Razboaiele altora

Cred ca noi, oamenii, suntem in asa fel construiti incat simtim nevoia de a face aliante. Fie ca e vorba de viata personala sau profesionala, ne aliem intre noi crezand ca asta ne face mai putenici, ca, nu-i asa, unde-s multi, puterea creste.

Nu vreau sa ma leg de aliantele politice sau alea de razboi (care tot politice sunt, pana la urma), aia e o alta mancare de peste si nu face subiectul acestui articol. Dar chiar as vrea sa povestim (ca ma astept sa imi spuneti si parerea voastra) despre razboaiele pe care unii le poatra si altii dau “join” dintr-o oarecare prietenie sau (mai rau) dorinta de a se alia cu cel mai puternic, pentru oarecare beneficii.

Am un prieten drag care mi-a spus la un moment dat ca toti aia care imi fac mie rau, indirect ii fac lui rau. Pentru ca suntem prieteni, pentru ca eu sufar, pentru ca asa e el construit. Acum, problema se pune in felul urmator: daca aia care imi fac mie rau au o oarecare baza? Daca eu n-am fost chiar usa de biserica si am meritat, oarecum, sa mi se intample asta? E adevarat, cand e vorba de prietenii adevarate, tendinta este de a respinge instinctiv toti oamenii care, intr-un fel sau altul, provoaca suferinta prietenului.

Ceea ce ma intriga pe mine e altceva. Exemplu real: doua gagici, prietene, se cearta din varii motive. Apare o a treia gagica, se imprieteneste cu una dinte primele doua si, impreuna, o urasc pe aialalta. Amu, poate gresesc, dar de ce a treia gagica se uraste cu prima? Wtf? N-o cunoaste, nu stie despre ce-i vorba in cearta, nu cunoaste decat unele detalii, de ce ai uri un om pe care nu l-ai vazut in viata ta? Se aplica si la barbati, nu doar la femei, credeti-ma.

De ce purtam razboaiele altora? Adica, daca tot suntem trestii ganditoare, de ce nu suntem in stare sa ne formam propriile opinii pe care sa le sustinem? Daca un prieten de-al meu se cearta cu un om, iar apoi eu il cunosc pe omul ala, n-am dreptul sa ii acord o sansa?

Razboaiele altora sunt purtate de oameni care nu sunt in stare sa isi formeze o parere proprie si iau de bun tot ce zic altii. Sigur, e greu sa stii ca un om drag tie poate avea o relatie oarecum frumoasa cu niste oameni cate ti-au facut rau, dar cred ca maturitatea consta in a accepta ca ai in jurul tau oameni cu opinii diferite de ale tale. Recunosc, am cerut si eu altora sa poarte razboaiele mele, poate nu direct, dar sigur am facut cate o aluzie pe ici-colo. Cateodata am gresit, in alte dati cererea mea a fost facuta strict datorita peniblitatii in care as fi fost pusa daca m-as fi intalnit cu omul cu care purtam razboiul (tacit).

Eu nu vreau sa port razboaiele altora si sper sa gasesc maturitatea aceea care sa ma faca pe mine sa nu mai cer altora sa poarte razboaiele mele.


9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *