Multumesc, romani din strainatate!

Romani la coada la vot Scriu asta cand inca mai sunt vreo trei ore de vot in Romania. In diaspora mai e ceva timp. Oamenii aia stau acolo de zeci de ore. De aseara. De azi dimineata devreme. Poate de la pranz. Nu conteaza. Stau. In frig, ploaie, vant, soare, oricum ar fi vremea, nu se clintesc.

Vor un viitor mai bun. Pentru ei, sa aiba unde se intoarce. Pentru noi, ca le suntem familie si prieteni. Am prieteni plecati in lume care mi-au fost (si imi sunt) foarte apropiati; oameni fara de care eu, asa cum sunt azi, n-as fi existat. Plecati cu o luna in urma sau cu cateva zeci de ani, tot romani sunt. Unii nici macar nu au vrut sa-si ia alta cetatenie. Altii, desi au cetatenie a statului in care acum locuiesc, n-au renuntat niciodata la cetatenia romana.

Si nu e patriotism. E cetatenia unui “acasa” al lor pe care-l poarta in suflet si azi au fost umiliti pentru ca se simt romani si cred intr-un viitor mai bun pentru tara asta batuta de soarta (si de noi, care, cu incapatanare ne facem ca n-o mai vedem).

Am simtit azi una dintre cele mai mari frustrari ale vietii mele. M-am mai simtit asa descurajata doar in fata bolii unor oameni dragi. Furturi peste furturi, piedici peste piedici (la Makavelis si la TVDeCe sunt doua articole care au facut live pe parcursul zilei de azi). Melescanu, ministrul de externe, care a spus ca in strainatate votul se desfasoara in conditii bune si ca pe internet se spune de bine (!!!); Gabi Firea, purtatorul de cuvant PSD care a spus ca langa Londra e o sectie de votare la care nu e nimeni (acel “langa” era, de fapt, la Liverpool, o distanta de 350 de km de Londra) – era o filmare facuta cu o zi inainte, de fapt; Antena 3 care avea pe burtiera “sectii de votare goale in strainatate). Minciuna, manipulare, indiferenta, in timp ce prietenii mei stateau deja de ore intregi la cozi imense.

Pentru tot frigul si umilinta indurata azi, eu vreau sa le multumesc. S-au luptat si pentru mine, in ciuda celor carora nu le mai pasa. Au batut sute de kilometri sa poata vota, in ciuda listelor suplimentare din Olt si Teleorman. Sunt in continuare acolo, la cozi imense, in ciuda tuturor celor de la MAE care vor sa ii impiedice sa voteze.

Multumesc, romani din strainatate.

Foto: Paul Ivan, care a reusit sa voteze la Bruxelles.

PS: trebuia sa tin blogul inchis pana la ora 21. L-am deschis acum pentru a posta ce-am scris mai sus. Si pentru ca merg in piata Operei din Timisoara, sa strig pentru dreptul la vot al romanilor plecati din tara.


2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *