Sărbătorile vrajbei noastre

14761988984_aff06cca22_z La fiecare sărbătoare, orașele relativ mari se golesc de oameni. Fie că merg în vizită la părinți, bunici și alte neamuri, fie că aleg să meargă în varii excursii, rezidenții pleacă, în mareparte. Prilej pentru băștinași să mai puncteze o dată cât de bine e fără lume multă în orașele lor mari, frumoase și sufocate de trafic sau să-și fluture (metaforic) buletinul de născut-crescut în (insert oraș aici), lucru care îmi repugnă destul de tare.

Locul nașterii e o întâmplare, asta pare să nu priceapă mai nimeni (în mod special timișorenii/bucureștenii/clujenii sau mai știu eu ce locuitori ai altui oraș cu pretenții din România). Felul în care îți duci viața într-un oraș ar trebui să primeze, și ar trebui să primeze individual, nu ca grup. Toată povestea cu oltenii, moldovenii, ardelenii, bănățenii e o mizerie naționalistă care ar trebui să se încheie la un moment dat. Așa ar fi normal și uman.

Mă uit la Timișoara și la timișoreni, mai ales la partea de evenimente culturale din oraș. Sunt foarte puțini timișoreni get-beget care fac lucruri faine, mulți sunt veniți din alte părți ale țării, stabiliți aici, dornici să facă ceva util pentru orașul pe care l-au ales să le fie casă. Cunosc o olteancă brici, care face cele mai faine chestii la Universitatea de Vest, se implică enorm în a crea programe care să le fie de folos studenților. Cunosc ardeleni care au venit aici și au schimbat percepția (în bine) despre anumite meserii. Cunosc moldoveni care muncesc mai mult decât oricine. Și cunosc bănățeni implicați în alte părți ale țării, oameni care au ales să continue la schimbarea în bine mediul în care trăiesc.

Când o să încetăm cu fâlfâirea asta de buletin în fața altora? Când o să acceptăm că n-avem niciun merit că ne-am născut într-un loc? Și când o să pricepem, în sfârșit, că omul chiar sfințește locul? Nu v-ați plictisit de categorisirile astea? Poate e timpul să facem ceva util în scara blocului sau pe stradă, nu să stăm pe interneți și să ne dăm la gioale pentru simplul motiv că ne-am născut undeva și trăim altundeva.

Photo credit: Internet Archive Book Images on Visual Hunt / No known copyright restrictions


6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *