Mythbusters in varianta cu iaurt

Daca as putea, as vizita in fiecare saptamana cate o fabrica romaneasca. E fascinant sa vezi procesul de productie, sa afli lucruri din spatele produselor pe care le folosim, sa vezi cum se comporta cei care lucreaza acolo. asta e motivul pentru care inca sunt foarte entuziasmata de vizita la fabrica Danone, de deschiderea pe care au avut-o fata de noi si de informatiile pe care ni le-au furnizat. Ca unii inteleg altceva din excursia asta, nu mai e problema mea. Sunt responsabila de ceea ce scriu pe acest blog, nu de ceea ce inteleg altii din ce scriu eu.

Dupa vizita in fabrica (si Denisa a scris un articol misto despre asta), dupa ce am vazut procesul tehnologic prin care laptele ajunge in borcanasele sau sticlutele gata de vanzare, ne-am intors in sala de protocol pentru a pune intrebari, pentru a ne lamuri niste nedumeriri. Stiam ca e o problema cu una din bacteriile folosite la prepararea iaurtului si mai stiam ca Danone pierduse un proces in Statele Unite, in care platise o gramada de bani unei reclamante. Dar sa le luam pe rand.

Bifidus ActiRegularis – bacteria care se presupune ca vine din fecale animale. De fapt, aceasta bacterie nu e altceva decat subspecia bacteriei bifidobacterium animalis, care are doua tulpini: animalis subs. lactis si animalis subs. animalis. In iaurtul Danone se foloseste prima tulpina, animalis subs. lactis, care are originea in Yogurt, zice la documente. Aici gasiti toata lista bacteriilor si aici aveti sumarul studiului. Stiu, e de citit, dar daca vrem sa fim informati, trebuie sa facem un efort, nu sa mai luam de bun tot ce zic altii. Si Alexandra a scris un articol despre asta.

Danone a pierdut un proces in Statele Unite si a platit 21 de milioane de dolari unei consumatoare. Da, e adevarat. Procesul a fost intentat de o doamna care si-a bazat plangerea pe faptul ca, in cazul ei, produsele Activia nu functionau asa cum zice la reclama, iar tranzitul ei intestinal nu era usurat de folosirea iaurtului. Intelegeti voi. S-a suparat si a dat compania in judecata, iar Danone a hotarat ca nu doreste un proces lung si a facut o intelegere cu doamna, pentru suma de 21 de milioane de dolari. Au recunoscut ca trebuiau sa scrie pe eticheta ca nu functioneaza pentru toata lumea si asta e. Din punctul meu de vedere e fix ca in procesul in care un nene a dat in judecata nush ce companie care fabrica cuptoare cu microunde, pentru ca nu au scris la instructiuni ca nu e voie sa pui pisica la uscat inauntru. Si el a castigat procesul.

De ce Actimel nu mai are voie sa spuna ca, daca il consumi, creste imunitatea? Mai tineti minte legea aia in care Uniunea Europeana a decis ca apa nu hidrateaza? No, studiul ala a fost facut pe mai multe lucruri, printre care si pe morcovi, sa decida daca ajuta la imbunatatirea vedereii, pe spanac, daca fierul pe care il contine e bun la sanatate si, drept urmare, si pe bacteria continuta de Actimel, care ajuta la cresterea imunitatii. S-a dat directiva de la Parlamentul European, dupa terminarea studiului, ca nimeni nu mai are voie sa spuna ca acea bacterie intareste sistemul imunitar. Drept urmare, nici Actimel de la Danone.

Danone foloseste E-uri, conservanti, praf de oase, gandaci striviti, vopsea de la Oltchim? Nu, nu foloseste. Toate ingredientele sunt trecute pe ambalaj, Uniunea Europeana cere asta prin lege. O companie de marimea Danone nu isi permite sa foloseasca alte ingrediente pentru iaurt pentru ca e prea mare, iar riscul e urias.

Desigur, nu e nimeni obligat sa creada ce zic eu aici, e o chestiune de alegeri. Eu am vrut sa merg la fabrica Danone pentru a afla lucruri si a le transmite mai departe, pentru a ma linisti eu pe mine ca Danonino ala pe care prietenele mele il dau copiiilor lor ca desert e bun si sanatos. M-am convins, am aflat informatii pe care le transmit mai departe.

Am mers la fabrica Danone pentru ca a fi informat e un obicei sanatos. Chiar daca a merge la fabrica a insemnat o zi si jumatate pe drum, niste cheltuieli neplanificate, oboseala cat cuprinde si timp lipsit de la lucrurile pe care le muncesc. Investesc in informarea mea asa cum alti oameni investesc in cursuri de reconversie profesionala sau de sedimentare a cunostintelor. Multumesc Standout pentru invitatie (si pentru cazarea la Hotel Minerva) si multumesc Danone pentru deschidere si raspuns la intrebari incomode. 


8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *