Crime ale artei

Nici arta asta nu mai e ce-a fost. Prin toate colțurile lumii apar minuni d-astea care se numesc, popmpos, artă. Unele reușesc să se vândă pe bani mulți (recunosc, gândul că tablouri cu un punct sau o linie de culoare pe ele, vândute pe mii de euro, mă sperie și mă face să mă întreb cam până unde ne ducem cu ceea ce numim expresie artistică), altele ajung să fie celebre doar pentru că le-a văzut cineva și a făcut puțin mișto de ele.

Spre exemplu, două artiste (Maria Shinkevich și Alyona Pozhilenko) au făcut o statuie a lui Iisus din gunoaie, în timpul festivalului de artă Space Multiplicity din Omsk (Siberia). Ce să zic, o fi artă, nu-s eu în măsură să judec. Partea amuzantă e că în Siberia există un minister anti-extremism care a dispus demolarea statuii. Nu stiu să se fi lăsat cu împușcături, dar cu scandal sigur s-a lăsat.

omsk-jesus

Apoi, espadrilele cu moaca lui Brigitte Bardot pe ele. Pentru care Sasha de Saint Tropez, creatoarea, a fost – desigur – dată în judecată. Eu aș fi dat-o în judecată doar pentru oribilitatea încălțărilor:

crimes-art-brigitte-bardot-espadrilles

Preferata mea, de departe: un regizor care filmează filme experimentale s-a filmat pe el însuși în timp ce jefuia o bancă. Apoi a zis în instanță că asta a fost parte a unui proiect de artă. A pledat vinovat până la urmă.

Mai multe crime din artă puteți vedea aici, săptămânal.


3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *