Ideo Ideis 2012 – competitia (3)

(Am ramas datoare cu spectacolele ultimei zile de competitie de la Ideo Ideis. A fost o zi galopanta, cu spectacole in prima parte a zilei si gala de inchidere in a doua.)

Despre primele doua zile de competitie Ideo Ideis 2012 am scris aici si aici. Dupa atatea zile de vazut si simtit atmosfera de aici, mi-am terminat cuvintele de lauda si singurul lucr pe care mai pot sa il spun e asta: trebuie sa vii aici ca sa intelegi minunile care se intampla.

Si acum, cu nostalgie, despre ultimele doua spectacole din competitie.

Teatrul Gong, Roman – “Vesnicie provizorie”

Stiu ca am spus, la un moment dat, in textele mele despre festival, ca imi plac absolut toti copiii astia care au curaj sa se urce pe scena. La fel de mult mi-au placut si tinerii de la Gong, insa textul mi s-a parut ca n-are nicio legatura cu spiritul acestei competitii, ca e unul prost ales pentru niste copii de 16-17 ani, ca nici Marcel Iures n-ar scoate din el ceva bun, chiar daca el ar juca magistral. PE scurt, personajele principale erau doi batrani de 90 de ani, soti si sotie, care vorbeau despre cat de greu e sa traiesti in Romania cu pesnia de mizerie, vorbeau despre cum era pe vremea comunismului, despre momente importante din viata, pe care le traiesti doar de la o varsta incolo. N-o sa pricep nici in ruptul capului de ce un coordonator al unei trupe de teatru tanar ar alege un asemenea text pentru niste copii de liceu.

Atelierul de Teatru, Botosani – “Desteptarea primaverii”

Aceasta trupa e una dintre cele doua trupe favorite ale mele de la Ideo Ideis. Cealalta e “Brainstorming” din Bucuresti Le-am “cunoscut” inca de anul trecut cand, ca si anul acesta, au avut cele mai bune spectacole din competitie. “Desteptarea primaverii” e un spectacol care te lasa cu ochii in lacrimi, care te forteaza sa te gandesti la lucrurile care dor atat de mult pe lumea asta. Lipsa comunicarii dintre parinti si copii e o problema reala peste tot, nu doar in Romania. Faptul ca una dintre cele mai raspandite metode de contraceptie e avortul (probabil ca la noi in tara procentul e mai mare decat in alte parte), ca inca avem tabu-uri si prejudecati in a vorbi deschis cu adolescentii despre schimbarile din corpul lor, ca inca ne e teama sa ne educam tinerii, te face, ca spectator, sa constientizezi cat de puternic e mesajul pe care il transmit niste copii de liceu: vorbiti cu ei, cu tinerii, povestiti-le, fiti langa ei. Altfel, unii s-ar putea sa se sinucida, altii ar putea sa moara din cauza ca niste doctori-macelari nu-si fac bine treaba, altii s-ar putea sa ramana cu sechele pe viata.

Am plans inca de la mijlocul spectacolului si nu m-am oprit pana mult dupa final. A fost atat de puternic, atat de real, atat de bine jucat incat m-am trezit pe scena, aproape, strigand de pe scaun un “NU” hotarat atunci cand unul dintre personaje se indrepta spre o franghie care sa-i curme viata.

Marii premianti ai Ideo Ideis au fost cei de la Drama Club Botosani. N-as putea sa spun de ce “Desteptarea primaverii” n-a luat decat premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol secundar. Juriul festivalului e mult mai in tema decat mine si asta s-ar putea sa fie inca o lectie despre educatia alternativa: toti au fost buni, toti au fost speciali in felul lor, dar cel mai bun spectacol se noteaza dupa atitudinea generala, atat pe scena cat si in afara ei. In plus, Catalin Stefanescu a fost foarte clar intr-o privinta: Lenus Moraru, coordonatoarea celor de la Atelierul de Teatru, este cea care a ridicat stacheta in ceea ce priveste calitatea spectacolelor de teatru tanar din tara noastra. Ori asta cred ca e mai important decat orice premiu, faptul ca un om, intr-o tara care nu face prea mari eforturi pentru tinerii ei, si-a asumat o asemenea responsabilitate, aceea de a ghida si fi alaturi de toti tinerii pe care inima ei poate sa-i incapa.

Lista castigatorilor o puteti vedea aici, insa, din punctul meu de vedere, toti sunt castigatori, prin prezenta lor la festival. Si, alaturi de ei, si noi, cei ce ne-am bucurat de tineretea si entuziasmul lor cat timp am stat alaturi de ei. Din nou am lacrimi in ochi, toata energia pe care am luat-o in cele 6 zile in care am stat in Alexandria e multa si coplesitoare. Sunt sigura ca ma va hrani pana la anul, cand ma voi afla din nou in orasul despre care nu stie nimeni nimic, la festivalul care a revolutionat viata fiecarui om care a trecut pe acolo.

Organizator: TETA
Parteneri: Primaria Municipiului Alexandria, Consiliul Judetean Teleorman, Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, Directia Judeteana de Sport si Tineret Teleorman, Liceul Pedagogic Mircea Scarlat din Alexandria, Casa de Cultura a Sindicatelor Alexandria, Muzeul Judetean Teleorman, UNATC, Institutul Cultural Roman, BORTUN OLTEANU, NexT, Godot, D’Avent, Catalactica, Societal, Conciato
Sponsori: Coca Cola Hellenic, glade, TELDrum, Euricar, Proinvest SRL, Edelweiss, Eurosiloz
Proiect finantat de AFCN
Campanie: Rusu+Bortun Brand Growers

Credit foto: Adi Bulboaca | Ideo Ideis 2012


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *