Cartea lunii noiembrie
|Cu mandrie si bucurie va anunt o colaborare cu editura Nemira, acea editura care tipareste foarte multe carti de science-ficton, despre care eu afirmam cu tarie ca nu imi plac. Si inainte sa povestesc despre colaborarea cu editura, va spun povestea simpatica despre “mie nu imi plac SF-urile”.
Acum vreo doi ani, la un blogmeet, mai multi in jurul mesei, povesteam despre carti, ajungem la SF-uri. “Mie nu imi plac si nu le citesc”, spun, “asa ca o sa cam tac la discutia asta.” Oamenii se uita la mine, dau din umeri, isi continua discutia. La vreo 10 minute dupa afirmatia mea, cineva incepe o discutie despre Orson Scott Card si trilogia lui. “Aaaa, ce tare e, am citit-o si mi-a placut la nebunie!”, spun, incantata. “Pai parca nu citeai SF-uri.” “Nu citesc, dar am facut o exceptie cu cartile astea.” Dupa care, evident, se trece la Frank Herbert. Iar ma trezesc vorbind: “n-am citit toate romanele din seria Dune, doar Dune, Imparatul-zeu al Dunei si Copiii Dunei.” Alte sprancene ridicate. “Pai…si asta e tot SF.” “E, dar e clasic, trebuia sa citesc cate ceva, sa stiu si eu cu ce se mananca.” La fel cand s-a vorbit despre Tolkien sau de Asimov, pentru fiecare aveam cate un motiv temeinic sa fi citit, desi mie nu imi plac SF-urile. Apoi am lansat bomba: “io sunt fan de Stephen King!”
Concluzia serii a fost ca sunt putin confuza si traiesc in negare. Am ras, ne-am distrat, dar eu sustin in continuare ca nu imi plac SF-urile.
Cand a venit propunerea de colaborare din partea Nemira, primul impuls a fost sa le scriu ca eu nu citesc SF-uri, ori ei asta tiparesc foarte mult. Mi-a venit in minte discutia de acum doi ani, am zambit si le-am scris ca accept cu bucurie.
Primele carti comandate au fost, ati ghicit, doua dintre cele ale lui Stephen King:
Ar fi trebuie sa o declar pe una dintre ele ca find cartea lunii noiembrie, insa nu ma pot hotari, asa ca, fiind prima luna cu recomandare, incep cu derogare de la regula si le declar pe amandoua “cartea lunii”.
In timp ce eu citesc, pe voi va provoc la concurs. Vreau sa stiu ce carti SF ati citit in ultimul an sau, daca nu ati citit nimic nou in ultimul an, sa-mi spuneti ce SF citit vreodata v-a impresionat foarte tare. Si de ce. Premiul este una din cartile publicate de editura Nemira, de la sectiunea de noutati. Concursul ia sfarsit pe data de 5 noiembrie la ora 12, iar castgatorii vor fi alesi extrem de subiectiv, pe baza frumoaselor raspunsuri.
Succes!
Tweet
Eu m-am tot apucat de cărţi, dar pare că-n ultima vreme nu mai găsesc timp să le ajung la capăt. Pe de-o parte am început “Neuromantul” lui William Gibson, iar pe de altă parte îmi fac curaj să trec peste capitolul al cincilea al Hobbit-ului, în anticiparea filmului din decembrie.
Însă ultimul SF citit e şi una din cele mai mişto cărţi pe care-am avut norocul să le citesc, anume “I Am Legend” – mă rog, e mai mult fiction decât science, însă diferă mult de filmul omonim, şi asta-i de bine, pentru că nu face compromisuri de dragul publicului.
Pe viitor plănuiesc “Ender’s Game”, dacă tot aud că o fac şi pe asta film, şi “Do Androids Dream Of Electric Sheep?” a lui Phillip K. Dick, tot din cauza ecranizării
Cartea mea de suflet ramane “Imparatul-Zeu al Dunei”, pentru tot ceea ce Frank Herbert a adunat in ea: sociologie, politica, ecologie, dragoste fata de oameni si o lume aproape ideala, pentru toate dialogurile dintre Leto si ceilalti. Il ador pe Leto!
Ultima carte SF citita a fost “Cronicile martiene” de Ray Bradbury. Plecasem la biblioteca hotarata sa caut “Aici sunt tigri”, de acelasi autor, carte pe care mi-o recomandase un blogger. Din pacate, nu exista la biblioteca din Ploiesti.
SK e genial..E un adevarat monstru sacru al literaturii..Am devorat tot ce am putut de la el…
Well, nu stiu daca intra la categoria SF (Google si cu Wikipedia zic ca da 😛 ), dar anul acesta am citit trilogia “The Hunger Games”. Recunosc, am pus mana pe ea doar dupa ce am auzit de film, dar odata ce am inceput-o, nu am mai putut sa ma opresc pana cand a fost gata. Si mi-a placut tare tare mult 😀 Si, bineinteles, ca aproape intotdeauna, cartea bate filmul. Books rule 😀
Nu stiu daca intra in categoria SF, dar mi-a placut mult una din cartile X-Files (ma uit acasa la titlu). Imi plac mult cartile si povestirile tip “steam punk”. Cred ca voi cauta “Do Androids Dream Of Electric Sheep”, sa ma pregatesc pentru film.
Ovi, nu stiam ca o sa se ecranizeze Jocul luiEnder. Ura! 😀
Ah ce mandru sunt de tine. Nu doar pt ca ai citit SF desi ai niste “prejudecati” fata de gen ci si pt ca te-ai apucat sa colaborezi (si) cu Nemira. Ca sa-ti fac pe plac si sa-ti raspund la una din intrabari eu apreciez ca in ultimul an am citit foarte mult SF, mai mult decat in vreo 10 ani precedenti:
Philip K. Dick – Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldrich
Philip K Dick – Jucatorii de pe Titan
Ray Bradbury – Fahrenheit 451
Arthur C. Clarke – 3001. Odiseea Finala
Aldous Huxley – Minunata lume noua
Philip K. Dick – Timpul dezarticulat
Roger Zelazny – Lordul Luminii
Joe Haldeman – Camuflaj
Arthur C. Clarke – 2061: A treia Odisee spatiala.
Astea doar in 2012 (se poate verifica pe shelfari :p)
Dupa cum se observa Philip K. Dick a fost vizat obsesiv, sunt realmente intr-un proces de asimilare a muncii sale. Din cele de mai sus cele mai reusite mi se par Fahrenheit 451, Minunata lume noua si Lordul Luminii, primele doua fiind mai degraba distopii supra-realiste dar scrise tot cu mijloace literare specifice SF-ului. Ultima a fost o extravaganta religioasa suprapusa peste panteonul indian, cu Buddha, Vishnu, Kali intr-un conflict epic de la un capat la altul.
De la Nemira insa astept continuarile lui Dam Simmons la seria Hyperion.. E musai. Stephen King n-am mai citit demult dar imi amintesc din anii cand eram pusti impresionabil ca Shining si Carrie m-au speriat serios.
Eu nu prea am citit carti SF, insa in acesta vara am urmat acest curs Fantasy and Science Fiction: The Human Mind, Our Modern World si cu aceasta ocazie am citit 9 carti SF:
Stoker — Dracula, Shelley — Frankenstein, Hawthorne & Poe — Stories and Poems, Wells — The Island of Dr. Moreau, The Invisible Man, “The Country of the Blind,” “The Star”, Burroughs & Gilman — A Princess of Mars & Herland, Bradbury — The Martian Chronicles, Doctorow — Little Brother. Astfel mi s-a deschis apetitul pentru acest gen de carti.
Dintre cartile citite cel mai mult mi-a placut Herland de Charlotte Perkins Gilman. M-a introdus intr-o lume condusa numai de femei. O lume fara conflicte, razboaie. O lume plina de intelegere si iubire. Utopic, nu?
Richie, multumesc. Dar ce lista! Nu-mi plac SF-urile, dar poate o sa citesc una, hai doua, din ce-ai scris tu aici
Hehehe, cred ca-mi amintesc de discutie, daca bine tin eu minte eram prezent :D. Si eu ii am in top 3 pe Philip K. Dick, Orson Scott Card si Asimov. Ultima carte SF citita e de fapt in curs de citire: Orson Scott Card – Copii mintii (seria Ender), mai am de citit din seria Ender doar cele din Saga Umbrelor :D. Chiar lucrez sa-mi fac o colectie cat se poate de completa a seriei Nautilus de la cei de la Nemira :P.