Mituri despre iaurt

Infografic-Danone Sa se stie de la inceput, sa nu fie discutii: consum iaurt Danone si il recomand oricui ma intreaba. Insa acesta nu e un articol in care vorbesc (doar) despre Danone, ci unul in care povestesc despre lactate in general si iaurt in mod special.

In toamna anului trecut, la workshop-urile pentru studenti organizate de noi, am prezentat un studiu despre consumul de lactate al romanilor si, recunosc, rezultatele m-au nelinistit putin. Ca sa intelegeti, avem 25 de kg consumate pe cap de locuitor, fata de 192 in Finlanda, 81 in Ungaria sau 73 in Polonia. Doar vecinii ucrainieni se mai apropie de noi, cu 27 de kg pe cap de locuitor, iar dupa noi stau destul de rau Georgia si Moldova, cu 14 respectiv 13 kg pe cap de locuitor.

Nu stiu care e, exact, motivul pentru care mancam atat de putine lactate. Ma uit la mine si-mi dau seama ca pana acum vreo 2-3 ani, nici nu voiam sa aud de branza sau de iaurt. Laptele e si acum folosit doar la cate o ciorba sau la piure de cartofi, in rest sa nu-l vad.

Despre cum e vazut iaurtul in Romania si cateva mituri explicate, mai jos.

Iaurtul e pentru persoane care au probleme de sanatate sau pentru cei care tin dieta.

Iaurtul, oricat am susoti pe la colturi, ajuta tranzitul intestinal. Nu e doar pentru cei care au probleme de sanatate, ca nu e o mancare in sine, e doar o gustare. Sa nu mai vorbim de continutul de calciu pe care il are si care previne aparitia unor boli.

Iaurtul contine conservanti, altfel nu rezista mai mult de cateva ore.

Rezista in stare naturala mai mult de cateva ore pentru ca are in componenta acid lactic, rezultat din fermentarea laptelui, un conservant natural. Acidifierea e o metoda obisnuita de a feri alimentele de alterare, asa cum se intampla la muraturi, de exemplu.

Nu mananc iaurt pentru ca nu ma satura.

Da, am auzit si de “obstacolul” asta. Iaurtul nu e menit sa ne sature, are alte beneficii. In plus, cum ziceam mai sus, e o gustare si atat. Eu obisnuiesc sa-l mananc pe la ora 10-11, la vreo ora dupa ce ajung la birou si e suficient cat sa nu mi se faca foame pana pe la ora 14.

Iaurtul e un produs pentru femei.

Dac-ati sti voi, domnilor, ce bine e sa mananci un iaurt pe zi, n-ati mai comenta atat despre doamnele care aleg sa aiba acest produs in alimentatie. Mai ca-mi vine sa provoc un barbat sa manance un iaurt dimineata, timp de doua saptamani, apoi sa vina sa-mi spuna ca e nasol si ca nu-i plac efectele.

Revenind la Danone, am o fotografie care insoteste aceste vorbe, un infografic care, poate, va va ajuta sa intelegeti mai multe lucruri si despre munca lor si despre iaurtul pe care il fac (click pe poza pentru marire). Cum am zis la inceput, sunt consumator si, pe langa asta, am descoperit ca singurul iaurt bun pentru sosul tzatziki e Danone Cremosso.

Daca sunt alti bloggeri care ma citesc, e un concurs pe Blogal Initiative la care puteti participa; brief-ul e simplu, premiul e unul bun, iar printre cei care jurizeaza articolele ma aflu si eu, alaturi de Andra NăstaseRadu DumitruMarius Matache si TVdece.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *