Artistul manager și managerul fundraiser

16830778_1465326456811101_2793424845673250524_n Se tot schimbă lumea asta, de la o zi la alta. Se schimbă fundamental, cineva îmi zicea săptămânile trecute că trăim istorie zilele astea. sinceră să fiu, nu mai vreau istorie, dar aș vrea puțină stabilitate. Să pot să fac niște planuri pe termen mediu, să mă pot baza pe niște previziuni. E greu să tot acționez (profesional vorbind) on the spot în tot felul de situații, mai ales când e vorba de PR pentru zona culturală, unde apar chestii noi în fiecare zi.

Să faci management cultural în România e o provocare și doar pentru că nu prea avem școli despre asta. Este una la Sibiu (înțeleg de la alții că e și cea mai bună) și mai e una la Târgu Mureș. În rest, fiecare învață cum poate, mai ales făcând. Să fii artist, în ziua de azi, presupune să te lași pe mâna unui manager care să te promoveze, dar mai înseamnă și să faci tu însuți niște pași necesari în direcția asta. O mai bună comunicare pe Facebook, o înțelegere a faptului că Facebook nu înseamnă Social Media; în general, înseamnă mai multă implicare. Oamenii ăia care aud de tine trebuie să te găsească pe orice canal te caută, iar când te găsesc, trebuie să primească toate informațiile. E tare greu să afli lucruri despre artiști pe care i-ai auzit o dată live și vrei să afli mai multe, pentru că, în general, artiștii rămân doar la partea de creație, fără să înțeleagă lumea în schimbare din jurul lor.

Pentru toți cei care vor să afle mai multe despre asta, există workshop-ul Ancăi Lupeș (de la Star Management, agenție pe care o conduce împreună cu Zoli Toth – Sistem) de la Timișoara, din cadrul conferinței Linked Culture – marketing și management cultural. În data de 17 martie, ora 14, timp de trei ore, 99 de lei (sunt 20 de locuri în total, din care s-au vândut deja mai bine de jumătate).

Tot vorbind de manageri culturali care se transformă în niște „factot” – că nu există altă soluție, deocamdată – pe lângă partea de promovare (pe care e bine s-o coordoneze, nu s-o implementeze efectiv) există și aceea în care e nevoie să-și găsească sponsori pentru evenimentele lor. Așa că fie merg la o agenție specializată, care le ia niște procente bune din suma primită drept sponsorizare (și care, fie vorba-ntre noi, nu fac cine știe ce treabă pentru evenimentele pe care le consideră fără potențial – chiar dacă nu există niște criterii clare pentru ceea ce înseamnă „potențial”), fie își suflecă mâinile și se apucă de strâns bani. Ei bine, pentru că nu întotdeauna ”where there is a will, there is a way”, am câteva tips&tricks pentru cei ce vor să facă asta pe cont propriu, pentru evenimentele lor sau pentru ONG-urile pentru care lucrează.

Workshop-ul despre fundraising pentru evenimente culturale e posibil să vă răspundă la niște întrebări sau să vă lămurească niște necunoscute. Sigur o să vă ajute să vă organizați mai bine și să vă alegeți mai bine potențialii parteneri. Vineri, pe 17 martie, de la ora 10 dimineața, până la ora 13, în cadrul aceleiași conferințe despre care vă spuneam mai sus. Tot maximum 20 de locuri sunt, tot 99 de lei costă, așa că vă sugerez să vă grăbiți, că e un subiect de interes.

Altfel, pe data de 16 martie, la conferința propriu zisă, avem speakeri unul și una, oameni cu experiență în management cultural sau în marketing pentru evenimente culturale. Biletul a rămas 69 de lei, noi suntem nerăbdători să vă arătăm că și cultura poate fi un business dacă, la fel ca în orice business, gestionezi resursele în mod corect.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *