Drama Pietei Libertatii din Timisoara
|De cateva luni incoace, Piata Libertatii din Timisoara e in renovare. Bine, poate de vreun an e in renovare. E irelevant acest aspect. Important e ca inainte de renovare aceasta piata era un mic parculet, acum o sa fie o piata pietruita, construita pe modelul pietelor mari din Europa: o piata deschisa, fara copaci care sa incurce vederea spre minunatele cladiri care o imprejmuiesc (si despre care trag nadejde sa aud ca vor intra si ele in renovare).
Bun. Primarul asta nou (de care mie incepe sa-mi placa tot mai mult, pentru ca isi vede de treaba si se vad o gramada de schimbari in bine in oras) s-a gandit ca toti copacii aia de erau in piata respectiva sunt batrani, nu mai pot fi cosmetizati si o sa arate destul de rau intr-o piata renovata (practic, reconstruita din temelii). Bineinteles ca Facebook a inceput sa vuiasca: ajutor, ne pierdem copacii, ce tragedie, ce dezastru. Ma rog, fiecare are dreptul sa-si exprime opinia, insa de departe cei mai amuzanti sunt aia care spun “degeaba suntem in Europa, suntem niste barbari necivilizati care taie copacii si nu-s in stare sa se uite la vecini, unde e plin de verdeata in toate pietele centrale”.
Special pentru astia din urma, doresc sa las aici niste fotografii ale celor mai faimoase piete europene.
Praga, Old Town Square
Bruxelles, Grand Place
Antwerp, Grand Place (asta chiar seamana putin cu Piata Libertatii, pentru ca si noi avem o statuie in mijlocul ei)
Mai multe piete celebre ale Europei puteti vedea in articolul asta, de unde am luat si cele trei foto de mai sus pentru exemplificare. Cu mentiunea ca toate pietele astea, fara verdeata si copacei fiind, au primit numele de “stunning”, unde stunning e de bine.
Piata Libertatii, Timisoara, inca in constructie:
Sursa foto: Eye In The Sky
As vrea, daca se poate, sa avem in jurul nostru oameni mai putin carcotasi. Pe internet, pentru ca in tramvai se vorbeste de bine si admirativ despre cum arata piata aproape de final de constructie. Mai ales ca Timisoara e un oras verde, sunt foarte multe parcuri si spatii verzi construite peste tot, iar asta poate fi confirmat de toti cei care viziteaza orasul.
Inca un amanunt: seful de santier sta toata ziua la fata locului, de dimineata pana seara. Il vad tot timpul cand trec prin zona, la ore diferite. El spune ca nu intelege de unde isteria cu copacii, ca o sa fie niste arbori decorativi in jurul pietei, dar ca aia o sa fie plantati ulterior.
Tweet
good point
Unii sunt atat de snobi…
“Vai, spatiul verde! Nu distrugeti spatiul verde” . Si arunca cu dozele de cola sau scapa ambalaje din mana prin parcuri. Cine ii mai intelege?
Titlu de pe tion, de azi: “Varianta finala: in Piata Libertatii vor fi 50 de arbori. Se va scoate pavajul pentru plantari!” & link: http://www.tion.ro/varianta-finala-in-piata-libertatii-ar-urma-sa-fie-50-de-arbori-se-va-scoate-pavajul-pentru-plantari/1502733. Eu tot sper ca e o gluma proasta. Nu neaparat de dragul arhitecturii (mie imi place si asa, dar cine-s eu?), dar ma enerveaza maxim gandul ca IAR aruncam bani.
Doris, nu stiu daca e, cred doar ca o comparatie cu pietele europene trebuie facuta in cunostinta de cauza.
Diana, sa stii ca unii au argumente corecte. Argumentul meu e doar pentru cei care spun sa ne uitam la vecini. Poftim, ne-am uitat, si la ei e fara copaci.
Oana, nu vazusem. Multam.
Curajos rosul ala din Timisoara. Dar nu-i rau…
În Piața Libertății, în proiectul inițial, erau prevăzuți 80 de copaci – arțar canadian. Dacă nu mă înșel, numărul lor a rezultat din satisfacerea acordului de mediu, care acord stipula cum că nu poți renunța la o zonă verde, ci trebuie să o înlocuiești cu altceva – mai mult sau mai puțin verde. Cum iarba nu crește pe piatră, au fost prevăzuți copaci.
Oamenii se tem pentru că din ăia 80 au rămas 50. Deși copacii trebuiau răsfirați în toată piața, ei se vor pune în câteva rânduri, ordonat, în dreptul garnizoanei de pe strada Alba Iulia. Părerea mea e că numărul lor se va tot reduce.
Cât despre scos pavajul pentru copaci, acel pavaj în cercuri concentrice nu poate fi realizat cu spații goale lăsate. S-a muncit mult la trasarea acestora, mai ales că sunt rigole, rosturi și mai multe tipuri de piatră. Dacă tot a fost să fie cercuri, mai bine cercuri și nu elipse.
@Oana: Lucrarea a fost scoasă la licitație și câștigată în urma unor lucrări estimate. Nu se primesc bani în plus.
Timișoara nu e un oraș verde pentru că are multe bube. Un oraș care încalcă limitele unor indici de poluare nu este verde. De exemplu, Stockholm, Capitala Verde a Europei are 1000 (o mie) de parcuri. Nu zic că nu se poate mai răi, dar hai să nu exagerăm – mai avem multe de învățat când vine vorba de spații verzi.
@Nebuloasa: șeful de șantier trebuie să pună în aplicare ce desenează unii pe hârtii. Atât. Hârtiile se schimbă, nu altceva.
Tudor, sa stii ca arata chiar bine, mie imi place.
Dam, multumesc pentru completari.
Mie imi place mult mai mult cum este acum
Teoretic arata OK. Arata si mai bine cu niste copaci acolo. Ma gandesc cu ‘bucurie’ ca vine vara si ne ia gaia pe caldurile alea. Sa nu zic ca faza aia cu ‘orasul gradina’ s-a fumat de multi ani. S-a facut un adevarat genocid in domeniul asta in ultimii ani, asa ca nu are rost sa ne mai amagim. Este un oras prafuit si secat de verdeata (cel putin in unele zone centrale).
Si va fi marea lucrare de pe Popa Sapca, unde iar nu mai scapa ‘picior’ de copac, plus alte ‘imbunatatiri’. Parca primarul nostru are fobie de pomi, ca nu-mi explic furia cu care ii nimiceste.
Las’ poate la vara punem palmieri in Libertatii. Macar sa fie circul complet.
Ce-mi place este ca vestigiile din piata libertatii, in loc sa le acopere cu sticla / sa le amenajeze, a decis retardatu sa le acopere …. nu faceau parte tin “TINTA” ….?