Personal si profesional in PR

shutterstock_232152946 Stiu, e luni dimineata, o zi cu prea multe chestii serioase ca sa mai vin si eu cu una la fel de serioasa, dar as vrea sa abordez un subiect care-mi sta pe creieras de prea mult timp: PR-ii care se identifica pana la confundare totala cu companiile pentru care lucreaza.

Nu e bine, fratilor. Nu e bine pentru ca piata muncii din ziua de azi e intr-o continua schimbare, mai ales un domeniu atat de delicat cum e PR-ul. Ori constructia imaginii unui PR bun nu se face in functie de compania la care lucreaza la un moment dat. E bine sa-ti sustii angajatorul (sau colaboratorul), dar nu-ti folosi conturile personale din Social Media pentru a comunica exclusiv despre ceea ce faci tu la munca.

Imi vine acum in minte cel mai bun exemplu despre cum sa comunici fara sa te implici personal in tot ceea ce spui despre colaboratorul/angajatorul tau: Alexandru Negrea. Nu stiu cati oameni isi mai amintesc de perioada in care Alex a facut Social Media pentru BCR. La vremea respectiva (in 2010, cred), era pentru prima oara cand o companie de un asemenea calibru facea un departament special pentru Social Media, asa ca Alex ar fi putut sa se laude odata la cinci minute pe contul personal de Facebook. N-a facut-o. Mai mult decat atat, a incercat sa pastreze un echilibru intre lucrurile pe care le facea pentru BCR si ceea ce facea pentru el. Si-a construit cu grija o imagine de specialist in secretele Facebook, a fost trainer si speaker la o gramada de evenimente. Desi toata lumea stia unde lucreaza, el a ramas Alexandru Negrea, “omul care stie cu Facebook”. Separat de asta, BCR a avut o crestere spectaculoasa in comunicare, ceea ce inseamna ca poti sa iti faci treaba fara sa iti implici prietenii de pe Facebook in treaba asta.

Dragi PR-i, va rog sa va deschideti acum contul personal de Facebook. Daca aveti mai mult de doua postari in ultimele zece care vorbesc despre locul vostru de munca, mai ganditi-va la ce faceti. Luati in calcul posibilitatea ca nu veti iesi la pensie din locul actual de munca si nu va puneti singuri o eticheta care v-ar putea impiedica sa gasiti un job bun atunci cand cel actual nu va mai multumeste. Sa nu mai vorbim de credibilitate: in momentul in care va veti schimba locul de munca si veti povesti cu maximum de entuziasm despre noul vostru angajator, nu va va mai crede nimeni.

Nu poti fi pasional tot timpul, n-ai cum sa fii indragostit si de nutritie, si de medicina, si de sport si de finante. Conturile Social Media personale ar trebui sa vorbeasca despre voi, nu despre ceea ce sunteti platiti sa faceti, indiferent de pasiunea pe care o puneti in munca voastra.

Foto: Identity by Shutterstock (e foto cu licenta speciala, obtinuta in urma unui parteneriat cu ei)


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *