Mic program de viata sanatoasa
Stiu din experienta cat e de dificil sa incepi o dieta, in acelasi timp sa mergi la sala, sa ai grija sa pastrezi un echilibru la kilograme si sa mai ramai si cu mintea intreaga dupa sacrificiile fizice (si psihice, mai ales) facute. Cu trei ani in urma, in 2012, incepusem sa devin cam pufoasa, celulita trecuse de mult bariera soldurilor si ajunsese pana spre omoplati, aveam o stare generala proasta si mi-era dor de corpul meu ce reactiona dupa doar cateva zile de mancat mai controlat. Mi-am dat seama atunci ca e important sa incep sa fac niste schimbari; nu bruste, ci treptate, in asa fel incat sa asimilez natural tot ceea ce urma sa devina viata mea pe mai departe.
In randurile de mai jos o sa scriu despre ceea ce a functionat la mine, despre micile schimbari psihice care m-au facut sa fiu mai chibzuita in ceea ce priveste alimentatia si mai motivata in a face sport. Schimbarea nu se intampla de azi pe maine si sunt multi cei care isi spun “de maine merg la sala” si ajung sa renunte dupa nici o luna; e normal, schimbarile si dorinta de a face miscare apar in timp, nu de pe o zi pe alta. Totodata, stiu ca pentru multi lipsa de timp si/sau bugetul necesar unei schimbari de alimentatie sunt mai mari provocari decat lenea sau dorinta de a manca orice, oricand. Asa ca o sa propun niste linii simplu de urmat, un program de doua saptamani pe care o sa-l parcurgem impreuna. Pe langa asta, tot timp de doua saptamani, Activia va lanseaza inca o provocare: multumita sau primesti banii inapoi. (regulamentul il gasiti aici)
Mancarea.
Incep, desigur, cu ce e mai important. Sunt o pofticioasa si, atunci cand am inceput sa-mi doresc sa arat din nou cum aratam la 20 de ani, cel mai greu mi se parea renuntatul la mancare. Dupa ce-am citit tot ce-am putut despre diete si detoxifieri, am ajuns la concluzia ca ma va astepta o viata plina de privari de mancare buna, asa ca am intrat si mai rau in depresie. O viata fara cartofi, paine, paste si altele asemenea nu era ce trebuie. Aveam restrictii si la carne, cu lactatele era asa si asa. Practic, daca era sa ma iau dupa dietele gasite, mai aveam voie sa mananc niste legume lesinate, frunze de salata si ceva soiuri de peste.
Ce-am facut? Am incercat sa-mi echilibrez programul meselor principale si sa mananc fructe sau iaurt la gustarile dintre mese. Micul dejun continea intotdeauna carbohidrati (chiar daca toate dietele spuneau sa nu): ochiuri, bacon, paine (prajita sau nu), branza, legume, salate etc. Cum micul dejun il iau intotdeauna la vreo 2 ore dupa ce ma trezesc, dupa ce-am inceput sa merg din nou la birou am inlocuit mancarurile de mai sus cu banana si iaurt (Activia de baut-natur e foarte satios) ; in week-end, insa, micul meu dejun e foarte consistent si plin de calorii. Pranzul a fost intotdeauna o supa crema de legume sau o ciorba, de orice fel, in orice combinatie. Cand eram acasa imi gateam, de cand vin la birou, gasesc in zona cate un restaurant cu ciorbe bune. Totusi, daca nu vreti sa cheltuiti bani pe mancare in oras, puteti sa va aduceti de acasa salate cu ton sau cu pui, satioase si numai bune sa va astampere foamea pana terminati treaba.
Cina e treaba cea mai complicata din programul asta, pentru ca e o provocare sa mananci bine, sa nu fie foarte tarziu (la mine e pana la ora 19.30) si sa ai energie sa-ti duci mai departe seara, fara sa ti se faca foame chiar inainte sa te pui la somn. Mesele mele de seara sunt compuse din carne, orice fel de carne, in general fara garnituri, doar cu putina salata pe langa. Ficat de pui, cotlet de porc, piept de pui, pulpe de pui, pe astea le gasesc usor in supermarket-ul de langa casa, le gatesc repede si pot sa le pun langa o salata iceberg putin sarata si stropita cu zeama de lamaie si o picatura de ulei de masline. Cateodata mai pacatuiesc cu cate un piure de cartofi (atunci cand n-am vreme sa fac unul de pastarnac – favoritul meu), alte ori trag niste legume la tigaie cu putin unt, dar, in general, incerc sa nu ma abat de la regula.
Cred ca secretul e sa nu te gandesti tot timpul la mancare si la ce gusturi pierzi, ci sa te concentrezi sa descoperi gusturi noi si sa te bucuri ca mancarea sanatoasa nu inseamna neaparat mancare fara gust. Apoi, nu numarati calorii, n-are niciun sens. Incercati, pe cat posibil, sa controlati ceea ce mancati si sa va pregatiti singuri mancarea, mai ales in perioada de acomodare la un nou stil de alimentatie. Dupa o vreme, veti putea sa mergeti intr-un restaurant fara sa va fie teama ca veti fi tentati sa comandati tot meniul.
Pe langa mancare, nu uitati sa beti apa multa, sa eliminati bauturile carbogazoase (poate nu de tot, daca nu vreti/nu puteti, dar reduceti-le) si sa beti ceaiuri fara zahar. Cafeaua, daca nu puteti fara si sunteti cafengii (ca mine), s-o reduceti la doua, maximum trei pe zi (daca aveti o zi grea si nu se poate altfel).
Miscare/sport.
Sunt multi cei care nu-si permit sa dea 200 de lei lunar pentru un abonament la sala. Daca mai adaugi si echipamentul necesar (cel putin doua schimburi de haine, bustiere-pentru femei, doua perechi de pantofi sport de calitate, geanta pentru sport, sticla speciala pentru apa etc.), timpul (pana si de la sala, plus inca o ora de stat pe aparate sau la una din orele speciale de aerobic) si, poate, lipsa unei motivari foarte mari, nu raman foarte multe motive pentru a merge intr-un loc special pentru a face sport.
Insa sportul, miscarea, nu tin neaparat de locul numit “sala de sport”. Mersul pe jos e la indemana oricui, la fel si alergatul; nu costa bani, pot fi facute zilnic si, daca le combini cu cateva minute de abdomene facute in timp ce te uiti la stiri, o sa vina si cheful de mers la sala. Pentru mine, mersul la sala a necesitat pregatire psihica; sunt un om al sporturilor de echipa si mi se parea extrem de plictisitor sa merg sa trag de fiare. M-am “antrenat” cu lungi plimbari pe jos, cu castile in urechi. Apoi am iesit la alergat. Apoi am mers pe jos si mai mult, oriunde aveam treaba, incercand sa mentin un pas alert. Fac asta si acum, incerc sa merg pe jos pana la birou in fiecare zi; iau tramvaiul doar daca e prea frig sau ploua prea tare.
Cinci minute de abdomene zilnic o sa vi se para un iad in primele saptamani. Dar sunt 5 minute, nu o viata. Combinati abdomenele laterale cu cele normale si rezultatele o sa apara in cateva zile, o sa vedeti. Mai ales daca le combinati cu alergare si mers pe jos. Dupa doua saptamani de facut miscare zilnic, impreuna cu alimentatia echilibrata despre care va povesteam mai sus, garantez ca veti slabi cel putin 3 kilograme si veti incepe sa vedeti rezultatele si la circumferinta pulpei sau a taliei; ba chiar si celulita va incepe sa se diminueze). Daca veti vrea mai mult, va trebui sa mergeti la sala, sa va luati un antrenor personal si, poate, sa incepeti sa mancati dupa un program stabilit de un nutritionist.
Hrana pentru suflet.
Si pentru ca nu pot sa inchei asa, va dau si muzica pe care o ascult zilele astea, in timp ce merg spre birou.
Va stau la dispozitie pentru intrebari aici sau pe e-mail (il gasiti la pagina de contact). O sa va raspund la fiecare intrebare, o sa va spun tot ce stiu, bazandu-ma pe experienta personala (am slabit 12 kilograme intr-o perioada de 8 luni). Repet, ceea ce am scris aici e doar un inceput, ceva care sa va ajute sa faceti pasul cel mare de la o viata usor dezorganizata la una mai sanatoasa, fara sa va abateti prea tare de la rutina zilnica si fara sa dati averi si aur pe diete si impachetari cu ciocolata. Ne citim peste cateva zile cu completari la ceea ce v-am propus mai sus si cu exemple de exercitii de facut acasa.
Nu uitati: un iaurt pe zi (zic specialistii) contribuie la starea generala de fericire; as spune ca si cateva minute de sport si o alimentatie echilibrata mai adauga un strop de incredere in fiecare dintre noi; iar daca acceptati sa mancati un Activia in fiecare zi si rezultatul nu va multumeste, cei de la Danone promit ca va dau banii inapoi (daca nu, vi-i dau eu; stiu ce inseamna pentru nutritie iaurturile lor, asa ca sunt foarte relaxata cand fac promisiunea asta).
TweetRelated Posts
-
Ctrl-D TV cauta prezentator
No Comments | May 11, 2013
-
Dacă e octombrie, e iPhone(6S) la Vodafone (P)
No Comments | Oct 9, 2015
-
Live de la Danone – Drumul Laptelui
1 Comment | Jun 25, 2013
-
ALTEX se extinde la Timişoara
7 Comments | Jun 10, 2015
Chiar citeam azi un articol depsre sală și spuneam că nu îmi place nicicum atmosfera de acolo. Oricum, în acest moment nu caut să slăbesc. Vreau doar să introduc mișcarea în viața mea, așa că abia aștept sfaturile despre exerciții. Cu mâncarea am o problemă. Adică am renunțat aproape total la dulciuri, dar nu știu ce să pregătesc zi de zi la birou, pentru prânz, că m-am plictisit de covrigi și nici nu îmi permit prânzul la restaurant.
Roxana, vin si exercitiile in cateva zile. Intre timp, in ceea ce priveste mancarea la birou, iti spun ce-mi mai iau eu de acasa. Senvisuri de toate felurile (sunt satioase si pot sa ma delectez cu cate o omleta pusa intre doua felii de paine, unt si pateu, uneori ceva clasic cu branza si muschi file de la supermaket), unoeri chiar si salate. Salatele sunt satioase, mai ales daca le faci cu ceva carne (o jumatate de piept de pui iti ajunge pentru o saptamana), mai pui niste frunze, porumb, cateva masline si un dressing simplu de ulei de masline cu putina lamaie stoarsa.
M-am apucat de aerobic de cateva luni si cred ca e una dintre cele mai bune decizii. Merg ZILNIC si ma simt excelent.
La alimentatie sunt destul de atenta, imi incep ziua cu un suc la blender (mar, morcov, sfecla si lamaie), un ceai si o banana sau iaurt.
Pranzul consta intr-o salata ( masline, porumb, ardei, salata verde, seminte de dovleac si ou/telemea/ton) iar cina nu exista, daca imi este foarte foame mananc o clementina sau samburi de nuca.
Beau peste 2 L de apa pe zi + cateva ceaiuri. Ma simt excelent si am un ten destul de ok…
Daaaar am o problema, rontai intre mese, orice: covrigei, sticksuri, pufuleti etc. Nu stiu cum sa scap de acest obicei. Nu merge cu fructe, nici cu iaurt nici cu altceva. Asta e pacatul meu
Aiai, asta nu e bine. Incearca fulgi de porumb, daca tot nu te poti opri de la crantanele. Macar mai diminuezi “damage”-ul