“Lautrec la bordel” si marea mea dezamagire

Sunt unele spectacole la care merg (indiferent daca sunt dintr-un festival sau productii ale teatrelor din orasele prin care ma nimeresc sa trec) si de la care am niste asteptari imense. Daca vad distributia, regizorul, autorul sau alte alea, ma agit si ma pregatesc sufleteste sa fiu data pe spate.

Asa a fost si spectacolul pe care l-am vazut ieri, “Lautrec la bordel”, in regia lui Horatiu Malaele. Cand vad Malaele pe vreun afis, ma bucur si ma arunc in plonjon spre casa de bilete, platind oricat pentru un spectacol cu sau facut de el. Am vazut prea multe din ceea ce a lucrat pana acum si pana acum nu am fost niciodata dezamagita.

Pana acum.

Pentru ca “Lautrec la bordel” e o poveste fara cap si fara coada, in care nu stii unde se opreste povestea si incepe vodevilul cabareto-bordelistic si invers. E un fel de musical in care personajele nu sunt definite si dau impresia ca nu se termina nicicum, parca sunt neterminate, fara o personalitate care sa le puna in valoare. Sigur, exista actori in distributie cae sunt foarte expresivi, dar asta nu salveaza spectacolul, din contra. Acesti actori nu fac decat sa arate si mai mult mediocritatea in care suntem aruncati, ca spectatori.

Poate asta e scopul, cine stie? Poate ca, vorbind despre un bordel mai mult decat despre Lautrec, Malaele vrea sa ne faca sa simtim lucrurile facute superficial si la suprafata si sa apreciem mai mult lucrurile facute cu simt de raspundere. Sigur, Vlad Ivanov e delicios, iar Iulia Vantur e foarte expresiva, dar 2 actori dintr-o distributie de 10 (sau mai multi) nu e suficient.

Apoi, poate ce mai mare dezamagire a fost playback-ul facut de personaje. Pai musical cu playback? Unde s-a mai vazut asa ceva? Si de ce ai alege, ca regizor, sa-ti pui actorii sa mimeze muzica, intr-un festival de o asemenea amploare? Iar faptul ca subtitrarea a lipsit cu desavarsire (si nu din vina organizatorilor, compania de teatru e cea care trebuie sa fie pregatita pentru a-si arata spectacolul tuturor, nu numai romanilor), e inadmisibil pentru un festival INTERNATIONAL de teatru.

Dezamagitor, pentru mine si pentru jumatate dintre cei veniti aseara la Sala Thalia sa se lase cuceriti de Malaele si al lui spectacol. Din pacate, va mai trece mult timp pana o sa am din nou curaj sa merg la un spectacol regizat (nu jucat) de el. Si tot din pacate, costumele excelente si decorurile foarte bune nu fac dintr-un spectacol o experienta de neuitat.

Credit foto: Sebastian Marcovici | FITS 2012


7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *