Regionalizarea Romaniei

Recunosc, nu stiu multe lucruri despre asta. Nu m-a pasionat subiectul, am invatat in ultima vreme ca nu e cazul sa ma mai documentez despre lucruri pe care onor conducerea tarii vrea sa le faca: ele se vor face cu sau fara voia mea. Stiu doar ca, in cea ce priveste viitoare regiune Transilvania, capitala propusa este Brasov. Acum, mie imi place Brasov, insa din punct de vedere economic, cultural, politic si orice alt criteriu, Sibiul este cu mult mai potrivit pentru a indeplini aceasta functie. Dar banuiesc ca lucrul asta e stiut de toata lumea, indiferent de planurile politicienilor si ca se va reveni asupra deciziei.

Exista oameni in tara asta care au grija si de astia ca mine, nestiutorii care vor sa afle macar lucrurile de baza despre ce inseamna regionalizarea. Concret, Academia de Advocacy organizeaza intalniri publice, in care se dezbat aspecte importante ale acestei schimbari majore pe care Romania le va suferi in curand.

Ce se intampla, mai exact, la aceste intalniri? “Incercam sa influentam politicile publice in favoarea cetatenilor, legitim si transparent, printr-un “bagaj” de instrumente specifice, pe care activitatea de advocacy le are le indemana. Un astfel de instrument este procedura de audiere publica, o consultare publica, in cadrul careia se colecteaza numeroase opinii scrise la o tema de interes. In momentul de fata, in 28 martie, organizam in colaborare cu Universitatea Babes Bolyai si Coalitia 52 din Cluj-Napoca o audiere publica cu tema “Regionalizarea Romaniei – intre pericole si oportunitati”, cu ajutorul careia incercam sa aflam de la cetatenii Romaniei (prin intermediul a trei intrebari):

– Care sunt pericolele/problemele majore specifice Romaniei, nesolutionate inca si care ar putea fi rezolvate printr-un proces de regionalizare?
– Care sunt oportunitatile majore specifice Romaniei, care ar putea fi valorificate prin procesul de regionalizare?
– Care sunt avantajele competitive care indreptatesc localitatea Dumneavoastra in a primi, prin delegare, cel putin una din competentele cuprinse in Memorandumul adoptat de Guvern privind regionalizarea si care sa conduca la o guvernare regionala performanta?

De ce e nevoie sa participe la aceasta audiere cat mai multi romani? Pentru ca e dreptul nostru sa transmitem Guvernului ce ne dorim de la regionalizare! Pentru ca putem fi, sau nu, ambasadorii judetului nostru! Putem fi partenerii Guvernului in stabilirea conceptului acestui proces, la care se lucreaza acum si s-a intrat in linie dreapta!”

Da, lucruri serioase. Avand in vedere ca sunt la Cluj in momentul desfasurarii acestei intalniri, adica joi, 28 martie, ora 11, in Aula Facultatii de Stiinte Economice. Iar daca aveti timp, completati acest formular, prin care sunteti invitati sa va spuneti parerea despre ce inseamna regionalizare.

Acum, nu stiu cati dintre voi, cititorii mei, sunteti la curent cu tot ce inseamna regionalizarea. Dar, daca stiti ceva despre subiect, va rog sa ma lamuriti si pe mine, in comentarii, de ce e bine sau rau sa facem miscarea asta.


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *