Romania, psihologii si testarile pentru angajati
Nu stiu daca stiti, dar la 12 ianuarie a intrat in vigoare o modificare in legea care reglementeaza medicina muncii, prin HG 1169/2011, aprobata pe 12 decembrie. De ce ne intereseaza pe noi, copiii care se joaca pe internet, ca s-o modificat legea? Pai ne intereseaza, ca si noi traim printre cei care isi iau de la medicii specializati pe medicina muncii avizele care ii confirma apti de a-si duce munca.
Ce zice legea? La articolul 16, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:
„(61) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.”
Ce inseamna asta? Ca medicul de medicina muncii ar putea sa nu mai faca testele necesare si sa se bazeze exclusiv pe ceea ce zice medicul de familie, ca analizele de sange si alte masuratori ies din calcul (ca-s scumpe si contractele pe analize detaliate sunt mari) si raman doar testele alea pe care un medic de familie nu le poate face, cum ar fi controlul ocular.
Ce mai zice legea? Ca se scot examenele psihologice pentru toata lumea, exceptie facand cei care au nevoie de permis de port-arma si…tobe…”personal cu functie de deczie (functionar public aflat temporar intr-o functie din viata politica sau sociala, cu atributii de interpretare si aplicare a legilor in vigoare in domeniul lor de activitate”. Adica nu mai face nimeni testari psiho, nici macar profesorii, cei care au in mana vietile a sute de copii, sa nu mai vorbim de aia din contructi, manipulatori de macarale sau alte masinarii de felul asta.
Deci nimeni, practic, ca eu nu am auzit vreodata de vreun functionar public care sa mearga sa se testeze psihologic anual, asa cum zice legea. Ceea ce, din punctul meu de vedere, e o mare tampenie, cred ca in conditiile in care Romania de azi are tot mai multe suflete bolnave si distruse de griji, e imperios necesar sa se afle daca acei oameni care au niste vieti de tinut in mana, sunt apti dpdv psihologic sa-si exercite meseria.
Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu, pentru ca 90% din testarile care se faceau, nu se faceau, de fapt. Psihologul cu cabinet si zeci de contracte nu avea timp fizic sa-i testeze pe toti, nu avea angajati suficienti pe care sa-i puna la dispozitia clientilor si atunci avizele se dadeau, pur si simplu. O testare serioasa dureaza cam o ora si nimeni n-avea timp si chef de stat la testari.
Apoi, odata cu restructurarile, companiile care disponibilizau agenti de teren, de exemplu, tineau 50 de soferi, dintr-o suta. Aia 50 mergeau la testare si 3 erau declarati inapti, moment in cae jihadul se cobora pe capul psihologului care avea tupeul sa scoata un aviz pe care scria simplu si clar “inapt”. Pai cum inapt, ca io vreau sa-l tin, nu-mi cere salariu mai mare, nu cere nimic in plus, munceste la program si mie imi convine. Da, domnule patron, dar e foarte nervos si ar putea sa omoare pe cineva pe drum, cand pleaca la plimbare cu masina firmei. Ce-mi pasa mie, eu vreau avizul cu “apt” ca sa-l pot pune la munca in continuare.
Iar un alt motiv ar putea fi si acela ca presiunile facute la nivel de minister de catre toti angajatorii care sunt satui sa tot plateasca pentru sanatatea angajatilor (chiar daca aceste plati sunt benefice pentru companie), au fost mult prea mari, iar Colegiul Psihologilor, cei care ar trebui sa apere interesele tuturor cabinetelor din breasla, e format din niste bosorogi de 80 de ani, pe care nu-i mai intereseaza viitorul celor care se zbat sa-si faca un nume, muncesc si au tupeul sa scrie pe aviz “inapt”.
Cu alte cuvinte, back in 2000, cu modificarea asta de lege. Testam medical, in teorie, ca in practica se scot avizele pe banda rulanta, ca doar cine mai are vreme de asa ceva.
Intre timp, copiii nostri merg la profi care ar putea innebuni de la un an la altul, fara sa observe nimeni, trecem pe langa macarale in lucu care ar putea fi manipulate de niste dusi cu pluta care ar putea oricand sa scape incarcatura, doar asa, sa se distreze (nu ca nu s-ar fi intamplat deja asta) si…mai ziceti voi, ca io-s deja ciufuta rau pe subiect.
Da, zeci de cabinete psiho din tara se inchid si niste mii de oameni au ramas fara locuri de munca. Problem?
TweetRelated Posts
-
Portret de Comedy Cluj – Declan Cassidy
2 Comments | Oct 17, 2012
-
Plai, frate!
No Comments | Sep 9, 2009
-
Din Romania – ziua 5
2 Comments | Mar 13, 2011
-
Cei ce fac si cei ce inoveaza
1 Comment | Oct 4, 2013
Hmmm… o mare tampenie! Sunt indignat, deci nici nu imi mai vine sa scriu ceva mai “elaborat” legat de acest subiect, off..
Copsi se pare ca face niste demersuri de modificare dar slabe sanse sa se intample ceva:
http://goo.gl/VCZxw
Nu s-au scos testarile psihologice pentru toata lumea. Cei care lucreaza la inaltime, sau care conduc masina de firma, nici nu mai zic de cei care manevreaza diverse utilaje(si lista poate continua), trebuie sa le faca in continuare (la un an sau la doi ani, depinde). La fel si analizele de sange, glicemia e in continuare obligatorie pentru cei de care ziceam inainte (cu diferenta ca asta se face obligatoriu anual).
Acuma, nu stiu daca se vor respecta treburile astea peste tot (da, e mai ieftin sa nu facem analize de sange etc). Da’ legea inca cere chestiile astea.
Oana, nu se mai fac testari pentru cei cu masini de firma decat la cererea medicului de medicina muncii. Nici pentru manipulatori. Au ramas cei cu permise de port arma, functionarii si inca unii, am uitat care e domeniul. Dar in rest, cam gata.
Oana, legea lasa la latitudinea medicului de familie, care va prefera mereu sa recomande sa nu se faca examenul psihologic, daca are posibilitatea legala sa evite acest lucru.
Eu acum discut cu un medic de medicina muncii, care asa-mi spune. Au ramas obligatorii pentru soferi si manipulatori, pentru cei care lucreaza la inaltimi peste 2 m, in rest sunt la indicatia medicului de medicina muncii, nu ale celui de familie. Asta la cei care isi fac controale periodice. La noii angajati sunt obligatorii.
Doamna asa zice, nu indraznesc sa o contrazic, in general cunoaste legile. Si, in caz ca se insala, avem consolarea ca macar in clinica unde lucrez eu se vor face toate testarile necesare. In caz de ceva, sa vina lumea aici
Daca doamna care e medic asa zice, inseamna ca e printre medicii care recomanda avizul psiho. Dar legea nu mai cere asa ceva
Va rog sa nu va trageti de par!
Stimati colegi,
au aparut informatii noi pe site-ul CPR, referitor la Psihologia muncii. Trebuie sa va exprimati de urgenta parerea privind Proiectul de modificare a HG 355/2007, pe care l-am elaborat in favoarea psihologilor. Termenul limita este 27.01.2012. Raspunsurile dv va rog sa le trimiteti atat pe adresa mea de mail doina.caxi@yahoo.com , cat si pe juridic@copsi.ro. Va rog anuntati si alti specialisti din domeniu.
http://www.copsi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1821&catid=31&Itemid=200040
E important sa va alaturati demersurile noastre si sa ne unim fortele pentru a incerca sa mai schimbam ceva, din respect pentru noi si pentru profesia noastra. Va rugam sa trimiteti email atat pe adresa mea de mail, cat si pe juridic@copsi.ro. in care sa specificati ca sustineti Proiectul de modificare.
Sa speram ca vom obtine schimbarile in favoarea noastra.
Psih. pr. Doina Caxi
Of, apai nu asa se face revolutie. Numa’ zic.
Crede-ma, testarea pentru conducatori ai masinii institutiei sau pentru cei ce manevreaza utilaje intra-uzinale este in continuare obligatorie( Fisa 140, pagina 25 din document), atat la controlul medical periodic, cat si la angajare. Intr-adevar, restul testarilor la alte riscuri precum lucru de noapte (!!!!) si lucru la inaltime sunt la indicatia medicului de medicina muncii, si din pacate, asta poate insemna de foarte multe ori absenta unei asemenea indicatii din cauza a tot felul de temeri, conflicte, neintelegeri. etc. Din fericire, sunt firme care isi pastreaza clauzele contractuale de pana acum, pentru ca au realizat de-a lungul timpului ca acea testare ii ajuta cu adevarat, si pe ei si pe angajatii lor.
Daca unele firme isi pastreaza contractele, inseamna ca acei psihologi nu au dat avize asa, fara sa testeze oamenii. Ceea ce e imbucurator.
Chiar daca de cele mai multe ori nu erau corecte analizele, mai era o speranta ca puteau fi luate “pe bune”, dar acum cu legea asta…e clar!