Doua despre “competitie”

Banuiesc ca stiti cu totii ce se spune despre rivalitatea dintre maghiari si romani, mai ales in zona Harghita – Covasna – Tg. Mures, acolo unde populatia maghiara e majoritara.

La intalnirea cu artistii din Carmina Burana, directorul Teatrului National Tg. Mures ne-a povestit ceva surprinzator: acest spectacol, care reuneste 31 de actori si dansatori (doar pe scena, ca in afara ei mai sunt foarte multi oameni care tin de partea tehnica a productiei), reuneste in premiera cele doua sectii ale TNTg. Mures, romana si maghiara. E pentru prima oara cand un teatru din tara aduce pe aceeasi scena actori de la sectii diferite.

“Am vrut sa dam un exemplu, ca se poate sa facem bine lucrurile, separat, dar daca ne unim facem ceva exceptional.” – spune Garparik Attila, directorul TNTg Mures.

Ieri, la intalnirea cu artistii din Don Quijote al Teatrului National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta, Monica Chereches, coordonatoarea corpului de balet (fosta balerina, la randul ei), ne-a povestit cateva lucruri despre productia acestui spectacol, greutatile intampinate si bucuria cu care au reusit sa duca la bun sfarsit aceasta provocare.

Cel mai interesant lucru a fost povestea despre colaborarea cu Mihai Babushka, un coregraf care lucreaza si cu corpul de balet din Sibiu. Practic, acesta e colaborator permanent la Sibiu, semneaza cam toate spectacolele de acolo, insa a fost “imprumutat” competitiei, pentru ca totul sa iasa cat mai bine. De ce spun competitie? Pai cele doua companii sunt singurele din tara care fac in mod constant spectacole, si practic se bat intre ele pentru invitatii in festivalurile din tara.

“Trebuie sa lucram impreuna, altfel n-avem nicio sansa. Suntem la fel de neputinciosi in fata autoritatilor, trebuind sa ne milogim pentru orice farama de buget de care avem nevoie. Asta ma irita cel mai tare, faptul ca trebuie sa ma rog de dreptul meu, al nostru, al copiilor care danseaza.”

Da, exemple ca se poate sa lucrezi impreuna, pentru o viata mai buna, pentru a oferi dovada ca orice e posibil daca iti doresti suficient de tare.

PS: “Ce ramane in urma unui dansator?” “O clipa de frumusete” – Oleg Danovski

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.

Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.

Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, Living InImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.

Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus.


11 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *