Locul meu preferat din Romania
Mi-a dat Bobby o leapsa. Faina leapsa, ca io numa’ de astea fac ;). Trebuie sa scriu despre locul meu preferat din Romania, lucru destul de dificil de facut, pentru ca sunt atatea locuri frumoase, incat nu mi-ar ajunge o saptamana sa scriu despre toate. Insa unul singur le bate pe toate: locul copilariei mele.
Cand aveam doar cateva luni, bunicii m-au luat cu ei in tabara de copii unde erau administratori. Erau destul de scurte perioadele in care eram cu parintii, pentru ca, pe vremea aia, era destul de greu sa lucrezi in 3 schimburi si sa ai grija si de un copil. Asa ca marea parte a copilariei mi-am petrecut-o la Santa, la 4 kilometri distanta de Paltinis, intr-un loc care si acum pare rupt din rai.
Locul are vreo 10 cabane de toate, incluzand si cantina plus bucataria, cabana padurarului si cabana administratorului. Pana acum vreo cinci nici una din cabane nu era renovata, focul se facea tot cu lemne, iar spalatul pe ochi se facea la jgheaburile metalice din apropierea cabanelor. In jurul locului e doar padure, de brazi, cu multe locuri in care se gaseste zmeura. De afine nu mai vorbesc, sunt atat de multe tufele alea incat sunt foarte mari sansele sa le strivesti in timp ce mergi prin padure.
Da, iubesc locul ala atat de mult incat mi-am pus poza uneia din cabane pe cardul meu cel personalizat. De cate ori merg acolo ma simt copil, fara griji, fara nimic care-mi intuneca trecutul sau viitorul. Si cel mai drag lucru pe care mi-l amintesc e felul in care se supara bunicul meu pe mine cand dispaream ore in sir prin padure, iar el ma cauta innebunit de spaima ca as putea sa intalnesc vreun lup sau vreun urs.
Imi pare rau ca nu am poze de atunci, dar am cateva facute anul trecut, de Pasti, cand am dat o fuga sa vad micul meu colt de rai.
As vrea sa mai aud povesti frumoase despre locuri din Romania. Cristi, Richie, Clawd?
TweetRelated Posts
-
Ceva interesant
2 Comments | May 18, 2009
-
Forma bruta a unei frustrari
6 Comments | Apr 3, 2014
-
Plai 2009
1 Comment | Sep 16, 2009
-
Da’ ce atata graba?
10 Comments | Jun 17, 2009
In tocuri?
Probabil ca si locul meu preferat ar fi undeva la munte. Romania are cele mai frumoase zone montane din lume.
@Moc. era chiar ziua de Paste, iesisem sa beau o cafea in centrul Sibiului si…am ajuns 10 minute si la Santa, nu mai vazusem locul de cativa ani.
tin minte un an in care ai plecat in tabara acolo, si imi pregatisem si eu tot (haine si periuta de dinti si din alea :P), poate poate ma luai si pe mine acolo…dar nu m-au lasat mama si tata 😛
Mno. Dar să ÅŸtii că am fost ÅŸi eu pe la Åžanta. Da’ eram pici. Nu îmi amintesc prea multe. :))
P.S.: Tu iţi dai seama că trebuie să scriu iarăşi?! :))
@nebu – no worries locul e superb btw
La asta promit că o să răspund. Dar ori din concediu, ori după. Pentru că se va lăsa cu poze de la faţa locului. 😀
cum se face ca exista atatea locuri frumoase si asa de putini oameni pe masura?
@orator: Exista, numai asemeni locurilor frumoase, trebuie sa-i gasesti. Si asta o spune un om pesimist, dur si scarbit, caruia nu-i plac oamenii.
Mi-e greu sa nu-mi exprim dezamagirea vis a vis de lipsa de pasiune si de sentimente din articolele voastre. Prin voi inteleg cei care aveti in comun aceasta…leapsa. M-am oprit sa comentez la articolul tu pentru ca imi sunt dragi locurile de care vorbesti tu. In rest, articole slabe, date incorecte sau prost prezentate, fotografii de 2 lei (pentru cei ce nu stiti Xplorio are toate aceste calitati).
Acum ca ati devenit toti ghizi si deschizatori de drumuri, o sugestie: de ce nu luati cu voi un fotograf entuziast? lasati acasa o ambasadoare Dove si luati un om caruia ii place ce face si isi dorste sa se intoarca cu niste cadre placute, care sa ne bucure pe cei ce nu putem pleca pentru ca avem armaturi de calculat. Nu de alta dar atat xplorio asta cat si blogul de turism al Corinei mi-au lasat un gust amar. Incercam sa facem si noi ceva frumos?
@Heitarul, amu, nush la ce te referi tu cand spui “ghid”. Nu sunt un ghid, sunt un om obisnuit care se bucura de locurile intalnite.
In ceea ce priveste blogurile mentionate de tine, sunt convinsa ca se mai poate lucra la calitate, dar probabil ca nu sunt singurele. Iar oamenii din spatele lor chiar sunt pasionati, sa stii
Ma bucur ca sunt. atunci cand spui o prostie si ti se atrage atentia, parca n-ar strica sa corectezi, nu? Sau din pasiune, te faci ca ploua. In plus, atunci cand scrii un articol despre ceva, nu mi se pare deloc exagerat sa acorzi 10 minute pentru documentare (10 minute, cronometrat, fara exagerare). Apropo, pasonati de ce anume?
(asta cu atrasul atentiei se refera la unul dintre pasionati)
Despre Xplorio stiu ca e foarte documentat, am mers cu el in masina 5 zile :). N-o fi nici el perfect, mai greseste omul. Si apoi, io cred ca tu ai un mod mai agresiv de a corecta oamenii, asa ca nu oricine intelege cand vrei sa comunici ceva :))
Una peste alta, eu cred ca e bine sa se scrie despre locurile frumoase din Romania. Fiecare are felul lui de a-si prezenta preferintele, asa ca mai bine ne bucuram ca sunt oameni care inca iubesc tara asta.
Hai sa nu ne mai ascundem dupa deget: ma refer la cascada si vanele barajului Izvorul Muntelui (Bicaz). Ca nu stie omul ce e o vana sau ce e acela un deversor, e de inteles; dar daca ai fost corectat, acele 2 randuri puteau fi corectate. In paralel are un articol despre respectivul baraj. Pentru articolul acela s-a documentat (tare mult) din cele 2-3 randuri de pe wikipedia. Problema e ca a mai scurtat din ele sa nu para copy-paste. Vorbim de lucruri de bun simt, nu de detalii tehnice. Insist aici pentru ca am auzit de un ghid care a facut Vidraru de 300 m si i-a adaugat si o “cascada artificiala”; ori daca nu cunosti, ramai cu niste notiuni gresite induse de un om care e platit si teoretic documentat, pentru a-ti servi lucruri adevarate.
Cum ramane cu fotograful? Pana la urma nu mi se pare exagerat sa ceri un DSLR cat de cat si un filtru de polarizare in locul prelucrarilor lui xplorio. Si eu cred ca e bine ca sunt astfel de initiative (NU PROIECTE). Dar daca tot sunt, am putea sa nu le facem in stil romanesc.