“Noi nu mai avem modele in tara asta”
|Un tanar este prins fara bilet la meciul de acasa al lui Poli. Este amendat si respectivul se plange pe un forum ca nu e drept ca a fost amendat, doar i-a spus gardianului (sau omului de ordine) ca si-a pierdut slujba in ziua aia si ca nu mai avea nici un ban.
Unul dintre oamenii cu putere de decizie in frumosul oras de pe Bega vede discutia si incearca sa ii explice omului ca nu e corect sa gandeasca asa, a incercat sa beneficieze de un serviciu fara sa plateasca pentru el. Teoretic, asta se numeste furt. Ii da exemple de genul: “daca mergi in magazin si n-ai bani, iei marfa si incerci sa pleci fara sa platesti?” Replica este: “decat sa ma amendati pe mine, mai bine ati rezolva alte probleme pe care le are orasul”.
Un om trece strada prin loc nepermis. Un politist il vede si ii da amenda. Replica? Aproape aceeasi: “decat sa ma amendati pe mine, mai bine ati repara gaura asta de pe strada”.
Diferenta dintre cei doi este doar de varsta. Primul este tanar, celalalt este putin mai in varsta. Diferenta de mentalitate? Zero.
Acelasi om care a incercat sa ii explice tipului depe forum ca greseste, imi spune: “De la un om in varsta ma astept sa nu faca diferenta intre mere si pere. Dar un om tanar, sa nu priceapa ca a facut o greseala? Adica da, are dreptate ca avem mult de muncit la orasul asta, dar n-are nici o legatura asta cu ceea ce a facut el.”
Problema e ca nu mai avem modele in tara asta. Nu mai exista oameni care sa fie exemple de comportament si mentalitate, care sa isi asume niste greseli si sa actioneze in consecinta. Mi-ai dat amenda? Sa fii al naibii de nenorocit! Ce daca am depasit pe linie continua? Faceti autostrazi ca sa nu ne mai grabim si sa riscam sa ii omoram pe altii. M-ai prins fara bilet in autobuz? Pai esti prost, io-s obosit si am vrut sa ajung mai repede acasa, ce daca-i serviciu public si tre sa platesc pentru el. Ca asa stim noi sa dam vina pe altii.
Nu spun ca lucrurile merg de minune in tara asta. Nu spun ca sunt corecte toate taxele alea sub care ne ingroapa retarzii de la conducere. Suntem singura tara din lume care plateste vreo 4 taxe de drum, a nu cred sa mai fie altii. Si nu vom ajunge niciodata nicaieri atata timp cat solutiile la probleme sunt gasite de cei care se scarpina la urechea stanga folosind mana dreapta.
Spun doar ca macar noi, astia mai tineri, ar trebui sa ne comportam in asa fel incat sa devenim modele pentru ceilalti. Ca de undeva trebuie sa incepem, nu?
Tweet
Modele? Cred ca acest cuvant este interpretat gresit. Pe majoritatea daca ii intreaba cineva de modele, vor da ca raspuns “VIP”-uri :). Din pacate aceasta mentalitate este foarte frecventa. “Cum adica sa iau amenda ca mi-am stins tigara pe jos?”, desi la 2 m, se gaseste o scrumiera. “Mi-a dat amenda ca am depasit pe linie continua, dar ieri am vazut un politist facand asta”..halal raspuns, nu? :). Chiar acum cateva zile am vazut cum in centrul Timisoarei, o doamna bine imbracata si-a scos din buzunar un ambalaj mic si i-a dat drumul pe jos. Mentalitatea unei populatii nu se schimba asa usor. In fond si la urma urmei ne luam dupa restul ca in turma. “Restul” asta e majoritar, face mai multa galagie si influenteaza foarte usor oameni fara principii bine stabilite.
Nu numai ca avem o metalitate bolnava, mai grav este ca nu avem deloc principii.
Cei pe care ii priveam drept modele au emigrat sau se pregatesc sa emigreze.
Noi, astia tineri, sa fim modele? Pai nu e vina mea ca astia mai cu experienta nu-s in stare.
@ily: tu iti alegi modelele in functie de varsta, asa-i? Caci a fi tu vreun model nici nu se pune problema, cu asa o mentalitate…
Cumva, fiecare generatie a avut modelele ei. Noi am fost lasati singuri, n-am mai avut nevoie de modele, ca doar avem interfete… Interfetele sunt intersanjabile, functioneaza contextual, local.
Iar modelul “revolutionarului principial” nu mai functioneaza in Romania, cu siguranta, ne-am ars odata.
modele exista inca – pentru ca ele sa fie urmate, ar trebui doar impinse in fata, puse in lumina. un exemplu ar fi emisiunile TV in care sunt prezentate astfel de persoane si personalitati – daca emisiunile astea nu ar fi exilate la ore imposibile si in programe anoste, facute fara pasiune, poate ca ar mai exista o sansa.
Victor, era o gluma in ton cu articolul, dragul de tine.
N-ai ce face cand masele se scalda in mediocritate. Poti sa iei in brate puterea exemplului si nimeni nu va avea nimic impotriva. Ba chiar din contra, de cele mai multe ori, ti se vor arunca si exemplele lor in spate, sa le duci, ca doar tu esti cel cu experienta.
Romanu’ s-a-nvatat prost ca se poate trai si fara sa faci nimic. Si a mers o vreme, pana acum, cand se pune problema ca cineva trebuie sa faca totusi ceva… Partea proasta e ca 95% din cazuri n-au nici cea mai vaga idee sa faca ael ceva, indiferent care-ar fi. Si intervine sportul la care toti romanii sunt olimpici: fuga de raspundere.
Ca-i mai usor sa traiesti dac-arunci mata moarta-n gradina vecinului, daca esti roman muritor de rand, marinat in mediocritatea in care ai ajuns sa te complaci din exces de comoditate… Si-atunci n-ai dreptul te mai miri de ce stiintele politice, jurnalismul, managementul, relatiile internationale si stiintele economice scot soferi pe banda rulanta…
In tara asta, modelele adevarate au ajuns niste utopii palide…
Dar hai tu să fim noi niște modele…
Victor, la cum o stiu pe Ily, a fost un misto fin :))
Oana, nu de revolutionari avem nevoie, ci de oameni care sa faca ceva in mod constant si nu cu hei-rup-ul. Asta e cel mai greu de facut, nu stim sa fim consecventi.
Raka, daca aia 5% ar pune mana si si-ar curata trotuarul cand e zapada sau si-ar arunca la gunoi ambalajele de ciocolata sau mucurile de tigari..nu stiu, orice nu necesita un efort prea mare, poate ca s-ar vedea ceva. Dar tot e mai mult decat sa stam si sa ne lamentam.
Zano, vrei sa spui ca Garantat 100% (una dintre emisiunile mele preferate) e pusa la o ora prea tarzie? Neee…. :))
Read Conclude, asta iar e o chestie de dezbatur. Cu principiile. Avea si Makavelis un post despre asta, la un moment dat.
Iaca: http://makavelis.com/2010/10/de-ce-credeti-voi-ca-aveti-principii-si-nu-le-ati-incalca.html
daca asa a fost, mea culpa.
ily, pastreaza dragalaseniile pentru cei apropiati.
Marie Rose Mociornita. Voluntarii de la “let’s do it, Romania” – erau mai multi decat era necesar pe sectorul in care eram. Taximetristul din postul tau – “Toamna se numara biciclistii”
Toti sunt modele de urmat, numai sa vrem sa le luam exemplul.
Problema este si ca la noi functioneaza dumele astea. Multi se descurca daca au “papagal”, chiar daca n-are sens ce zic. Amandoua partile implicate in discutie sunt constiente ca se abereaza, dar daca unul este destul de insistent, celalalt va obosi sa se certe. Si atunci astia mai mici iau exemplu “Ala fraier a platit amenda x lei ca n-a avut bilet si n-a comentat, ala smecher s-a scos cu 5 lei in buzunarul nasului. Eu de ce sa fiu fraier?”
Totusi cred ca si in functie de cei 7 ani de-acasa isi alege fiecare “modelele”.
@nebuloasa: nooo, nici vorba, de unde asa idee pe tine, e … la matineu
Modele?! De ce pui problema aşa?! Tu chiar crezi că e cineva care să distingă un model de un antimodel?! Ce înseamnă un model?! Să plăteşti biletul la meci, în loc să cerşeşti mila portarilor?! Să îţi cumperi bilet la RATT, în loc să dai o dată pe an şpagă la controlori?! Să treci strada pe trecerea de pietoni, şi nu la 200m de ea?! Să arunci un petec de hârtie la primul coş pe care îl întâlneşti?!
Io zic să nu ne opintim aici, la aceste banale aspecte. Un model nu se poate defini doar prin comportamentul de pe stradă. Să nu uităm de umilinţă, respect, înţelepciune, implicare, răbdare, loialitate, înţelegere, echilibru, modestie…
Nu?!
io nu inteleg? ce dracu se plangea ala? ai gresit? plateste. chiar asa de greu? treaba cu n-am platit ca nu mai am servici nu merge, chiar daca e o tactica de a divaga de la problema principala. NU AI PLATIT !
Modele? Familia. Am crescut cu ideea de corectitudine in minte, de politete, bunavointa. In primii ani am fost “dresata” sa zic, apoi am inteles de ce este bine. Am iesit din tara si am vazut la altii cum este si de ce este bine. Si am aplicat ce am invatat in plus. Nu am primit nicio amenda de circulatie in 3 ani de permis. Veti spune ca sunt inca ‘tanara’. Nu am primit pentru ca respect cu sfintenie codul rutier. Masina mea nu stie ce este intorsul pe o linie continua, nu stie cum e sa fie oprita in statia de autobuz, stie ca, odata ce ne apropiem de o “zebra”, vom incetini sau opri, pentru a lasa oamenii sa treaca.
Nu imi amintesc sa fi aruncat ceva pe jos, sunt mereu politicoasa si imi platesc serviciile. In ultimii 10 ani am facut o singura data blatul: am cumparat biletul de tramvai, pentru ca NU URC altfel si, pentru ca era aglomeratie si intepenisem de frig in statie, m-am strecurat langa usa si mi-a picat fisa ca n-am facut biletul la coborare. Am aruncat biletul la primul cos de gunoi.
Atitudinea asta de “dar si altul” este o mare problema a romanilor. Ai facut o prostie? ASUMA-TI RESPONSABILITATEA. Punct. Si baga la cap, sa nu repeti figura. Si nu, faptul ca si altii fura/inseala/murdaresc nu inseamna ca meriti sa fi iertat de pedeapsa sau ca ai dreptate.
Eu imi primeam niste cicaleli in draci daca uitam sa spun buna ziua sau faceam vreo prostie din asta. Si, cand spuneam “dar si altii”, ai mei imi plasau o alta vorba de duh “daca altii sar de pe blog, sari si tu?”
Nu ne vom schimba pana nu vor exista amenzi aplicate corect, fara discriminare. Trebuie sa platim pentru toate actele “anti-sociale” si trebuie sa ne educam copiii in spiritul corectitudinii. Daca generatia noastra este “ratata” (aia care gandesc ca oile), macar sa promovam in generatia ce vine alt spirit.
Dojo, as usual, comentariile tale sunt mai bune decat articolul :))
Vezi, de aia zic eu ca tine de noi sa evoluam, nu atat prin ceea ce invatam de la altii cat prin ceea ce ii invatam pe cei care vin din urma