social media si le place, de la mine. Au deschis bloguri bune, la care am lucrat impreuna. I-am sfatuit mereu sa relationeze cu ceilalti bloggeri, cu bloggerii importanti, etc, de aceea am si organizat dezbateri la facultate cu bloggeri – ca sa-i cunoasca. Numai ca asa cum ati vazut Manafu a decis ca nu ar mai trebui sa vina nimeni la dezbateri si a vorbit cu prietenii lui, inclusiv Piticu, sa nu mai raspunda invitatiilor mele. Asta nu va deranjeaza? Nu va deranjeaza ca au fost nedreptatiti studentii care ii asteptau? Ati intrat intr-o logica despre care trebuie sa spun, ca ma ingrozeste. Nu poate fi produsul unei minti lucide. Mai aveti putin si spuneti ca sunt dr Mengele de la Auschwitz.
De ce nu v-a deranjat ca Manafu a spus (am postat prinstscreen-ul) ca nu ar mai trebui sa vina nimeni din online la dezbaterile de la facultate, din loialitate fata de el? Nu v-a deranjat ca a transformat un razboi personal cu mine, intr-un razboi fata de studentii de la FJSC care s-au vazut lipsiti de niste dezbateri cu bloggeri, in folosul lor?
Cat despre articolul cu Vodafone, articolul meu e mizerie? Mizerie este ce scrie Zoso pe blogul sau, iar firmele isi asociaza numele cu un blogger care scrie obscenitati. Asta e mizerie. Dar asta nu pare sa va deranjeze pe voi bloggerii. V-ati obisnuit cu mirosul de closet al articolelor din blogosfera.
@Florin Rusanu: mi-a fost spart blogul, Zoso a facut un blog pe .com cu numele meu. Asta sunt fapte, nu paranoia. In fine, vad ca blogul nebuloasei a devenit un loc unde lumea se strange sa arunce cu noroi in mine. Distractie placuta. Eu ma retrag. Si la sfarsit: voi continua sa ma lupt pentru un Cod Etic in Social Media http://www.horeabadau.ro/pentru-un-cod-etic-social-media/. Si il voi implementa, oricat de mult voi fi atacat pentru asta. Cele bune si intelepciune. Sunt sigur ca intr-o zi, blogosfera nu va mai mirosi atat de urat.
Ma semnez cu un pseudonim si cu o adresa de e-mail pe care nu o folosesc, pentru ca vreau sa-mi pastrez anonimatul.
Este prima data (sper si ultima) cand comentez legat de acest subiect. Chiar daca Manafu, Auras & co imi sunt simpatici, asta nu inseamna ca le tin partea. Dar, domnule lector universitar doctor, v-as ruga sa nu o jigniti pe Nebuloasa doar pentru ca vi se pare “ca bate campii””. V-am citat, sa nu spuneti ca va pun vorbe in gura (o vorba din popor). V-as ruga sa nu o jigniti pe Nebuloasa, mai ales cand ea nu v-a jignit, ci si-a exprimat opinia intr-un mod civilizat si etic.
Domnule lector universitar doctor, sunt tare curios cine v-a atestat si cum ati reusit sa obtineti acest titlu onorific. Daca sunteti un om cu coloana vertebrala, va rog sa ne puneti la dispozitie o copie dupa diploma dumneavoastra.
Domnule lector universitar doctor, v-as ruga sa imi spuneti orarul dumneavoastra din cadrul FJSC-ului, as vrea sa vin la 2-3 cursuri fara ca dumneavoastra sa aveti idee de prezenta mea.
Domnule lector universitar doctor, v-as ruga sa incetati cu elucubratiile si sa aveti o atitudine etica si morala (doar sunteti cadru universitar).
Domnule lector universitar doctor, sa nu credeti ca tin partea cuiva in acest razboi. Mai ales ca sunt cateva personaje implicate in aceste sicane, pe care eu nu le citesc. Nu le citesc pentru ca au demonstrat ca nu au coloana vertebrala. N-am sa dau nume pentru ca prefer sa le spun fata in fata, in privat. Ce sa fac, imi place sa fiu discret 😛
Domnule lector universitar doctor, consider ca imi sunteti dator cu cel putin o replica civilizata. Doar pentru ca mi-am pierdut 10 minute din viata ca sa va raspund.
P.S.: am folosit un limbaj comun in 80% din comentariu, ca sa fiu inteles si de bloggerii care nu au gradul dumneavoastra.
Domnule Badau, n-am prea multe de spus, am spus mai sus tot ce era necesar. Dar, totusi, atata timp cat ma adresez respectuos, cer acelasi lucru de la dvs. si altii care poposesc aici.
In ceea ce priveste minciunile spuse (referitoare, in primul rand, la ceea ce ati spus despre Vodafone, o companie pe care eu o admir – atat din prisma serviciilor, cat si a oamenilor pe care i-am cunoscut in aceasta companie), hotarati singur daca mai puteti fi considerat credibil.
Putoarea vine dintr-un singur loc si din nou va las pe dvs. sa va dati seama de unde.
Permiteți,vă rog, o părere din afară. Nu mă interesează în mod deosebit scandalul și nici domeniul. Singurul lucru care mi-a atras atenția este legătura cu sfera didactică. Având în vedere că am tangențe cu facultăți, atestări și cadre didactice, cred că pot emite o părere.
Dacă e să mă refer la articolul de față, Horea Mihai Bădău are dreptate pentru că:
– nu e asistent. Dacă omul e lector și vreți să evidențiați fapte, scrieți-i corect titlul. Un lucru mărunt omis scade din credibilitate;
– în articol nu văd nici o dovadă. Hărțuire sexuală și alte nereguli sunt lucruri grave și trebuie susținute. Chiar dacă e un blog personal, fără dovezi pari că bați câmpii;
– îi criticați toți activitatea fără dovezi palpabile – lucru inacceptabil;
– aduceți în discuție studenții, ca niște părinți supărați. Vreți să-i ajutați, rezolvați treaba cu acest cadru didactic.
Horea Mihai Bădău, cadrul didactic, nu are ce căuta în asemenea scandaluri. Teoria și practica sunt două lucruri distincte, el fiind responsabil de prima parte. Nu, studenții nu trebuie să cunoască blogării, nu trebuie să fie dezbateri publice. Nu contează ce blog a fost spart, sunt lucruri care se rezolva la nivel personal, cu sau fără autoritățile competente. Așa, ca o primă concluzie, ăsta nu e cadru didactic serios.
@Domnul C: următoarele motive te fac penibil:
– dacă tu ești curios, nu înseamnă că cineva trebuie să-și justifice titlul, educația, experiența etc. în fața ta – tipic românesc. Caută, investighează, fă ce vrei. Un om cu coloană vertebrală nu își pune diplomele la vedere dacă nu este obligat, dar nici nu stă la certuri cu bloggeri, din postura de cadru didactic;
– sunt sigur că orarul e ceva public. Dacă ești intersat, caută-l;
– ca să participi la un curs nu trebuie să îți fie comunicat orarul, ci trebuie să ți se permită;
– spui de 2 ori că nu ții partea nimănui;
– 10 minute e foarte mult pentru un astfel de comentariu;
– repetarea titlului. E foarte clar, blogării l-au luat peste picior, el ține să-i corecteze.
Dam, doar un lucru legat de comentariul tau: am citit cartea dansului. Din punctul meu de vedere, cartea aceea, fara valoare, dar care se vrea un manual dupa care studentii sa invete, precum si activitatea indoielnica de pe blogul personal, sunt dovezi suficiente.
“… un blogger adevarat, manat de etica, nu-si sterge niciodata articolele de pe blog”
Citind propozitia de mai cred ca am descoperit de ce dl. Badau l-a invitat pe dl. Piticu la Atelierele Social Media Universitaria … poate ca sa faca schimb de experienta la sters articole de pe blog.
@dam167
– nu e clar ce e. nici el nu știe. acum niște ani era preparator. pe facebook e profesor. pe la cursuri e curvă penală.
– e greu să ii critici activitatea când nu o are. oamenii care au citit cartea au spus că e proastă. alții au spus că n-are nici un fel de competențe, și asta se vede de pe blogul lui și din cum combate și din ce merită își arogă.
– da, sunt aduși în discuție studenții. și știi de ce? că și tu la 18 ani erai prost și era greu să discerni adevărul. un profesor/preparator prost îți poate fute total percepția asupra unui domeniu.
– nu, nu poți rezolva problema cu el la facultate, că acolo e o mafie sinistră, care nu se dă plecată deloc. de asta e greu pentru un student să spună “ăla e un libidinos sinistru”. au incercat unii cu pruteanu și, in urma a zeci de plângeri tot ce se intâmpla era că el se muta la altă facultate la finalul anului, după ce, atenție, cei care făceau asemenea plângeri dădeau examen cu, ai ghicit, pruteanu.