Regi si Regine din Europa
Am mai spus eu de cartea* pe care am primit-o de la BuyBooks chiar de 1 iunie. Am si terminat-o 3 zile mai tarziu, dar n-am scris despre ea pentru ca trebuia sa-mi vina cheful de scribalit pe bloaga.
Deci cartea e dementiala. Un fel de barfe ale istoriei, insinuari, cam ca in blogosfera noastra, asa 😀 Doar ca se dau muulte nume, imposibil de tinut minte decat daca estu un history freak, ceea ce eu nu sunt. Sa spicuim, sper sa nu va distrug placerea cititului prin micul meu compendiu.
Despre Filip al IV-lea al Frantei nu stiam mare lucru decat ca era numit Filip cel Frumos si ca a avut ceva certuri cu Templierii. Ma rog, daca arsul pe rug si torturarea cavalerilor se pot numi certuri. Condus de lacomie, tinta lui in viata a fost sa distruga Ordinul Cavalerilor Templieri. A reusit in 1314 cand, dupa lungi torturi, Jacques de Molay (cel mai cunoscut mare maestru al templierilor) a murit ars pe rug. Filip l-a urmat in moarte la opt luni, deci nu s-a prea bucurat de victorie si de nenumaratele domenii ale ordinului.
Elisabeta Bathory. Nebuna rau. Vazusem un film, la un moment dat, despre viata ei. Se pare ca adevarata ei poveste e prea sangeroasa pana si pentru Hollywood, pentru ca scenariul filmului era bazat doar pe o parte a crimelor ei. Ii placea sa tortureze femeile tinere doar pentru placerea personala. Avea si niste metode de pedeapsa pentru cei care nu isi tineu gura, de-ti e mai mare dragul: odata a cusut gura unei tinere care vorbise prea mult, alta data a muscat umarul unei fete care ii adusese mancarea la pat. Se pare ca un eveniment la care a asistat in copilarie a declansat brutalitatea latenta a contesei: un tigan, condamnat la moarte pentru tradare, a fost executat intr-un mod oribil, adica a fost cusut in burta unui cal si lasat sa moara, impreuna cu calul. Bolnava minte a oamenilor acelor vremuri.
Regele Soare, adica Ludovic al IV-lea si stranepotul lui, Ludovic al V-lea erau obsedati sexual. Au avut atatea amante incat sunt sigura ca nu sunt toate pomenite in carte. Ba chiar unele amante ale lui Ludovic al XV-lea au devenit persoane influente in stat (marchiza de Pompadour si contesa du Barry), in timp ce el se ocupa de alte chestii.
Nici familia regala a Spaniei n-a scapat cu fata curata. Ioana Nebuna, regina a Castiliei in secolul 15, a facut o obsesie pentru sotul ei, pe care l-a iubit pana la dementa. Nebunia pe care o mostenise de la bunica ei i-a intunecat orice speranta de a avea o viata normala si a impins-o la cele mai necugetate fapte: dupa moartea sotului ei, a refuzat sa il ingroape si, timp de vreo 7 luni l-a plimbat prin tara, intr-o procesiune morbida care a dat nastere la niste povesti macabre despre comportamentul ei. A murit la 76 de ani, singura, in inchisoarea in care tatal ei poruncise sa fie inchisa.
Despre carte, autoarea spune ca nu e o carte pentru oamenii slabi de inger. Si sunt de acord cu ea, pentru ca a fost nevoie de mult curaj ca sa fie scris, mai ales ca unii dintre cei pomeniti in mai sunt in viata si azi. Poate ca de acelasi curaj e nevoie si pentru a fi citita; mie mi-a schimbat total perceptia despre regi, regine, printi si printese.
* Regi si regine din Europa: de la tiranii medievali la monarhii nebuni – Brenda Ralph Lewis
TweetRelated Posts
-
Downton Abbey sau cum sa plangi in miez de noapte
5 Comments | Jan 16, 2014
-
Praf, cărți și parfum de vanilie
No Comments | Oct 30, 2018
-
Adevarul absolut
No Comments | Feb 10, 2015
-
“Se cere ce dau eu, nu eu dau ce se cere”
1 Comment | Oct 26, 2011
E discutabil cat de exacte sunt datele astea.
Sa nu uitam ca de multe ori apar zvonuri scandaloase care sa discrediteze pe unii si altii, pentru a masca alte jocuri politice.
@crinutza, de aia am zis la inceputul articolului ca sunt barfe si insinuari ale istoriei 😉
mi-e imi place sa citesc….chiar citesc tot felul de prostii, insa nu imi place istoria deloc!!!!
Eu sunt opusul lui @cosmin, imi place sa citesc, daca s-ar putea, numai istorie. Cred ca mi-ar placea cartea prezentata, am trecut-o pe lista de lectura.
@cosmin, nici mie nu-mi place istoria. Dar istoria scrisa astfel, e savuroasa 😀
@nina, sa-mi spui ce crezi dupa ce o citesti