O intrebare, de dimineata
Ca oamenii sunt importanti pentru companii, agentii, organizatori de evenimente, se stie. Si daca aceasta sintagma nu se aplica, in foarte multe cazuri, desi se declara, in mod sigur e primita cu entuziasm atunci cand chiar se intampla.
Cam asa s-a intamplat aseara, in prima seara de SMS Biz Snow Camp, o tabara de social media organizata de Revista Biz, dedicata companiilor, bloggerilor si, in general, tuturor celor care sunt interesati de ceea ce se mai intampla in Social Media romaneasca. Carcotasii sa se abtina, stiu si eu ca poate nu suntem cea mai fericita “comunitate” de utilizatori, ca poate sunt probleme de perceptie, dar de asta suntem aici, sa le rezolvam pe toate.
Fiind un eveniment platit, toti cei de aici au un interes sporit fata de informatiile care se prezinta in panelurile pregatite de organizatori. Liniste, atunci cand cineva vorbeste, nu se iese la tigara, se pun intrebari atunci cand acestea se cer, cam astea sunt coordonatele. Si e bine ca fiecare om isi gaseste aici respectulcelorlalti, pentru ca suntem aici cu totii sa invatam unii de la altii.
Eu am pus ieri o intrebare la care raspunsul nu m-a multumit si aceeasi intrebare as vrea sa v-o adresez si voua, fie ca sunteti oameni de online, oameni care lucreaza in industria alimentara sau in orice alt domeniu:
Considerati ca un om care nu scrie corect gramatical, nu are o constructie corecta a topicii frazelor, nu reuseste sa transmita foarte bine niste idei etc, ar trebui sa participe la campanii remunerate? Pentru ca mie mi se pare ca, de cele mai multe ori, companiile nu fac research-ul necesar gasirii oamenilor care se potrivesc campaniilor lor.
Si o intrebare suplimentara: am eu pretentii de o lume utopica, in care relevanta si calitatea sa primeze?
TweetRelated Posts
-
Evenimente in Timisoara (1)
1 Comment | Mar 15, 2012
-
Oameni simpli, vieți obișnuite
No Comments | Sep 22, 2015
-
“Tot ceea ce primesc trebuie sa dau inapoi” – Teo Milea
No Comments | Feb 19, 2014
-
No comment
No Comments | Jun 6, 2008
Daca ma-ntrebi pe mine, in afara de mine si colegii mei diplomati nu ar trebui sa fie chemat nimeni pentru campanii remunerate, daramite cine stie cine care nu stapaneste limba romana. )
Nu sunt de-acord ca un om sa fie reprezentantul unei firme intr-o conferinta de presa sau o campanie in situatia in care respectivul nu este in stare sa se exprime, sa scrie corect sau sa-si faca opiniile intelese de public.
Asa e , companiile cauta mai mult o “fatza” prietenoasa decat o persoana care sa corespunda research-ului lor din punct de vedere al capabilitatii pt acel post, motiv pentru care vei avea parte de aceste prezentari/interviuri , unele de neinteles pt public datorita incapacitatii de exprimare al individului respectiv.
Nu toti suntem facuti sa practicam orice job, fiecare dupa competentele lui.
eu am o vorba de la mine de la Yellowish care spune care sunt ingredientele unei afaceri de succes : ” apa, aerul si fraierul” referindu-se evident la sifonarii care erau candva cele mai de succes afaceri in mediul rural.
problema nu e la cel care scrie gresit ci la agentie/companie. nu e prost cine cere ci cel care da. daca cineva e dispus sa dea bani unui blogger agramat nu vad unde e problema. mecanismele pietei funtioneaza si in online. daca acea campanie e un succes nu vad unde e problema. daca o sa fie un fiasco acel blogger usor usor nu va mai participa la nicio campanie
selectia naturala e cel mai bun mecanism. iar daca un agramat are succes si participa la campanie dupa campanie ce sa zic, bine ai venit in Romania, inseamna ca asta e nivelul, printre OTV, stirile de la ora 5, manele si incultura.
asa ca raspunsul meu e ca agramatul ar trebui sa participe la orice campanie atata timp cat gaseste fraierul care ii da bani pt asta.
fraier( agentie sau companie) care mai devreme sau mai tarziu o sa fie eliminat din piata. iar daca nu e eliminat inseamna ca asta e piata si asta e nivelul ei.
in rest? soare? va distrati?:)
Companiile cred ca sunt mai interesate in a verifica sau monitoriza conturile de Social Media si mai putin in a citi cateva articole scrise de respectivul blogger. Ori asta cred ca e fundamental gresit, dar, desigur, asta e doar parerea mea.
Fix asta mi s-a spus si ieri, ca la un moment dat se va selecta cumva si relevanta asta, insa eu nu sunt multumita de raspuns. Oamenii aia primesc tot mai multe campanii, ajung sa fie speakeri la evenimente si am senzatia ca doar eu vad ceva gresit in asta.
In rest, soare, distractie, stii tu, ca intre bloggeri 😉 Sa-ti trimit o vedere?
De ce ar trebui sa participe la orice campanie ? Sa-si arate lumii nivelul slab de exprimare , prin care , implicit si al companiei despre care a scris un articol ? Mi se pare prea de tot, dar vorba ta, e alegerea companiei respective si in urma unui articol “prost exprimat” isi vor da si e seama pe cine au angajat…De asta am mentionat adineauri ca ar trebui pusa o presiune mai mare pe partea celor de la resurse umane, pentru a exclude aceste articole agramate din online. Nu cred ca va incalzeste , pe voi ca bloggeri, sa vedeti sau sa cititi un articol prost de la un wanna be coleg de-al vostru. Eu stiu ca nu as vrea sa am un asemenea coleg in orice activitate .
Nu cred ca e vorba de participare la orice campanie, desi sunt unii bloggeri care nu refuza nimic. Cum zicea ieri un coleg blogger, am ajuns sa fim foarte atenti cu cine ne asociem atunci cand incepem o campanie, in sensul ca intrebam cu cine devenim colegi.
Si da, cateodata refuzam.
ah, ce ma oftic! n-am fost acolo sa ascult raspunsurile companiilor si ale piaristilor care vaneaza afisari si unici.
Unii au zis ca nu-i intereseaza gramatica (!!!), altii ca o sa se cearna si o sa intre in actiune selectia naturala. Io, sincer, nush ce sa zic, parca tot nu ma multumeste faptul ca nimeni nu vrea sa-si asume faptul ca nu se face nicun fel de research pe nimic si se merge pe orbecaite.
Eu chiar sunt curios dacă a recunoscut cineva ferm că unicii bat calitatea! Că un trafic mărișor scuză agramaticalitatea posesorului. Că greșelile frecvente și repetate pot fi iertate pentru 100 de unici/zi în plus. Că violarea limbii române este scuzată, iertată și chiar admisă de vreo companie în căutare de promovare și care mai și plătește pentru asta. Deci?
După cum știi, pentru mine Gramatica Limbii Române are rol de Biblie. N-am recomandat niciodată un blogger care nu scrie corect gramatical și am încercat mereu să nu ajung ”vecină de link” în vreo campanie cu ei. Recunosc ca le trimit periodic mailuri cu reguli gramaticale și exemple de cum le-au folosit greșit pe blogurile lor. Dar asta nu cred că o să schimbe ceva.
Până la urmă nu cred că un blogger care aduce plus valoare e interesat să se asocieze cu companii care contorizează doar de numărul de unici. Așa cum o companie își selectează bloggerii, așa și bloggerii își pot selecta companiile. Avem de crescut/păstrat (după caz) un brand personal. Și vorba aia cu ”spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești” cred că se aplică cu succes și în online.
Cum sa nu-i intereseze gramatica?? cine i-o fi angajat?..incredibil. Eu personal nici nu ma obosesc sa citesc ceva daca gasesc greseli gramaticale. Chiar azi am nimerit pe un site unde o stewardesa scria “la zborul xxx am avut decat pasageri indieni” :)) Mi-a trebuit “decat” o secunda sa apas pe x.
In opinia mea, nu are ce cauta intr-o campanie platita un blogger care:
– nu stapaneste limba materna
– nu este coerent si nu se exprima aproape de desavarsire (cu exceptia posturilor scrise noaptea, la manie sau la betie – ca mai sunt si de-astea, nimeni nu e perfect)
– nu se pricepe cat de cat la subiect/produs sau nu l-a testat macar
– nu e o voce de ascultat (macar intr-un domeniu) – adica scrie despre orice – din pacate 90% din blogosfera se pricepe la de toate).
Dar sunt si clienti care se uita la alte criterii. Pe care eu personal le inteleg, dar nu le aprob.
Doru, asta am zis si eu. Reactia a fost: “nu te transforma in grammar nazi”. Si apoi mi s-a spus ca se vor cerne si vor ramane doar cei care char au ceva de spus. Ok, inteleg si sunt de acord. Dar cand? Ca agramatii si cei care isi expun ideile foarte alambicat si fara inteles ajung sa fie speakeri la evenimente importante.