Pareri sa fie, dar cu decenta

Alexandra a scris un articol excelent despre cum parerile tind sa devina drept de veto, ori ceva, ca le dam pe ale noastre drept axiome si pe ale altora nu mai stim sa le acceptam. Nimic mai adevarat, parca am uitat cum sa fim constructivi in momentul in care explicam unor oameni ca gresesc.

Aseara, pe Twitter fiind, am vazut o remarca extrem de malitioasa a lui Marius Rusu, care suna cam asa: “Eram cel mai mare fan în viaţă al lui Whitney Houston. Of, săraca. I-o fi frig?”. Cum ar veni, un om a murit, iar eu am chef sa fac misto de asta, nu conteaza ca acel om nu mi-a facut mie nimic rau, nu mi-a injurat familia, nu mi-a pus piedica pe strada, eu hotarasc ca nu merita respectul meu. Intreaga conversatie pe tema asta (ca, evident, m-am burzuluit) o gasiti aici.

Stiti ce e trist? Ca Marius e convins ca eu am o problema cu parerile lui, nu cu faptul ca vorbeste urat despre un om ce tocmai a murit. Si poate ca asta n-ar fi o problema daca el nu ar fi unul din oamenii despre care stiu sigur ca gandeste mai mult decat sa-si duca painea la gura si s-o mestece, asa ca, cumva, aveam niste pretentii.

De cate ori moare cineva cunoscut, sunt foarte multi cei care arunca cu pietre in ei si sa ma bata sfantu’ daca io pricep de ce. Cand a murit Michael, social media romaneasca a fost plina de invective si de ura la adresa celui care a revolutionat industria muzicala, care a fost inspiratie pentru extrem de multi artisti. Cans a murit Amy Winehouse, au ras toti de ea, ca e o drogata, o betiva etc. Cand a murit Madalina Manole, nu mai zic, iar acum, moartea lui Whitney Houston scoate din nou niste monstri la suprafata, oameni care habar nu au ce a facut ea in muzica, dar care isi permit sa o judece, ca niste Dumnezei de apartament ce sunt ei.

Nu zice nimeni sa fiti fani, nu zice nimeni ca trebuie sa fiti piosi, dar mi-as dori ca macar unii dintre cei care arunca cu piatra in vietile artistilor sa invete putin ce e aia decenta si sa taca atunci cand n-au nimic bun de spus.

PS: ce e atat de deranjant daca apar sute de fani peste noapte, atunci cand moare un artist? Ne costa pe noi painea de la gura ca aia se declara distrusi de moartea artistului?


15 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *