Vești despre Moldova
|Veștile dinspre Moldova sunt întotdeauna despre violuri, beții, înjunghieri, crime și sărăcie. Ce-i drept, satele moldovenești sunt tare sărace. Dar oamenii, oamenii din ele sunt buni, și calzi, și mândri în sărăcia lor. Mulți dintre ei muncesc mai abitir decât ăilalți români la un loc. Pentru că n-au de nici unele și știu că trebuie să-și facă mâncarea. Altfel, nu le-o dă nimeni.
Moldova are, însă, altceva. Ceva ce restului țării pare că-i lipsește cu desăvârșre. Moldova are teatru tânăr, e o regiune care se concentrează pe educație alternativă parcă mai mult decât oricare alții. E ca și când ar ști că asta e singura lor șansă de a crește cumva.
De-a lungul celor cinci ediții de Ideo Ideis la care am participat, Moldova a rupt de fiecare dată. Cele mai așteptate spectacole erau ale celor două trupe de teatru din Botoșani. Două trupe de teatru de liceu într-un oraș cu puțin peste 100.000 de locuitori. Drama Club (colegiul A.T. Laurian) și Atelierul de Teatru (colegiul Mihai Eminescu) sunt cele mai creative două trupe de teatru văzute vreodată. Și unii, și ceilalți, sunt constant foarte buni, semn că generațiile care se schimbă nu fac decât să le întărească și să le motiveze să fie din ce în ce mai buni.
La festivalurile de teatru tânăr, trupele nu se înscriu și vin la festival. ele trec printr-un proces destul de complicat de selecție, iar la evenimentul propriu-zis ajung doar cei mai buni. Anul acesta, din nouă locuri disponibile pentru cluburile de teatru tânăr din țară, patru au fost din Moldova, trei din București, una din Brașov, una din Baia Mare.
Atelierul de Teatru (Botoșani), Drama Club (Botoșani), Seism (Focșani), Protha (Panciu) – cele patru trupe moldovenești cu spectacole mai bune decât multe altele profesioniste văzute de-a lungul timpului. În anii trecuți mai era o trupa prezentă: Gong, din Roman.
Din trupele astea, au ajuns la UNATC actorii ăia pe care îi vedeți la o grămadă de spectacole pe la Godot sau chiar în distribuții la regizori foarte mari. Adică foarte muncitori și dedicați meseriei.
Moldova a descoperit cheia succesului, măcar pentru o parte dintre copiii ei. Oameni din orașele moldovenești renunță la timpul lor și se ocupă să crească niște copii creativi, care, mai târziu, chiar dacă nu fac teatru mai departe, au experiența unor ani în care au învățat să citească cu alți ochi, să vadă lumea prin filtrele proprii, să gandească cu propriul creier, neinfluențați de cutumele unei societăți care mai are mult până să se vindece de nu pot, nu știu, nu vreau.
Foto: Vlad Catană | Ideo Ideis 2015
Tweet