Garana Jazz 2011 – cu bune si cu rele
|Din start spun ca obiectul acestui articol nu este sa critice si sa judece actiunile organizatorului festivalului. Nu stiu ce inseamna sa organizezi un festival de o asemenea anvergura si n-am idee despre sacrificiile care se fac de catre organizatori pentru a aduce toti acei artisti minunati din fiecare an. Tot ceea ce voi spune mai departe e un fel de observatie, poate niste dorinte care mi-ar fi transformat experienta de la Garana din minunata in sublima.
Vanzarea biletelor. De cand se stie acest festival, biletele s-au cumparat de la intrare. In acest an, organizatorii s-au confruntat cu marea de oameni care au cerut ca biletele sa se cumpere si online, asa cum e normal pentru un festival care creste de la an la an. Nimanui nu-i place perspectiva de a sta la o coada imensa in fata casei de bilete, pentru ca apoi sa se mute la o coada imensa la intrare, sa se verifice bratarile de acces. Explicatia organizatorilor la acest aspect a fost ceva de genul: “toata lumea stie ca Poiana Lupului e un loc in care ploua aproape tot timpul si nu putem sa riscam sa vindem bilete online, ca apoi oamenii sa-si ceara bani inapoi pe motiv de ploaie”. Exact: toata lumea stie ca ploua si, din cauza asta, toata lumea vine pregatita sa stea in ploaie, cu paturi, pelerine, umbrele si ale chestii menite sa le faca experienta cat mai placuta. Deci scuza asta cu ploile mi se pare doar o modalitate de a nu da un minim de comision firmelor care ar putea sa fie parteneri in vanzarea biletelor pe internet.
Transportul spectatorilor. Garana e un sat cu maxim 100 de case, dintre care vreo 30 sunt pensiuni sau case de inchiriat pe perioada unei vacante sau in timpul festivalului. Festivalul aduce, in medie, vreo 3-4000 de oameni/editie, dintre care jumatate sunt platitori de bilet, restul asculta concertele de afara sau de pe dealul de langa poiana. Astia 2000 de oameni care vin la spectacole nu au cum sa se cazeze toti la Garana. Unii vin cu cortul, iar ceilalti se cazeaza in Valiug, Crivaia, Trei Ape, Brebu Nou, toate fiind localitati la distante de minim 5 kilometri de locul concertelor. Nu-s toti cu masini (noi n-am fost, de exemplu) sau nu-s toti dispusi sa conduca in ficeare seara, ca daca ploua si e frig, iti trebe ceva intaritor sa rezisti cateva ore de concert, ori coca cola sau cafeaua nu sunt de ajuns. Nu cred ca e atat de greu sa pui la dispozitie 2-3 microbuze care sa aduca oamenii din imprejurimi, pe niste sume modice, sunt convinsa ca toata lumea ar plati 3-4 lei de persoana pentru a nu mai face excursii nocturne prin padure.
Programul concertelor. Anul acesta au fost 4 artisti in fiecare seara, exceptie facand ultima seara, cand au fost doar 2 artisti invitati. Spectacolele au inceput la ora 20, in conditiile in care afara, deja de la ora aia, era un frig de crapau pietrele. Asa cum organizatorii stiu ca ploua in fiecare an, ar trebui sa stie ca ploaie inseamna frig, iar frigul ii va face pe cei mai multi sa plece dupa concertele-eveniment ale fiecarei seri, iar artistii programati mai tarziu vor canta in fata unor butuci de lemn goi (la Garana nu sunt scaune, dunt doar niste butuci de lemn aranjati ca un fel de banci, pe care lumea se aseaza, aranjandu-si in prealabil locul cu niste paturi). Ma gandesc ca n-ar fi chiar asa o grozavie sa se programeze concertele mai repede, in asa fel incat oamenii care se deplaseaza pana la festival sa aiba ocazia sa-i vada pe aproape toti cei invitati.
Pe de alta parte, toate aceste inconveniente ii fac pe cei care vin la festival sa fie parte din cel mai targetat public pe care l-am vazut vreodata. Sufera in ploaie si frig, merg pe jos 10 kilometri, zilnic, sa-si vada preferatii, stau la cozi interminabile la bilete si se bucura de fiecare moment. Poate ca asta a fost motivul pentru care Avishai Cohen a spus, la al treilea bis: “You are the beste audience I’ve ever had. I’m serious.”
Tweet
Acu’ io iti dau niste detalii ‘din culise’ sa zic asa, nu neaparat pentru ca is ideile rele, dar ca unele ‘e’ mai greu de pus in practica.
Plata online e o idee, problema este insa ca bugetul nu este niciodata atat de lejer, incat sa spui ‘puii mei, dau procent la procesatorul online’. Biletele sunt deja impozitate si nu ai idee cat is baga nenea statul nasul in treaba asta. Deci chiar si 1 la suta daca nu ii platesti pe ceva conteaza.
Nu stiu cum a fost anul asta, dar coada este doar daca te trezesti sa vii la 2 minute inainte de spectacol. Si e chiar pacat, ca e misto zona. Asa ca lumea vine ceva mai devreme si e hat bine loc pentru toata lumea. Am stat si la dat bilete si legat bratari, nu e chiar asa calamitate
Deci, daca se poate fara firmele de pe net, care iau si ele cota parte din niste bani in care is baga deja ghearele prea multe comitete si comitii, mi se pare o idee buna. Oricum nu esti in graba acolo, ca doar nu mergi la Opera. Deci lumea e in vacanta aia de 2-3 zile, are timp, mai haleste un gulas.
Ideea cu transportul nu e chiar rea, dar se pune problema: cine? Se asigura transport pentru artisti si crede-ma ca nu e chiar usor. Am facut ‘naveta’ Timisoara – Garana acum 2 ani cu artistii si a fost orice dar nu usor. Efortul deci este sa se asigure ca muzicienii ajung sa cante in timp util si nu pierd avioanele. Si pentru asta ai deja nevoie de o ‘flota’ de masini, ca se vine amboulea (fiecare avion cu treaba lui), se vine cu multe bagaje etc.
Ar fi misto o chestie din asta gen microbuz, dar trebuie sa gasesti pe cineva care chiar le detine si e dispus sa intre in ‘afacere’. Majoritatea celor care ne mai ocupam de plimbatul artistilor avem masini mici, deci ies din calcul.
Mai ai apoi sa te gandesti: unde stau microbuzele alea? Ai vazut probabil ca in serile de concert e ca la nebuni. Nu vreau sa-mi aduc aminte cum s-a chinuit soferul autobuzului lui Mike Stern sa parcheze, ca tot romanul se bagase cu masina de preferat sub scena. Vechea noastra meteahna de popor nesimtit. Erau faze tampite ca nu puteai scoate artistii sa-i duci la cazare sau, mai rau, la aeroport din cauza unor gigei care credeau ca suntem naspa ac nu lasam lumea sa parcheze in buza scenei.
Marea problema este din pacate vremea, care vad ca si anul asta si-a facut de cap. Un concert misto e pe seara, de asta se tine mortis sa nu se organizeze la pranz. Ai lumini pe scena, detalii din astea, nu prea merge OK sa il faci la miez de zi. Acu’ drept ii ca si pe frig ii cam nasol. Ce sa-i faci, muntele asta nu se joaca.
Eu nu neg ca e foarte greu de organizat. Doamne feri, n-am zis asta. Zic doar ca unele lucruri se pot face putin altfel, sa creasca si organizarea odata cu festivalul. Daca ma gandesc 5 minute, iti dau 3 numere de telefon de la firme care ar fi mai mult decat incantate sa se bage la faza cu transportul.
La fel, exista firme care vand bilete online fara sa ceara comision, doar sa fie trecuti acolo jos, pe afise, la parteneri. Daca s-a putut la PR Beta, un eveniment cu 200 de oameni, se poate si la Garana Jazz, un eveniment cu 2000. Sunt multi cei care s-au speriat de perspectiva e a cumpara bilete la locul faptei, ca sa zic asa, si au renuntat sa mai vina, cu toate promisiunile ca nu va fi imbulzeala.
In ceea ce priveste orele concertelor..e un festival. La evenimentele de felul asta sunt si spectacole pe zi. Amu, nu zic la 2 dupa amiaza, dar macar de pe la ora 6 ar putea incepe. Am vorbit cu artisti care urmau sa performeze la 12-1 noaptea si nu erau deloc incantati de perspectiva de a canta in fata unor barne goale. Trebuie luati in vedere si ei, ca si ei sunt importanti, nu numai publicul.
Un peste alta, multumesc tare mult de lamuriri, prinde bine parerea unui om care a fost in “interior”.
Dragule, nicio problema. Ai dreptatea ta si sunt idei interesante. poti eventual discuta cu organizatorul pana la anul, ca nu cred ca refuza nimeni o idee buna
in ultima seara n-au fost doar 2 artisti invitati, draga oana…au fost trei trupe maricele si daca-l punem la socoteala si pe “micul artist” :D…
au fost si sunt probleme cu cererea banilor inapoi pe bilete cind e ploaie.
asa ca nu cred sa se complice prea curind, cind in fiecare an ei ies in minus.
totusi, nu ne-ai zis ce ti-a placut, dintre muzicieni. la care ai rezistat? la care nu?
eu sunt convinsa ca butucii goi taxeaza prestatiile artistilor macar in proportie de 50%; la godoroja eu n-as fi stat nici daca era soare!
Sticks: 1. Cine e Oana?
2. Nu critic pe nimeni, spun doar ce spun si altii.
3. Nu ma intereseaza cati bani fac sau nu fac organizatorii, nu e treaba mea
4. Daca te uitai cu 2 articole in urma acestuia, gaseai impresiile despre concerte, aici: http://nebuloasa.info/si-a-fost-garana-jazz-2011
Eu zic sa te mai documentezi…Garana nu este cu doar 100 case, ci depaseste 247 de numere.Parte din ele (cca 40 nu sunt locuite permanent).Mai ia legatura cu organizatorii sa iti dea cateva cifre, pentru statistica.De ex o participare medie este minim 3700 persoane, din care putin peste 3000 platitori, dar cifra celor neplatitori depaseste 1000 estimativ.Transportul este asigurat de microbuze (cateva, mereu insuficiente, dar exista), circulatia este asigurata de Politia Resita in colaborare cu cea rurala, publicul care vine aici este FOARTE avizat dpdv al muzicii si ambientului.Faptul ca tu prezinti lucrurile din punctul tau foarte subiectiv, dar subtire, tinde sa arunce un nor deasupra celui mai mare Festival de Jazz in aer liber din Romania, si dupa unele pareri ale specialistilor , din estul fost comunist al Europei.Iti spun astea prin prisma faptului ca de cca 27de ani merg de aproape 12 ori pe an acolo,stiu traditiile,stiu fiecare carare,fiecare deal, fiecare ton al naturii.Unele lucruri nu se pot cunoaste din fata unei tastaturi.Succesuri!
Cristi, ma bucur ca mergi acolo, bravo tie. Lucrurile descrise mai sus sunt cele traite de mine, nu de altii, la editia din 2011. Cred ca nu se supara nimeni ca am o parere pe blogul personal, ca de aia e blog, sa spun si ce nu-mi place.
Nu sunt jurnalist, sunt un biet spectator care afacut anul trecut niste kilometri pe jos de la azare pana la locul de desfasurare al concertelor. Sigur, a fost o optiune sa stau acolo si in niciun caz nu imput lucrul asta organizatorilor. Mi-a placut ce-am vazut, drept urmare merg si anul asta. Am scris si despre concerte, cu cateva articole in urma acestuia.
Eu vorbeam despre transportul intre satele din zona si Poiana Lupului, ca poate sunt oameni care ar prefera sa aiba un microbuz cu care sa mearga spre concerte si apoi sa se intoarca la cazare, nu despre transportul spre Garana din orasele invecinate.
Poate data viitoare nu mai acuzi, ci te bagi la o discutie, asa cum se poarta intre oamenii civilizati
Apreciez un raspuns prompt,insa pleci de la cateva premise gresite.Unul din ele este ca afirmi ca fac o acuzatie,cand nu acuz, ci fac o constatare in fapt.Altul ar fi ca atunci cand prezinti un eveniment sau ceva de gen , trebuie sa stii de la bun inceput toti vectorii care il compun (in cazul nostru:locatie,locuitori,traditia evenimentului, bazele materiale).Eu nu as insista atat pe faptul ca ai gresit unele lucruri prin omisiune, si as insista ca acest gen de festival free-air, unic pt Ro nu beneficiaza de sprijin suficient din partea : Minister turism si educatie,Minister cultura,Asociatia artistilor romania,etc.Observa ca le-am scris cu litere mici tocmai ca sa se reflecte minima sau deloc implicarea lor!
Nu am afirmat ca esti jurnalist, departe de mine gandul , si poate atunci te-as fi combatut cu aceleasi sau poate mai multe aspecte.Pur si simplu imi place sa citesc adevaruri, privite chiar subiectiv prin prisma unora (turisti,participanti,etc).Faptul ca prezentarea ta era cu lacune a atras si commentul meu (gresit privit ca si acuza).Oricum , prin deschiderea unui subiect iti asumi si critica, si corectia, dar si aprecierea acestuia, parerea mea… 😉
Transportul intre locatia Jazz si satele sau zonele de campare invecinate este un vis frumos si NErealizabil,decat la nivel privat, ceea ce nimeni nu va face o asemenea investitie.Singurul mijloc de transport (dar numai intre oras si locatie)in afara de cele asigurate prin mijloace proprii este Microbuz(e)puse la dispozitie temporar cu ocazia evenimentului.Altfel , Garana era legata de satele invecinate si de oras prin ceea ce Ceausescu a numit TransMontana, societate de transport a statului pe vremurile respective, acum cu putine ramasite neperformante.
Faptul ca merg acolo este o consecinta ca parintele meu a cumparat casa inca pe vremea cand in sat erau 90% pemi, de aceea pot spune ca stiu si ce era inainte , si ce a fost ca perioada tranzitorie, si ce este acum.Bucuria ca merg acolo este a mea, multumesc de apreciere,insa jos in Poiana am batut ani de zile mingea impreuna cu pemi,cu turisti sau cu alti localnici.Tocmai asta ma face sa fiu un pic refractar la unele commenturi neavizate in legatura nu numai cu Jazzul , ci chiar cu satul in sine (a nu se confunda cu patriotism local,ci doar cu apartenenta emotiva).
Partea cu kilometrii pe jos,…ma scuzi, din pct meu de vedere, cred ca atunci cand vii la festival si ai o locatie mai indepartata, iti asumi inca dinainte acest aspect.Aici contribuie si gasca (mersul e mereu mai usor printre glume si poate chiar o bere).Tin sa iti spun ca faceam Garana-Brebu pe jos numai de dragul a 30minute de baie, ca sa nu zic de Festival, deci merita.
Hai sa iti spun si eu cateva chestii de care NU sunt multumit legat de Jazz:
– lipsa camping amenajat (chiar si campare temporara , dar amenajata)
– lipsa marketing si publicitate (parerea mea, insuficiente de fiecare data)
– lipsa diferentiere tickete/bilete.Unii prefera/isi permit bilet VIP, contact zona culise cu artistii,etc.Castigul este de ambele parti.A nu se interpreta ca fac parte din una din cele 2 categorii :))
– insuficienta serviciilor puse la dispozitia turistului simplu (aici sunt mai multe, de la minim si pana la pretentii, dar nu e cazul sa insist)si altele…
Sper ca te-au multumit aspectele prezentate, asa cum sper ca anul acesta sa te bucuri cu atat mai mult de un Jazz (sper) mai reusit !
Later Edit :
Sper ca “m-am bagat suficient de civilizat in discutie” … Cu toate ca nu inteleg ce nu a fost civilizat in prima postare.
Bafta, si…vreme buna!