Sa trimitem niste bani acolo unde e nevoie

De vreo cateva saptamani aud la radio un spot (ca reclama e mult spus) in care o tanara incearca sa exprime in cuvinte experienta mortii clinice. Sau no, cel putin asa am inteles eu ca vrea sa transmita. Mesajul este unul simplu: “redirectioneaza-ti cei 2% din impozitul pe venit si salveaza o viata.”

Bineinteles, organizatiile care au nevoie de banii nostri sunt multe. Putem salva oameni, animale, putem alina suferinta bolnavilor de cancer, putem planta copaci, putem face multe. Pentru ca sunt banii nostri si avem dreptul sa-i trimitem oricui credem ca are nevoie de ei.

In Timisoara sunt multi oameni cu suflet, asta am demonstrat-o cu totii atunci cand un om a avut nevoie de noi. In Romania sunt si mai multi oameni cu suflet, dar sunt cateodata biroctratia ii impiedica sa faca o fapta buna. Nu cred ca trebuie sa reamintesc cuiva ce inseamna statul la cozi pe la ghiseele administratiei financiare, acolo unde trebuie sa se depuna formularul pentru redirectionarea impozitului pe venit. Stiu din experienta, acum vreo doi ani am vrut sa redirectionez cei 2% ai mei catre o clinica din Timisoara, care are ca scop alinarea suferintelor ultimelor zile ale bolnavilor de cancer. A fost atat de dificil sa fac asta (am stat la coada cate 2 ore, in cateva zile diferite) si nu am reusit sa ajung nicaieri, drept urmare, am renuntat.

Anul asta au preluat altii initiativa. Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) impreuna cu BCR au reusit sa puna la punct un sistem care ne permite sa depunem declaratia simplu, fara efort, la una din sucursalele (sau agentiile) BCR din oras. Din cate stiu, asta e singura banca care are cate o agentie prin orice colt de oras. Cel putin in Timisoara si Arad am vazut o gramada.

Procedeul e simplu: de pe StiriONG.ro se alege ONG-ul, se completeaza datele, apoi documentul se printeaza, se semneaza si se depune la ORICE agentie sau sucursala BCR, in spatiul special amenajat. Bineinteles, exista posibilitatea ca fiecare dintre noi sa adauge pe lista un ONG local si sa-si directioneze cei 2% acolo. Si prin asta putem sa ii ajutam pe cei in care credem, sa le facem cunoacuta cauza, in asa fel incat si banii altora sa mearga spre cei pe care ii sustinem.

Ieri scriam un articol in care ma simteam extrem de frustrata ca pe mine nu ma intreaba nimeni daca vreau ca TVA-ul sa creasca sau daca vreau sa platesc impozite mai mari. Uite ca de data asta am voie sa fac ce vreau cu banii astia, iar eu o sa-I trimit spre o fundatie care se ocupa de integrarea in societate a copiilor autisti.

M-as bucura din tot sufletul daca si voi, cititorii mei, ati uza de aceasta mica putere pe care o avem, utilizand banii astia pentru cauze care merita si in care credem. Nu-i lasati sa se piarda printre hartii.


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *