Cealalta Romanie – Prin Transilvania
|Acum cateva zile povesteam despre cealalta Romanie, acea tara in care oamenii isi cunosc istoria si incearca s-o transmita mai departe cu tot cu legendele si lucrurile extraordinare ce s-au intamplat acum multa vreme.
Iubesc toate initiativele care ne arata Romania altfel, tara cu care ne putem lauda si pe care ne bucuram s-o locuim sau s-o descoperim. Una din aceste initiative e Prin Transilvania, ideea lui Andrei Crivat de a pune umarul la promovarea Romaniei altfel.
In cele cateva luni de activitate, Andrei si colaboratorii lui au strans cateva zeci de articole si sute de fotografii absolut superbe. Uitati-va la fotografia asta si spuneti ca Transilvania nu-i superba (fotografie de pe pagina de Facebook):
Drept urmare, as face cateva recomandari echipei de la “Prin Transilvania”. Daca tot au vizitat fosta abatie cisterciana de la Carta, insist foarte tare sa mearga la biserica din Richis, fosta manastire a ordinului cistercienilor. Stiu eu cine are cheia si pot oferi numarul de telefon, la nevoie.
Apoi, daca tot se ajunge in acea zona, recomand calduros vizitarea conacului Apafi de la Malancrav, laolalta cu biserica fortificata de acolo, singura din tara care are peretii pictati. E o minunatie. Dupa care sa mearga si la biserica fortificata de la Mosna, care are coloanele de sustinere proiectate oblic, o chestie arhitecturala cu adevarat speciala.
O alta zona pe care o recomand spre vizitare este cetatea Soimos, de la Lipova si Basilica Maria Radna din imediata apropiere. Poate cu ocazia asta aflu si eu povestea cimitirului din spatele basilicii, unul despre care n-am gasit foarte multe date.
Daca mai aveti recomandari pentru expolatorii transilvaneni, lasati-le aici, sunt sigura ca se bucura foarte tare de sugestii. Pana una alta, va rog sa stati cu ochii pe site-ul lor, in fiecare zi avem de citit si invatat lucruri frumoase despre cealalta Romanie. Cea care conteaza.
Prin Transilvania este un proiect sustinut de Aqua Carpatica, Domeniile Samburești, EuroGsm, Electrogrup, iQuest, realizat cu sprijinul Continental Hotels, Toshiba si Yellow Store
Tweet
Nu știu alții cum sunt – bine, mint, știu, dar mai bine nu spun – dar eu nu concep aventuri, excursii etc. fără restaurante și cazare. Oriunde mergi, indiferent de obiectivele pe care ți le-ai propus, mănânci, bei, dormi, te odihnești, petreci. Astea din urmă de fapt cimentează amintirile.
Pe lângă biserici, castele și orice alte monumente sau obiective turistice, atmosfera și experiența e dată de facilitățile și serviciile de care dispui și care nu trebuie să devină obiective turistice în sine. Dacă vreau să mănânc nu trebuie să mă duc la nu știu ce restaurant care se laudă cu nu știu ce specific. Mănânc unde îmi convine, beau o bere unde mi-e comod și așa mai departe. Un restaurant c un anume specific, da, poate fi o experiență, dar la fel de bine mă pot simți cu prietenii la o terasă în apropierea obiectivelor turistice.
Din punctul ăsta de vedere, site-ul ăsta cu Transilvania (care per total îmi place) are lacune mari. De exemplu aia cu Torogoata lu’ ăla e o glumă. Ceea ce înțelege lumea civilizată și nu înțelegem noi – a se vedea documentarul făcut de Anthony Bourdain – e că e mai important ceea ce vezi în jur decât ce se poate pregăti pentru publicitate.
Acum, nu stiu ce sa zic. Pe de o parte, ai dreptate, pe de alta parte, exista destule site-uri care ofera informatii de felul asta. Din cate stiu, o sa existe si astfel de articole, doar ca asta cere timp. Nu e o initiativa care se va incheia peste cateva luni.
In plus, unele destinatii sunt foarte bune pentru o dupa-amiaza. Eu, de exemplu, cand m-am intors de la Sighisoara saptamana trecuta, am fost la Biertan-Richis-Mosna si mi-a luat cam 3-4 ore sa le vad pe toate.
Scopul nu este neaparat unul de recomandari pentru destinatii turistice, ci si unul in care poti sa afli chestii inedite despre obiective turistice vizitate deja.
Sa va zic o mica poveste..
Am un prieten, care, datorita job-ului care il are, calatoreste peste tot (toate continentele le-a vizitat). Si ca orice om, cand ajunge intr-un loc frumos, isi face o poza sa o aiba amintire.
Anul trecut a vizitat in 3 luni multe tari foarte frumoase din Europa.. Elvetia, Germania, Franta, Olanda, si inca vreo cateva de care nu imi amintesc.. Desigur ca in fiecare a facut cate o poza.
Cand ajunge acasa, ii arata nevestei pozele.. si o roaga sa aleaga cea mai frumoasa poza sa o puna in rama.
Care poza credeti ca a ales nevasta? Poza facut in Romania, pe undeva pe la Cheile Bicazului (ea nu stia fiecare poza in ce tara a fost facuta).
Concluzie? Nici noi nu stim ce tara frumoasa avem !
Transilvania, este un loc mirific, merita vizitata, din cu toate cel specificate mai sus, felicitari