StartUp Days – munca pe paine si distractie cu cafea

Cand m-am hotarat sa particip la sectiunea de pitching pentru StartUp Days, am facut-o doar din curiozitatea de a-i cunoaste la munca pe Bobby si Manafu, despre care auzisem ca sunt foarte pertinenti in felul in care ghideaza tinerii antreprenori de online. Iar cand m-am inscris la proiectul lui Alex Blogu, am facut-o pentru ca simteam nevoia sa demonstrez, alaturi de el si ceilalti oameni inscrisi la acelasi proiect, ca o idee ce pare venita in joaca poate deveni un instrument puternic de business.

Vineri ne-am adunat cu totii, entuziasti, iar pe la ora 14 am plecat inspre Valiug. Drum impecabil pana in Resita, dar ultimii 25 de km i-am facut printre niste gropi greu de descris. Cand am ajuns la cabana Gasthof Tirol (ma rog, impropriu spus cabana, ca erau conditii de 4 stele acolo), am fost uimita sa constat ca sala de lucru pusa la dispozitie de proprietari era ceva la care nici unul dintre noi nu se astepta: o incapere mare, cu mese, scaune, fotolii si canapele, echipamente de lucru de ultima generatie (plasma, boxe, statie, proiector etc), deci tot ce aveam nevoie pentru a lucra cu spor.

Prima seara a inceput cu o sedinta de proiect, in care am incercat sa stabilim directia spre care ne indreptam.

Ne-am definitivat rolurile in echipa, Alex (coordonatorul proiectului) distribuind fiecaruia sarcini trasate foarte clar: Bodgan – branding, Dan – web developer, Radu – programare aplicatii iPhone, Casandra – researcher CSR, Daniel – tester, iar eu – evaluare si creare de continut pentru aplicatii si site. Radu Ticiu ne asista si ne da idei. Si am pornit.

Primul pas a fost sa testam si sa evaluam reactiile subiectilor la unul din jocurile propuse pentru desfasurare la eveniment. Jocul cu numarul 1: Power Hour, in care, timp de 60 de secunde, subiectii alesi pentru testare trebuiau sa bea shot-uri de cate 40 de ml de bere, cate un shot la fiecate minut. Desi noi (si participantii la celelalte proiecte) ne distram, pentru cei care au baut, n-a fost atat de distractiv. Cand va fi prezentat site-ul, o sa vedeti acolo toata desfasurarea jocului. Foarte important: desfasurarea experimentului s-a facut cu o aplicatie creata de Radu special pentru acest proiect.

Ziua doi a inceput cu o surpriza din partea lui Bogdan: s-a trezit la 5 dimineata pentru a lucra la identitatea brandului, iar ideea lui a fost magnifica: a propus un personaj colectiv, care sa se numeasca Berescu, numele facand o clara referire la liderii acestei tari, ale caror nume se termina, fara exceptie cu “escu”. Facand research pe acest nume, ne-am dat seama ca ar putea fi o problema deoarece multi dintre cetatenii Romaniei poarta acest nume de familie. Si, mai in gluma, mai in serios, l-am cautat pe Google pe “Berarescu” si…surpriza: era un cuvant nou, neindexat, chestie care noua ni s-a parut numai buna de exploatat.

Tot in ziua doi, dupa ce am facut primele ttoriale si dupa ce am scris primul studiu de caz, am trecut la urmatoarele experimente: Beer Bong si Beer ShotGun.

Evaluarile si desfasurarea exeprimentelor vor fi, de asemenea, prezentate pe site de indata ce va fi gata.

Ziua trei a inceput dupa doar trei ore de somn (am participat la un “ceai dansant”, ceaiul fiind nu foarte fierbinte, numai bun de baut, undeva pe la 40 de grade, asa…), eu fiind foarte motivata sa imi termin de scris evaluarile, tutorialele si alte chestii, pentru a mai putea prinde vreo doua ore de somn inainte de plecare. Bineinteles ca mi-am predat materialele la timp, am fugit la somn si cand m-am prezit, alta surpriza: faceam parte din echipa care trebuia sa prezinte concluziile alaturi de Bogdan si Radu. Dupa un briefing scurt si o masa copioasa, am purces la prezentari.

Concluziile au fost, in mare: crearea unui personaj pozitiv care stie tot ce se poate sti despre bere, numele lui este Berarescu si are tot felul de sfaturi, asa cum ii sta bine oricarui roman bautor de bere. Vom dezvolta brandul online, insa majoritatea evenimentelor se vor face offline si vom incerca sa aducem la ele cat mai multi oameni dornici de socializare si de a apetrece timp de calitate cu oameni interesanti. Vom crea foarte mult continut original, deoarece problema social media in momentul de fata este inexistenta ideilor si a unui continut care sa nu fie preluat din alte parti. Vom incerca sa si monetizam conceptul, prin vanzarea aplicatiilor pentru iPhone, iar, mai apoi, prin crearea unui concept prin care Berarescu al nostru sa aiba cate o luna de recomandare a unui brand de bere.

Deci, spre suprinderea unora (despre care voi povesti exact in articolul urmator), am muncit pe branci si am reusit sa transformam o idee vesela intr-un experiment social, la care ne vom distra si vom pune osul, in aceeasi masura.

Vreau sa multumesc echipei mele care m-a facut sa ma simt foarte importanta in toate aceste zile; toti colegii mei s-au purtat ca si cand fara mine n-ar fi putut sa duca la bun sfarsit proiectul. Multumesc si Cristinei ca m-a batut la cap sa particip si organizatorilor pentru un eveniment atat de misto. Participantii la celelalte proiecte n-au fost mai prejos si alaturi de ei am avut un weekend minunat.

PS: Pe pagina startupdays.ro puteti vedea toate filmuletele facute in cele 56 de ore. Of course, eu nu apar in nici unul, doar in ultimul, care n-a fost urcat inca pe site.


5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *