Timisoara poate fi Orasul 20.20
|Anul 2020 suna, pentru mine cel putin, foarte indepartat. Insa, daca stau sa ma gandesc cat de repede au trecut cei 6 ani de cand m-am mutat de la Sibiu la Timisoara, cei 7 ani si un pic care au mai ramas pana in 2020 parca nu mai par atat de departe.
Anul asta, 2020, e important in Romania, sunt 4 orase care se lupta sa devina Capitala Culturala Europeana: Cluj-Napoca, Iasi, Alba Iulia si Timisoara. 4 orase mari, frumoase, toate cu sanse la fel de bune sa primeasca o distinctie de felul acesta si sa-si ridice valoarea, ca oras, in lume. Uitati-va numai ce s-a intamplat cu Sibiul din 2007 incoace: fata orasului s-a schimbat, e plin de turisti, iar economia orasului e in crestere. Sa nu mai vorbim de somaj, care nu exista (sau exista doar a cei care chiar nu vor sa munceasca).
Inspirati probabil din insemnatatea acestui an pentru Romania, cei de la Siemens (despre care stiu sigur ca se straduiesc sa ofere alternative sustenabile in ceea ce priveste…cam tot ce ne inconjoara) au initiat un concurs la care pot sa participe studenti din toata tara. Concursul se numeste “Orasul 20.20″, sunt acceptate echipe formate din studenti sau masteranzi, maxim 3 oameni, care sa faca un video de 2-4 minute in care sa prezinte sufletul orasuui, o zona pe care o considera cea mai reprezentativa pentru orasul in care traiesc. O initiativa de laudat, mai ales ca e si cu premii: locul I e recompensat cu 1.000 de euro. Regulamentul poate fi citit aici, iar filmuletele pot fi urcate pe 220.ro.
Inutil sa va spun ca mi-ar placea foarte tare ca acest premiu sa ajunga la niste studenti din Timisoara, asa ca daca aveti prieteni, cunostinte sau colegi care fac facultatea sau master-ul la una din universitatile timisorene, dati-le de stire
Tweet
Mama, ce tare! Sunt timisoreanca, sunt la master, lucrez la 24-FUN, de unde am aflat si am invatat multe despre cultura acestui oras, so… mi-ar placea sa ma bag
Numai sa imi trazneasca o idee buna 😀 Ma voi gandi oricum la asta, cum o sa am un pic de timp. Merciii!
Aaa, ce tare, sa-mi dai de stire daca faci ceva, sa zicem si aici. Bafta si inspiratie sa ai!
Cu articolul asta m-ai facut curios de cum sta Sibiul la capitolul somaj. Datele oficiale zic asa: in noiembrie 2011 Sibiul avea 7.739 someri, in februarie 2012 avea 8017, deci trendul este ascendent. In plus, sunt convins ca sunt multi care stau pe tusa neinregistrati.
http://www.oradesibiu.ro/2012/02/15/somajul-a-ramas-la-cota-de-43-la-suta-in-luna-ianuarie-la-sibiu/
http://www.oradesibiu.ro/2011/12/12/somaj-in-crestele-in-judetul-sibiu-la-finele-lunii-noiembrie/
Plus: http://blogdejob.info/2012/04/milioane-de-tineri-someri.html
http://www.zf.ro/business-international/zeci-de-milioane-de-tineri-sunt-someri-cum-li-se-poate-gasi-de-lucru-inainte-de-a-deveni-de-neangajat-si-de-a-se-revolta-cu-furie-9517375
Si lista poate continua. Nu vreau sa par un Gigi Contra, am o amica venita din Sibiu in Timisoara pentru ca acolo nu a reusit sa-si gaseasca un job. Si nu e o lenesa, chiar a vrut sa munceasca. In prezent are un job in tm. Nu zic ca Sibiul nu e un oras de fala, dar nu la capitolul somaj si locuri de munca, situatia e gri peste tot. Numa zic 😀
Nici nu cred ca esti Gigi contra, dar situatia “pe teren” arata altfel putin. Sunt multe fabrici care angajeaza, nu doar pe banda, ci chiar si la birouri. Sa nu mai vorbim de turism, acolo sunt in permanenta in cautare de personal de restaurant, hotel etc.
De acord ca in turism se gasesc locuri de munca, la fel ca si in fabrici sau celebrele multinationale, cu obiectia ca in fabrici se vor gasi in permanenta locuri de munca pentru ca acolo se munceste mult si se plateste prost. Ma refer aici la postul de operator productie pe care se gaseste cel mai mare numar de locuri vacante iar asta se intampla pentru ca fabricile se confrunta cu o mare fluctuatie de personal.
Vine omu’, presteaza doua luni, prinde cateva ture de noapte, de stat in picioare intr-un mediu toxic pe vreo 800 ron, isi face un calcul, vede ca nu se merita si pleaca. Am scris si aici pe tema asta: http://neonu.info/2012/04/un-loc-de-munca.html . Ma rog, povestea poate continua dar sunt deja offtopic. Suna tentant concursul, am incheiat-o insa de ceva timp si cu faculta, inclusiv master, altfel as fi luat serios in calcul participarea.
@marius
8000 sunt in judet. in orasul sibiu sunt maxim 3000 si ceva, cum scrie si-n articol. zic maxim 3000, pt ca cifra include si pe cei din localitatile din jur, aglomeratia urbana, cum ar veni. da’ si asa, 4,3% pe judet nu-i mult. in nordul judetului e mai trist.
si de stat pe tusa fara sa fie inregistrati, stau peste tot. poti sa incluzi aici si femeile casnice, aia care fac cateva luni bani prin strainatate si dupa catva timp acasa se duc din nou acolo, pe aia care nu au chef sa munceasca si isi permit…etc. cu trendu’ ascendent…in 2008,in orasul sibiu erau inregistrati aproape 1000 de someri, deci da.
oricum, am vazut rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 si am calculat ca nr total al locuitorilor sibiului + localitatile din jur(de pana la o distanta de 20 de km de oras)e 91% din cel din 2002, in timp ce al timisoarei, al clujului si al localitatilor suburbii a ramas la aproape aceeasi valoare, respectiv a crescut cu 2% in cazul clujului + comunele din jur. la nivel national, numarul locuitorilor rezidenti din 2011 reprezinta 87,8% din cel din 2002. deci ceva merge mai bine la timisoara si cluj, aia-i clar.
Primul film despre/din Timisoara este aici http://www.220.ro/concurs/Sufletul-Timisoarei/iyxhkajpbS/ , sper ca nu va fi singurul
Iulian, multumesc, l-am dat si eu mai departe. Felicitari, e foaaarte fain!
Ma bucur ca ti-a placut, mai ales ca e prima data cand am facut asa ceva. Mersi pentru sustinere