O poveste de succes: How To Web

Ca tot sunt intr-un moment in care m-a apucat sinceritatea bloggeristica, as vrea sa va povestesc despre un om si un eveniment din Romania, cu care eu n-am nicio legatura, ca nu-i pe nisa mea de lucru, ca sa zic asa, dar care imi place foarte tare pentru ca e un eveniment nascut din curaj.

Acum un an, la un eveniment al carui co-organizator eram, un tanar plin de entuziasm venise sa ne vorbeasca de un super eveniment care urma sa aiba loc prin luna noiembrie, la Bucuresti. Evenimentul se numea How To Web si nu intelegeam foarte bine ce se intampla acolo. Ii vedeam pe astia mai antreprenori de felul lor ca se agita de numa’ sa isi ia bilet, sa mearga la eveniment.

Bogdan Iordache, caci despre el este vorba, ajunsese la evenimentul nostru aproape din greseala, invitat de unul dintre participanti. Nu mai are rost sa relatez povestea, ca a fost una incalcita tare, ideea e ca inceputul meu cu Bogdan n-a fost cel mai fericit, ba dimpotriva. Si dupa ce ca aterizase acolo fara sa stie nimeni de el, mai avea tupeul sa propuna un parteneriat de promovare al evenimentului lui, din care eu ma alegeam cu o reducere la biletul de intreare.

“Pai cum reducere? Adica nu invitatie? Cum nu-mi dai biletul gratuit?”- am intrebat eu. Mi s-a raspuns frumos, dar ferm: “Noi nu dam bilete gratuite. Vrem sa vina acolo numai oameni interesati de ceea ce se discuta. Speakerii sunt mari, valorosi, ofera informatii de mare calibru pentru start-up-urile romanesti, cine vrea, sa plateasca.”

Acum ma stiti, mare parte dintre voi. Da, aveti dreptate, m-am infoiat. Insa motivul pentru care nu am colaborat cu el a fost altul: chiar nu cunosteam lumea asta a antreprenorilor si a celor care fac start-up-uri online, desi am fost co-organizator al unui eveniment care sustinea inceputurile proiectelor onlineristice. Treaba mea era alta acolo si n-am putut sa ajut omul. E drept, nici n-am vrut foarte tare.

Uite ca Bogdan si echipa lui au putut si fara mine (sau fara altii): au facut anul trecut un eveniment care a avut 500 de participanti. Din cei 500 de participanti, 90% au fost platitori de bilet. Au avut toata crema speakerilor europeni, toti antreprenori de succes. Si a fost bine. Au fost doua zile de intalniri si prezentari, dupa care oamenii au plecat acolo stiind mai mult. Unii au si strans mana, caci s-au nascut multe parteneriate.

Unul dintre proiectele care au primit o investitie a fost chiar din Timisoara: 123 Contact Form e de-al nostru, de Banat. Asa-i ca unii dintre voi stiati despre el si habar n-aveati ca-i de-al nostru? Si eu la fel. Am aflat marti seara, cand m-am nimerit la Pre How To Web Event, o prezentare despre ce va fi anul acesta la cea mai mare conferinta cu si despre antreprenori din Romania. Chiar din estul Europei.

Am mai aflat ca anul acesta (pe 9 si 10 noiembrie e conferinta) bloggerii acreditati vin din 6 tari. Ca acreditarile de presa se dau dupa criterii stricte. Ca speakerii au voie sa isi aduca cate 2 invitati/persoana, insa acestia trebuie sa plateasca si ei bilet. E adevarat, cu reducere, dar trebuie sa-l plateasca. Ca speakerii sunt atat de mari si de multi, ca Bogdan n-a avut loc sa puna pe toata lumea pe slide-urile prezentarii lui.

Am mai aflat ca biletul pentru timisoreni costa 190 de euro si include si transport, pentru ca se va pune la dispozitia participantilor un autocar care ii va duce la conferinta.

Am invatat niste lectii importante de la Bogdan: daca vrei cu adevarat, reusesti sa spargi orice preconceptie; daca vrei informatie valoroasa, trebuie sa platesti pentru ea; nimeni nu e indispensabil, pentru oricine se gaseste un inlocuitor. Am mai aflat ca daca cineva nu te ajuta, intotdeauna se va gasi altul care s-o faca. Apropo, Chinezu, sa stii ca lui Bogdan aproape ii dau lacrimile cand pomeneste de ajutorul pe care i l-ai oferit.

Draga Bogdan Iordache: esti cel mai hotarat om pe care l-am intalnit pana acum in online-ul romanesc. Nu te-ai poticnit de refuzuri, ai crezut in ceea ce poti sa faci, n-ai facut niciun compromis pentru ca ai stiut la ce nivel calitativ se ridica evenimentul pe care il organizezi.

Ma inclin.

PS: nu, nu merg nici anul acesta la How To Web, nu e pe nisa mea de interes. Dar m-as bucura daca merge cineva care ma citeste si care se preocupa si de partea antreprenoriala pe online. Daca nu va place, ma angajez sa va dau eu banii inapoi pe bilet.


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *