Eu economisesc, tu economisesti…
|LE: articolul de mai jos are si un mic premiu pentru cei care imi povestesc despre cum economisesc energia acasa. Acesta consta intr-un set de becuri economice, 10 bucati, cu care veti putea modifica factura la energie elecrica. Premiul se acorda prin tragere la sorti.
De cate ori ma gandesc la economie (aia de acasa, care se refera la cheltuitul banilor, ca la altceva nu suntem buni), imi aduc aminte de ceva ce a zis Makavelis acum ceva vreme: “de cate ori aud centrala cum porneste, simt ca-mi pleaca banii din buzunar.” Ca eu n-am stiut niciodata sa fiu econoama, in ciuda faptului ca locuiesc singura si ma intretin singura de cand aveam 18 ani.
Mi-amintesc ca, ori de cate ori discutam despre economia de energie din casa, problema se punea cam asa: “sa va puneti becuri economice, consuma putin si platiti mai putin.” N-avea nimeni vreo treaba cu salvarea planetei, cu faptul ca resursele energetice ale pamantului sunt, totusi, limitate. Cu alte cuvinte, e normal sa-i motivezi pe altii sa faca economie de resurse apeland la ideea ca ii va costa mai putin.
Pe de alta parte, energia la care ma gandesc eu e si cea pe care o avem in noi, fiecare. Cum ar fi, de exemplu, energia alocata treburilor casnice: spaltul rufelor, curatenia in casa, spalatul vaselor etc. Si incerc sa dau cat mai putin treburilor de acest fel (imi place sa fac lucrurile astea singura si cred ca o femeie la curatenie mai mult m-ar incurca decat m-ar ajuta), asa incat sa-mi ramana mai multa energie pentru munci si iesiri in oras. Si, macar in ceea ce priveste spalatul hainelor, am dezvoltat o metoda care functioneaza, noroc cu tehnologia care-mi permite sa fac asta: nu mai spal haine in functie de culoare, tip de tesatura si alte minuni inscriptionate pe eticheta. Am decis ca daca masina de spalat are un program universal, care spala la 30 de grade, cu apa mai rece si durata mai mica, il folosesc pe ala. In 40 de minute hainele mele sunt curate (nu merg la cosit si arat ogoare, deci nu le murdaresc atat de tare) si stoarse temeinic, fac economie de timp, de energie electrica si scap de stress-ul ca trebuie sa-mi sortez hainele inainte sa le pun la spalat (chiar si asta cere timp).
Cu vreo cateva luni in urma m-am decis sa vad ce inseamna factura la curent electric daca ma straduiesc putin sa controlez treaba cu iluminatul prin casa. Pana atunci n-aveam o problema sa las becuri aprinse concomitent la baie, bucatarie si in living. Nici acum n-am problema asta, dar dupa ce-am vazut ca am scazut factura la curent cu vreo 50 de lei (n-o fi o suma mare, dar ia adunati cam cat inseamna pe an) am inceput sa controlez si treaba cu aparatura electrocasnica si sa nu mai las televizorul sa mearga “in fundal” in timp ce eu stau in bucatarie sa lucrez, sa nu-mi mai las incacatoarele in priza (nici cel de laptop, nici cel de telefon), sa scot tot din priza cand plec de acasa cu saptamanile. Experimentul se termina peste 4 luni si sunt curioasa daca am mai scazut vreun leu la factura (compar cu facturile de anul trecut, din aceeasi perioada).
Ideea de baza a acestui post e ca exista multe feluri de a economisi, iar becurile economice ar putea fi doar primul pas. De aceea ma bucura mult ideea celor de la Enel de a promova consumul responsabil de energie (lucru cel putin ciudat, avand in vedere ca asta inseamna facturi mai mici, deci bani mai putini) si de a dota cateva comune din Romania cu becuri economice, prin platforma Enel Sharing.
Iar daca exista printre voi oameni care ma sustin in economisirea energiei si a resurselor naturale, dati si voi un click pe widget-ul verde simpatic din dreapta; nu e link, dureaza fix 2 secunde sa puneti mouse-ul pe click. Multumesc!
Tweet
am scris si eu pe tema asta a facutului de economie; insa la mine e regula de baza asta cu becurile de cand stau la casa mea (2002). Asadar becul se apride DOAR unde e nevoie. punct. in plus, scot din priza ce NU folosesc (nu ai idee cat de mult consuma electronicele in idle).
alte sfaturi, aici: https://prinarad.wordpress.com/2013/05/23/sfaturi-utile-pentru-a-pune-bani-la-pusculita/
Cu alte cuvinte, faci si tu parte dintre cei care economisesc, ceea ce ma bucura
Eu asa am crescut, in spiritul asta de a fi responsabil pe unde calci si ce faci. Ulterior am schimbat toate electronicele pe clasa energetica A+ (acuma nah fiecare cand a crapat, you know, iar ce am luat “de la zero” am luat A+ din start)
Pentru reducerea consumului de energie electrica, in ultimii ani am adoptat si eu cateva reguli personale:
– izolarea termica a locuintei pentru reducerea necerasului utilizarii aparatului de AC vara si a centralei termice pe timp de iarna
– am fost atenta la clasa energetica a produselor electrocasnice achizitionate
– becurile din locuinta, cel putil luminile de veghe care functioneaza mai mult timp, sunt pe baza de led
– masina de spalat rufe este folosita numai la capacitate completa de incarcare a cuvei
– calculatorul din gospodarie (desktopul) este setat pe functia auto sleep, dupa 10 minute de inactivitate
– iliminatul de pe casa scarii este echipat cu senzori de miscare, la initiativa locatarilor
Am intrat si noi in program insa e destul de greu cu copiii, sunt destul de risipitori si destul de greu de tinut sub control.