Doua despre “competitie”
|Banuiesc ca stiti cu totii ce se spune despre rivalitatea dintre maghiari si romani, mai ales in zona Harghita – Covasna – Tg. Mures, acolo unde populatia maghiara e majoritara.
La intalnirea cu artistii din Carmina Burana, directorul Teatrului National Tg. Mures ne-a povestit ceva surprinzator: acest spectacol, care reuneste 31 de actori si dansatori (doar pe scena, ca in afara ei mai sunt foarte multi oameni care tin de partea tehnica a productiei), reuneste in premiera cele doua sectii ale TNTg. Mures, romana si maghiara. E pentru prima oara cand un teatru din tara aduce pe aceeasi scena actori de la sectii diferite.
“Am vrut sa dam un exemplu, ca se poate sa facem bine lucrurile, separat, dar daca ne unim facem ceva exceptional.” – spune Garparik Attila, directorul TNTg Mures.
Ieri, la intalnirea cu artistii din Don Quijote al Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta, Monica Chereches, coordonatoarea corpului de balet (fosta balerina, la randul ei), ne-a povestit cateva lucruri despre productia acestui spectacol, greutatile intampinate si bucuria cu care au reusit sa duca la bun sfarsit aceasta provocare.
Cel mai interesant lucru a fost povestea despre colaborarea cu Mihai Babushka, un coregraf care lucreaza si cu corpul de balet din Sibiu. Practic, acesta e colaborator permanent la Sibiu, semneaza cam toate spectacolele de acolo, insa a fost “imprumutat” competitiei, pentru ca totul sa iasa cat mai bine. De ce spun competitie? Pai cele doua companii sunt singurele din tara care fac in mod constant spectacole, si practic se bat intre ele pentru invitatii in festivalurile din tara.
“Trebuie sa lucram impreuna, altfel n-avem nicio sansa. Suntem la fel de neputinciosi in fata autoritatilor, trebuind sa ne milogim pentru orice farama de buget de care avem nevoie. Asta ma irita cel mai tare, faptul ca trebuie sa ma rog de dreptul meu, al nostru, al copiilor care danseaza.”
Da, exemple ca se poate sa lucrezi impreuna, pentru o viata mai buna, pentru a oferi dovada ca orice e posibil daca iti doresti suficient de tare.
PS: “Ce ramane in urma unui dansator?” “O clipa de frumusete” – Oleg Danovski
Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.
Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.
Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, Living In, Impero, Zelist Monitor, Window Pub, Dreamstudio, Utopium, The 4thFloor, Standout.
Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus.
Tweet
Actually, la TG. Mures, foarte multi unguri se considera romani.
Scuze de interventie, am racit si ma plictisesc pe-acasa. :))
“E pentru prima oara cand un teatru din tara aduce pe aceeasi scena actori de la sectii diferite.”
ummm…. NU!
Teatrele (roman, german, maghiar) din Timisoara isi amesteca des actorii in spectacolele lor.
A imprumuta actori de la un teatru la altul nu e acelasi lucru cu a lucra cot la cot, doua sectii diferite, cu tot cu directori.
E f diferit ce spui tu acolo de ceea ce au facut cei de la nationalul din Tg. Mures.
In plus, la Timisoara sunt teatre de stat total separate, la Tg. Mures e vorba de doua sectii ale aceluiasi teatru.
nu cunosc detalii administrative, juridice sau logistice nici din Timisoara nici din Tg. Mures, dar afirmatia ” E pentru prima oara cand un teatru din tara aduce pe aceeasi scena actori de la sectii diferite” e cu siguranta falsa.
Asta daca nu ne legam de cuvantul “sectii”, caz in care s-ar putea sa fie singurul teatru din tara unde ar fi posibila situatia descrisa. Ceea ce , intr-adevar, ar duce la o situatie “unica” 😐
As dori sa imi spui care e productia comuna a doua teatre din Timisoara. Cum se numeste, cine a regizat-o etc. Productie comuna = un spectacol in care au fost implicate ambele teatre, cu actorii ambelor teatre (nu actorii colaboratori ai teatrelor).
Iti spun eu ca nu exista. Cea de la Tg. Mures e prima, unica si singura
Frumos..daca se vrea se poate…Nu inteleg ura asta inutila…
“cu actorii ambelor teatre” se intampla atat de des incat ma mira remarca. Sau n-am inteles eu bine ceva.
Rapid, din ce imi amintesc (in paranteza apare teatrul la care sunt angajati):
Alergatorul (TNT) – Alex Halka ,rol principal, (TGST), Iosif Csorba (TGST), Andrea Tokai (TM-T).
Andrea Tokai (TM-T) a jucat intr-o tona de spectacole TNT.
Claudia Ieremia (TNT) in Regele Cymbelin (TGST)
Cari Tibor (TM-T) muzica la multe spectacole TGST si cred (n-am verificat) si cateva TNT.
Attila Balasz (TM-T, posibil chiar si in perioada de cand e director) in Opera de 3 parale (unde au fost mai multi actori de la TM-T) si Scaunele (TGST)
Nu,nu intelegi. O productie de teatru in care sa fie implicati directorii ambelor teatre despre care vorbesti. Adica cele doua teatre sa se uneasca, nu sa isi imprumute actorii-colaboratori. Lista asta a ta e cu actori colaboratori, nu angajati permanenti.
@nebuloasa
ai zis “Productie comuna = un spectacol in care au fost implicate ambele teatre, cu actorii ambelor teatre (nu actorii colaboratori ai teatrelor).” la asta as avea eude adaugat niste vorbe,dar nu e vorba de mine.
deci
Ok.omu vine si zice cine ce unde a jucat si tu o dai ca daca nu e directorul implicat e egal cu zero.
Sau ce?
Gata, m-am lamurit, tu nu stii ce inseamna o productie de teatru, de fapt. E ok, las-o asa
@Nebuloasa
Am ales intentionat si cu grija doar actori angajati permanent ai teatrului pe care l-am pus in paranteza dupa numele fiecaruia.