Despre lecturi urbane, partea 2
|No bun. Amu, ca ne-am balacarit de ne-au sarit ochii pe pereti, haideti sa va spun si varianta mea, aia in care Lecturi Urbane nu e un fail nici macar in cazul in care participa doar organizatorii.
Ce inseamna Lecturi Urbane: o initiativa prin care niste oameni s-au gandit sa le arate celor din jur, oamenilor care petrec o gramada de timp prin tramvaie, autobuze, trenuri, metrouri sau care pur si simplu au chef de aer curat in parc sau aiurea, ca pot sa umple acest timp citind o carte. Pentru ca sunt si mai multi oameni care nu au pur si simplu timp sa mearga intr-o librarie (sau nu au bani, toti stim cat de tare s-au scumpit cartile), initiatorii actiunii (adica Ciubotaru si gasca) s-au gandit sa stranga niste carti, din donatii, pe care sa le ofere, la randul lor, celor pe care ii intalnesc in timp ce desfasoara actiunea propriu zisa.
Drept urmare, Lecturi Urbane nu e un concept care vrea sa adune la pozat cat mai multi oameni care se fac ca citesc o carte, ci e un concept prin care cei prezenti participa ACTIV la donarea de carti oamenilor intalniti intamplator. Da, se citeste DEMONSTRATIV, pentru a incuraja cititul in spatii neconventionale.
No acum, sa-mi explice mie cineva de ce e fail ca la treaba asta au venit 22 de VOLUNTARI, oameni care si-au sacrificat din timpul liber sa vina cu noi la impartit de carti. Ca io nu pricep nici in ruptul capului.
PS: nu, nu am tras de oameni, nu o vom face niciodata cand e vorba de voluntariat. Am scris pe bloguri, dar de venit a venit cine a simtit ca poate sa faca un lucru bun timp de doua ore.
Tweet
Chestia este că in momentul în care te tot scuzi atât cazi in derizoriu. Nu tu ca persoană ci proiectul în sine. Lasă oamenii să aibe propria opinie și nu fi agresivă la fiecare comentariu negativ.
Pozitive sau negative… recenziile aduc popularitate.
Te citesc pentru ca-mi placi. Din păcate ești prea negativista în ultima vreme și te ataci la orice chestie. Cu regret zic, nu mai ești fata de acum multe luni, fata care la care intram cu drag să vad ce a mai scris. Lasa PR-ul de-o parte sau daca nu, lasă răutăcioșii sa vorbească. Alimentând rahaturile nu câștigi nimic. Nu te supara!
Un demers de genul acesta nu poate fi un fail nici daca participa un singur om! Din pacate, exista oameni care au impresia ca doar proiectele lor sunt cele mai tari si celelalte sunt de aruncat la recycle bin.
Costel, nu e o scuza, nici vorba. Sunt convinsa ca sunt multi care nu stiu ce inseamna lecturi urbane, de fapt, si am incercat sa dau o definitie. Doar atat.
Imi aparam munca, da, macar atat pot sa fac si cred ca nu sunt de condamnat pentru asta.
In ceea ce priveste negativismul, ai dreptate, e un vartej din care incerc sa scap, insa e atata murdarie in lumea asta in care am intrat, dintr-o data, incat uite ca nu reusesc sa mai ies la liman.
Ca daca ramaneam cu aia 30 de cititori ai mei, era muuuult mai bine :))
Oh, da!
Păi noi am lipsit trei oameni, adică io şi incă doi! Ştii prea bine că nu ne sustragem, dar a fost dezmăţ în firmă, şi “no!” era greu să părăsim incinta.
Amu’ îi evident de ce nu o venit lumea. Ştim cu toţii prea bine că lumea deja o plecat în concediu. Io mai ştiu câţiva care erau pe punct de a veni da’ or fost plecaţi deja că aveau pachete luate la preţ bun. Io zic că, peste o lună sau două o să vorbim altcumva. Nu de alta, da’ e vară şi se ştie cum e vara. Oricum, aşteptăm numa’ surprize faine la următoarele ediţii şi evident, o prezenţă consistentă.
Apoi, pe de altă parte, voi nu vă descurajaţi. Rău-voitorii nu au decât să moară în peşterile lor. Unora le face plăcere să comenteze în absenţă, că aşa-s obişnuiţi. Îşi bat gura în stânga şi în dreapta, ca şi cum ei ar fi dat gaura la macaroană. Ş-apoi cui îi pasă?! Că doară, ei nu fac decât să comenteze. E foarte uşor să-ţi dai cu părerea fără să îţi fii adus aportu’. Deci, în NULA.
No! Io te-am pupat şi ne auzim la ediţia următoare! Că oricum nu plec niciunde în concediu până în Octombrie. 😉
Eu te apreciez pentru ca spre deosebire de altii ai initiative care se si concretizeaza. Vorba aia, cine nu munceste nu greseste.
Ce incerci sa faci e laudabil si eu admir tocmai faptul ca in ciuda negativismului (?) pe care il constata Costel, incerci sa abordezi o treaba care din punctul meu de vedere e moarta din fasa.. si anume sa determini oamenii sa citeasca. (Sper sa nu te supare conceptia mea)
Mai demult vroiam sa fac o serie de posturi la mine pe blog prin care sa incurajez oamenii sa asculte muzica clasica, ma rog, sa o descopere, si acelasi lucru l-am incercat timid cu arta plastica. Eu nu am avut tenacitatea ta pentru ca mi se pare ca apetitul pentru cultura, fie vorba de arta plastica, muzica, teatru sau literatura, nu se poate sugera prin actiuni demonstrative.
Societatea in care traim e de asa natura incat oamenii citesc foarte putin in orice tara. Desigur, nu e ceva cu care ar trebui sa ne consolam, dar parerea mea e ca daca ma vede cineva ca citesc nu va incerca sa ma imite, pentru ca cititul nu e cool Nu e ceva facil.
Oamenii de azi nu au modele intelectuali, ci cu totul alte personaje care nu au nimic in comun cu cititul si pe care le vedem zilnic la tv. Oamenii vor copia acele modele “de succes”, nu pe noi care citim.
Oamenii de azi nu vor sa fie culti. Nu au de ce, pentru ca a fi cult sau intelectual este sinonim la noi cu a castiga 600-800 de lei de la stat si a fi privit de sus de capsunari sau muncitori care castiga de 3-4 ori mai mult. Eu am o boala pe rasturnarea asta a valorilor inceputa in 1990 la mineriada cand se striga moarte intelectualilor si noi muncim noi nu gandim.
Parerea mea e ca e foarte bine ca sunt deja multi blogheri care scriu despre carti, fac schimb de carti si arata ca e important sa nu uiti de citit. E important ca informatia sa fie acolo pentru cei care vor sa o caute.
Oricum, succes pe viitor, poate data viitoare vom gasi o alta formula.
@sirg, oameni ca tine imi aduc aminte despre ceea ce conteaza cu adevarat. Multumesc