Donatii simbolice, gesturi care fac bine
|Va spuneam aici, acum cateva zile, ca la Timisoara va veni caravana Coca Cola si ca un automat va “strange” energie, pe care mai apoi o va darui satului Pietroasele din judetul Buzau, de Craciun.
Au fost voci care au spus ca asta nu e donatie, ca e o smecherie de marketing, ca, daca vrem sa donam ceva, ar fi bine sa punem niste haine si niste alimente intr-o plasa si sa le ducem cu mana noastra unor oameni care au nevoie. Sau sa dam bani unor asociatii care fac strangeri de fonduri pentru sarmani, in niciun caz sa nu ne mintim ca facem un bine daca mergem sa donam energie. (cititi comentariile articolului initial)
Sunt de acord cu afirmatiile astea. Pe de alta parte, cred ca gesturile simbolice sunt la fel de importante pentru sufletul nostru. Poate ca n-am realizat mare lucru stand pentru cateva minute cu telefonul aprins in fata unui ecran ce inregistra lumina venita de la ecran, dar ne-am distrat facand asta (eu si celelalte zeci de oameni care erau la caravana in momentul in care am ajuns acolo). Donatiile, in orice forma ar fi, te fac sa te simti bine cu tine.
Iar eu, in idealismul meu, cred asa: daca oamenii simt cat de bine e sa daruiesti, poate vor face mai mult in viitor, poate se vor implica mai tare, poate vor vrea sa ofere mai mult.
Caravana Coca Cola i-a facut pe timisoreni sa se simta bine. Sa rada, sa se joace, sa se minuneze cum ecranul telefonului lor aprinde niste beculete pe un panou, sa-si distreze copiii trimitandu-i la povesti cu Mos Craciun. M-am distrat si eu cu ei si cu copiii care nu mai conteneau sa-i povesteasca Mosului de lista lor de dorinte pentru cadouri.
Cateva poze de atmosfera, facute in goana frigului:
Caravana a plecat aseara de la noi, dar o mai gasiti la Cluj (11-12 decembrie) si la Iasi (14-15 decembrie).
Tweet
Da e adevarat e o chestie de marketing pana la urma si e normal Coca Cola nu e fundatie non profit, e o companie care are ca scop aducerea de profit iar daca poate sa ajute cativa oameni chiar si cu costul a putina energie e o chestie buna. Mult mai buna decat sa cheltuiasca aceeasi suma de bani sau poate mai mult pe cateva reclama la TV.
Mihai, da, e si asta un punct de vedere
Cu alte cuvinte aţi dat “like” fizic la o campanie Coca-Cola şi toată lumea e mulţumită: voi că aţi participat şi aţi dat energie din telefon, corporaţia că a primit expunere de mai mulţi bani decât a plătit iar sătenii din Pietroasele că vor primi lumina Crăciunului de la donatori din toată ţara. Doar că ceva nu se potriveşte – pagina de wikipedia a comunei Pietroasele spune că au multe podgorii, un centru de cercetare în vinificaţie şi gatere – unităţi care NU funcţionează fără energie electrică. Adică nu e sătucul ăla de pe coclauri unde n-a ajuns sec. XX sub forma unui conductor cu două fire prin care curg râuri de electroni ci pare a fi un sat în care ori n-a existat interesul pentru electrificare la momentul conectării comunei ori n-au vrut oamenii/autorităţile să plătească pentru câţiva stâlpi şi kilometri de conductor instalaţi ulterior. Ori, cazul care mie mi se pare cel mai probabil, nu e deloc vorba că n-ar avea curent electric ci a fost un fel de concurs, “lumea” a votat Pietroasele şi aşa a fost ales ca “beneficiar” iar apoi din conexiune-n conexiune s-a stabilit că motivul pentru care luminile Crăciunului merg la Pietroasele e că-s lipsiţi de acest serviciu indispensabil vieţii moderne. Ceea ce e puţin probabil pentru că satul Pietroasele e centru de comună şi nu prea are cum să fie centru de comună fără conexiune la reţeaua electrică. Probabil cei de la CocaCola au vrut să spună că-l împodobesc de sărbătoare iar pe parcurs oamenii, obişnuiţi cu poveşti impresionante, au transmis un mesaj “îmbunătăţit” folosind formulări de genul “va aduce lumina”, “va aprinde lumina”. Dacă primăria are site (http://www.primariapietroasele.ro/) atunci evident satul are curent electric iar partea de “adus lumina” devine cel mult un “împărtăşeşte lumina”.
Ovidiu, da