Un rau care se face Timisoarei

Timisoara a ajuns Caracalul Romaniei. Cel putin, asta se vede din stirile care impanzesc presa timisoreana in ultimele luni. Palmieri, zebre, treceri alb-violet pentru pietoni, Piata Unirii transformata in parcare, anticonceptionale pentru ciori. Si altele.

Sunt satula de intrebarile venite de la prietenii mei din alte orase: “ba, ce primar aveti voi acolo?” sau, preferata mea “mai face primarul ala altceva in afara de a va face de ras?” Nu mai zic de mistouri, pare ca toata lumea ia de bun absolut orice zic ziarele, fara sa se deranjeze sa-si puna niste intrebari. Ca poate nu e chiar asa.Ca poate se exagereaza. Ca poate se mai intampla si altceva in orasul asta.

Ne plangem ca e inchis orasul, ca a intrat in reparatii. Chiar si eu ma plang de asta, e imposibil sa mai circuli cu masina spre centru, de la periferie, fara sa ocolesti trei sfert din oras.Asta e, se lucreaza. Oamenii sunt revoltati, ziarele la fel. E normal. Dar la fel de normal e sa se lucreze pentru a avea un oras mai frumos. Mai curat. Mai aranjat. Fara gropi pe strazi. Imi amintesc cand a intrat Sibiul in reparatii, prin 2005. Tot orasul. Centrul era de netrecut, in loc de pavaj aveam o mare gaura de 4 metri adancime si vreo 15 latime. Practic, nu stiu cum intrau in casele lor oamenii care locuiau pe centru. Strazi inchise, mai toate din centrul istoric. Nu mai existau parcari, trotuare, nimic. Sibiul era o mare gaura plina cu noroi. Dupa 2007 incolo se spun doar cuvinte de lauda despre Sibiu. Dar, ca sa arate in felul in care arata azi, s-au facut sacrificii, iar sibienii au fost primii care au trebuit sa inghita situatia cand nu era atat de roz.

N-avem un primar senzational, dar Timisoara a intrat in reparatii. E prima oara dupa aproape 8 ani cand schimbarile sunt vizibile. Cladiri ce-au stat in reparatii ani intregi sunt acum terminate. Strazi pline de gropi reparate intr-o saptamana (cum ar fi strada Borzesti sau centura din zona Padurea Verde, timisorenii stiu despre ce e vorba), zona centrala care a intrat in reparatii toatale. Da, decizia cu transformarea Pietei Unirii in parcare nu e cea mai fericita si cred ca se putea gasi alta solutie.

Primaria se implica foarte tare in actiuni culturale: filmele de la Cannes aduse la Timisoara, opera rock Mesterul Manole, concertul Al di Meola, festivalul PLAI si alte multe evenimente mai mici, dar importante pentru viata culturala a orasului. Nu vad ziarele sa se inghesuie prea tare sa scrie cronici despre aceste evenimente sau sa faca o lista a evenimentelor saptamanale din oras. Sunt vreo 2 publicatii care fac asta sporadic, dar e mai interesant sa faci misto de primar decat sa scrii lucruri cu adevarat utile.

Presa ar trebui sa informeze. Si cu bune, si cu rele. Imaginea Timisoarei e patata tocmai de acei oameni care ar trebui s-o apere si pe care nu-i deranjeaza ca tot ce se vede acum despre orasul in care traiesc sunt barfe, can can-uri si adevaruri spuse pe jumatate. Primaria Timisoara are o criza de imagine ca la carte. Iar vina primarului este ca nu-si ia un purtator de cuvant care sa raspunda intrebarilor jurnalistilor si care sa nu ia totul personal.

Timisoara nu e asa urata. Primarul nu e atat de prost. Timisorenii nu-s atat de letargici. Nu tin aici o pledoarie pentru primarie, ca nu-s nici surda, nici oarba. Dar poate, doar poate, dracul nu e atat de negru si ar trebui sa ne mai uitam putin in jur, inainte sa inghitim tot ce ne arunca articolele din ziare.


13 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *