Sfaturi despre blogging
|Sau de ce e bine sa nu le dai.
Ieri a fost Social Media Summit Timisoara, unde am avut si eu de tinut o mica prezentare. Despre blogging, in general, despre cum ajungi din bloger local unul national, in special. De fiecare data cand ajung sa le vorbesc oamenilor despre ce inseamna sa fii blogger, la final am aceeasi concluzie: orice ai zice, orice ai face, ceea ce spui (din experienta) ti se aplica tie si numai tie.
Mi se pare ca a veni in fata unor oameni si a povesti despre lucrurile pe care le-ai facut tu ca sa cresti in lumea asta a online-ului e o mare responsabilitate. In primul rand.
In al doilea rand, e exact ca atunci cand vine cineva la tine sa-ti spuna cum si-a crescut el copiii si te indeamna sa faci la fel, ca asta e reteta sigura.
Nu exista nicio reteta cand e vorba de blogging, crescut copii sau zacusca. Fiecare stie niste reguli generale, dar ceea ce te face sa ai succes (sau sa esuezi) sunt doar deciziile personale, luate in momente cheie.
PS: cea mai ciudata chestie din timpul prezentarii de ieri a fost ca nimeni n-a stiut (sau n-a vrut) sa raspunda la intrebarea “Ce e ala un blogger”. Pai despre ce vorbim, totusi, cand noi nu suntem siguri ca avem o definitie despre ceea ce facem?
PS2: cea mai misto chestie din timpul SMSummit-ului a fost interactiunea si discutiile super constructive. Bravo, foarte tare, mai vrem
Tweet
pai daca “orice ai zice, orice ai face, ceea ce spui (din experienta) ti se aplica tie si numai tie” inseamna ca ar trebui scos din prezentarile evenimentelor de acest gen “bloggerii cu experienta va vor invata cum sa faceti un plan de campanie in social media”, nu?
Cum adică blogger local și blogger național? Tocmai ăsta e avantajul aici: prezența online. A fost o perioadă când aveam mai mulți vizitatori din afara țării decât conaționali – asta mă face blogger mondial? Nu, să nu zici de ”influență”, că nu e o scuză. Un om a cărui părere contează e transmisă mai departe și discutată în afara ariei de prieteni care dau cate un retweet, lucru mult prea rar aici în blogosferă.
Nu intotdauna coincid parerile celor mari, despre cum sa ajungi blogger bun. Si atunci, noi astia mici, dupa care sa ne luam? Nici voi nu ati avut o reteta, fiecare s-a ridicat prin mijloacele avute la indemana si in functie de caracter.
Dar putem lua ce vedem bun la voi.
Sunt cateva generalitati legate de blogging si succes care se aplica, no matter what. E vorba de SEO, first of all. O buna optimizare pe keyboards, together with backlinks..te aduc pe prima pagina in Google. Sansele ca userii sa te citeasca evident cresc considerabil..De asemenea postarile zilnice si constante sunt folositoare. Cat de activ si popular esti pe Facebook also. Daca ai 4000 de friends, la un share, te citesc destui. Sincer, tine foarte mult si de ce vrei tu sa faci cu blogul si cum vrei sa-l cresti..si atunci reteta exista. Daca vrei sa il transformi intr-un money maker o sa renunti poate la abordari imbibate in exces de filtru personal. E ok sa fii creativ, dar nu consider ca experientele proprii definesc succesul in blogging. Mashable, Techcrunch, Seth Godin..nimeni acolo nu vorbeste cu precadere despre ce i s-a intamplat lui..si totusi..sunt very successful. Cum explici asta?
mie imi place sa aflu experientele celorlalti si sa incerc sa invat cate ceva din ele. uneori, poate te regasesti in persoana care iti impartaseste aceste experiente. nu cred ca “orice ai zice, orice ai face, ceea ce spui (din experienta) ti se aplica tie si numai tie”, pentru ca cel care te asculta, daca vrea, poata sa te si inteleaga, nu doar sa te auda. si poate ca ii va fi de folos candva…
Finally, ceva cinstit. E valabil in orice domeniu, nu exista retete si ce i-a mers lui X nu neaparat va functiona pt Y. Dar atunci cam orice conferinta si bla bla devine cam pointless. Cum suna: “Noi va vom spune lucruri pe care le-am facut, dar sa stiti ca probabil nu vor functiona la voi. Asta e lectia pt azi, veniti si maine (sau la urmatoarea conferinta) sa va spunem cam acelasi lucru”
Blogger se cheama orice individ care scrie pe un blog (jurnal online). Asta e definitia standard. Nu conteaza ca tu esti pantofar, doctor sau avocat in viata de zi cu zi, daca ai un site pe care scrii ce te taie mintea, atunci se cheama ca esti blogger.
Daniel, nu, nici vorba. Ar trebui ca lumea sa inteleaga ca sunt doar niste directii generale si sa nu ia totul ad literam.
Dam, observ ca ai facut ceva studii despre cat de cititi sau necititi suntem unii pe aici. Impartaseste cu noi, te rugam!
Raphaelle, draga mea, n-am nici cea mai vaga idee despre ce vorbesti. SEO? Optimizare? Backlinks? Io-s de aia clasica, prefer scriitura sincera si atat.
Sorana, e ok sa afli din experienta celorlalti, dar e si mai bine sa iti croiesti singur un drum. Sigur, eu ma bucur ca oamenii ma mai intreaba lucruri, dar n-as vrea sa se lase condusi doar de ceea ce spun eu.
HonestPR, sa stii ca lectiile astea sunt bune, eu le vad ca pe un fel de brainstorming
Nu, n-am făcut nici un studiu. A chestiona 100 de oameni care te citesc nu mi se pare un studiu pertinent. Studiile care sunt luate de bune sunt făcute după aceleași principii și implică un eșantion, aș spune controlat.
Unul dintre studiile recente spune că persoanele juridice activează în diverse domenii de activitate, însă totul se referă la vânzări. Diverse domenii de activitate nu înseamnă că vinzi biberoane sau băuturi alcoolice.
Eu aș vrea să văd cum se măsoară în momentul de față succesul în blogging. Bani, citiori, calitatea materialului (dacă da, lucru jurizat de cine?) și așa mai departe. Un blog nu trebuie să aibă reprezentanți la pișcotăreli ca să fie bun – da, există multe exemple aici.
Ce treaba are reprezentantii la piscotareli cu ce am scris eu mai sus? De fapt, ce legatura are tot comentariul tau cu subiectul articolului meu?
E vorba de blog, blogger și creșterea lui/lor. Cum măsori creșterea? Cum poți vorbi de ”rețete” și sfaturi dacă nu știi unde vrei să ajungi? Mai mult, cine spune că ai ajuns sau nu?
Io ma intreb sincer daca tu ai citit articolul la care comentezi :))
Si tu cum ai raspuns la intrebare ce este un blogger?