Momente nepretuite
|Aparitia telefoanelor inteligente in viata noastra e un lucru bun. Spun asta gandindu-ma ca suntem destul de constienti sa le folosim atat cat trebuie si sa nu le lasam sa ne acapareze viata si actiunile. Avem internet mobil, acces instant la Facebook, Twitter, e-mail si alte chestii de pe marele internet. Aplicatii de tot felul, jocuri online, aparate foto incorporate, care mai de care mai performante si mai capabile sa surprinda momente din vietile noastre in continua miscare.
Doar ca, uneori, trebuie sa ne oprim din pozat lucruri. Sa incercam sa ne bucuram de ce avem in jur folosindu-ne de ochi, urechi, nas, piele. Sa ne degustam mancarea fara sa simtim nevoia sa o aratam pe Facebook imediat ce ne ajunge in fata. Sa fim capabili sa vedem un spectacol fara sa vrem sa facem un milion de poze si sa inregistram mai bine de jumatate de concert.
Fotografiile alea n-o sa ne aminteasca nimic. Sunt doar niste puncte mai luminate sau mai putin luminate, in functie de cat de bun e aparatul foto de la telefonul mobil. Un astfel de aparat, oricat de performant ar fi, n-o sa se compare niciodata, calitativ, cu un aparat foto folosit de profesionistii in fotografie. Ne vom aminti, in schimb, de artistul sau artistii extraordinari de pe scena din fata noastra, de sentimentele trezite in noi.
Cand am fost la Faust saptamana trecuta, i-am rugat de cateva ori pe colegii de vizionare sa nu faca poze, ca n-are niciun sens. Ca exista poze pe internet, pe care le pot imprumuta (specificand susrsa, desigur), ca nu e nevoie sa-si altereze experienta de spectator pierzand momente bune din spectacol, momente imbosibil de recuperat.
Imi amintesc de spectacolele de la JazzTM, de acum doua saptamani. Am facut doua poze in trei zile de concerte. Si pe alea le-am facut la inceputul concertelor. Parca mi-era teama sa pierd secundele de concert cand eram concentrata sa fac o poza din care sa se inteleaga ceva. In backstage la fel, n-am fost in stare sa scot telefonul, mi se parea atat de magic ca pot sta in acelasi loc cu niste muzicieni pe care ii admir de atata vreme incat simteam ca o sa pierd momente nepretuite.
Recunosc, ma luase si pe mine febra smartphone-ului, la un moment dat. De la o vreme incoace, insa, ma bucur mai mult de ceea ce mi se intampla, fara sa mai simt nevoia sa-mi rup din timpul meu pentru a impartasi lucruri cu prietenii virtuali. Oricum nimeni nu va intelege cu adevarat bucuriile pe care le simti, nimeni in afara de tine.
As vrea sa intelegem cu totii ca unele momente se simt mai bine fara sa le imortalizezi pe camera telefonului inteligent. Ca unele intalniri cu prietenii sunt mai frumoase fara update-uri pe Facebook si ca Twitter poate sa astepte pana mai tarziu, la fel ca e-mail-urile. Sa ne regasim pe noi si lucrurile care ne fac fericiti.
Va scriu in fiecare zi de pe Ultrabook-ul meu TOSHIBA Portégé Z930. Ultra-slim. Ultra-cute. Ultra-love.
Tweet
Nu fac poze cand mananc (orice as manca), fac poze prin calatorii sau la evenimente. Nu stau cu aparatul non-stop la nas, dar pozez. In decembrie de pilda, am facut poze destule la Timisoara Jazz Festival. Nu m-au impiedicat sa ma bucur de concert si nici nu am deranjat (in ideea ca pozez in general fara blitz.
Nu as sta in calatorii fara aparat, pentru ca ai nevoie si de pozele alea, cand te intorci. Cel mai mare regret al vietii mele, legat de calatorii, este ca in 2001 am facut un circuit in tara. De la Garana (am stat la festival), spre Sibiu, apoi Durau (pe muntele Ceahlau). Am urcat acolo, am pornit apoi la mare. Am vazut niste locuri incredibil de frumoase si nu am decat senzatia ca a fost minunat. Nici macar o poza care sa-mi aminteasca locurile in cauza.
Din 2002 am aparat foto digital (la inceput sapuniere, de 2 ani unul mai decent). Am pozat multe peste tot pe unde am fost si mi-e drag sa privesc pozele in cauza. Ma ajuta sa-mi amintesc si sa retraiesc niste clipe frumoase.
De cand tin si blogul si calatoresc ceva mai mult (well, nu acum exact, ca stau cuminte cateva luni) mi-am facut un obicei sa pozez atent, sa pot prezenta niste locuri atat cititorilor mei, cat si prietenilor care mereu cauta niste recomandari.
Facute cu moderatie, pozele astea te pot ajuta sa retraiesti clipe frumoase. Ma uit la poze din 2010 de pilda si sunt transportata, macar pentru cateva minute, in locuri pe care probabil prea repede nu le voi revedea.
Lady, eu vorbeam de fotografiile facute cu smartphone in timpul concertelor, spectacolelor de tot felul. Nu inteleg cu ce ne ajuta, ca amintirea n-o pastreaza asa cum trebuie
Ah, io nu fac poze cu telefonul. Daca am nevoie de poze, le fac cu un aparat decent, telefonu’ e pentru sunat 😀