Romania, psihologii si testarile pentru angajati

Nu stiu daca stiti, dar la 12 ianuarie a intrat in vigoare o modificare in legea care reglementeaza medicina muncii, prin HG 1169/2011, aprobata pe 12 decembrie. De ce ne intereseaza pe noi, copiii care se joaca pe internet, ca s-o modificat legea? Pai ne intereseaza, ca si noi traim printre cei care isi iau de la medicii specializati pe medicina muncii avizele care ii confirma apti de a-si duce munca.

Ce zice legea? La articolul 16, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu urmatorul cuprins:
„(61) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat.”
Ce inseamna asta? Ca medicul de medicina muncii ar putea sa nu mai faca testele necesare si sa se bazeze exclusiv pe ceea ce zice medicul de familie, ca analizele de sange si alte masuratori ies din calcul (ca-s scumpe si contractele pe analize detaliate sunt mari) si raman doar testele alea pe care un medic de familie nu le poate face, cum ar fi controlul ocular.

Ce mai zice legea? Ca se scot examenele psihologice pentru toata lumea, exceptie facand cei care au nevoie de permis de port-arma si…tobe…”personal cu functie de deczie (functionar public aflat temporar intr-o functie din viata politica sau sociala, cu atributii de interpretare si aplicare a legilor in vigoare in domeniul lor de activitate”. Adica nu mai face nimeni testari psiho, nici macar profesorii, cei care au in mana vietile a sute de copii, sa nu mai vorbim de aia din contructi, manipulatori de macarale sau alte masinarii de felul asta.

Deci nimeni, practic, ca eu nu am auzit vreodata de vreun functionar public care sa mearga sa se testeze psihologic anual, asa cum zice legea. Ceea ce, din punctul meu de vedere, e o mare tampenie, cred ca in conditiile in care Romania de azi are tot mai multe suflete bolnave si distruse de griji, e imperios necesar sa se afle daca acei oameni care au niste vieti de tinut in mana, sunt apti dpdv psihologic sa-si exercite meseria.

Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu, pentru ca 90% din testarile care se faceau, nu se faceau, de fapt. Psihologul cu cabinet si zeci de contracte nu avea timp fizic sa-i testeze pe toti, nu avea angajati suficienti pe care sa-i puna la dispozitia clientilor si atunci avizele se dadeau, pur si simplu. O testare serioasa dureaza cam o ora si nimeni n-avea timp si chef de stat la testari.

Apoi, odata cu restructurarile, companiile care disponibilizau agenti de teren, de exemplu, tineau 50 de soferi, dintr-o suta. Aia 50 mergeau la testare si 3 erau declarati inapti, moment in cae jihadul se cobora pe capul psihologului care avea tupeul sa scoata un aviz pe care scria simplu si clar “inapt”. Pai cum inapt, ca io vreau sa-l tin, nu-mi cere salariu mai mare, nu cere nimic in plus, munceste la program si mie imi convine. Da, domnule patron, dar e foarte nervos si ar putea sa omoare pe cineva pe drum, cand pleaca la plimbare cu masina firmei. Ce-mi pasa mie, eu vreau avizul cu “apt” ca sa-l pot pune la munca in continuare.

Iar un alt motiv ar putea fi si acela ca presiunile facute la nivel de minister de catre toti angajatorii care sunt satui sa tot plateasca pentru sanatatea angajatilor (chiar daca aceste plati sunt benefice pentru companie), au fost mult prea mari, iar Colegiul Psihologilor, cei care ar trebui sa apere interesele tuturor cabinetelor din breasla, e format din niste bosorogi de 80 de ani, pe care nu-i mai intereseaza viitorul celor care se zbat sa-si faca un nume, muncesc si au tupeul sa scrie pe aviz “inapt”.

Cu alte cuvinte, back in 2000, cu modificarea asta de lege. Testam medical, in teorie, ca in practica se scot avizele pe banda rulanta, ca doar cine mai are vreme de asa ceva.

Intre timp, copiii nostri merg la profi care ar putea innebuni de la un an la altul, fara sa observe nimeni, trecem pe langa macarale in lucu care ar putea fi manipulate de niste dusi cu pluta care ar putea oricand sa scape incarcatura, doar asa, sa se distreze (nu ca nu s-ar fi intamplat deja asta) si…mai ziceti voi, ca io-s deja ciufuta rau pe subiect.

Da, zeci de cabinete psiho din tara se inchid si niste mii de oameni au ramas fara locuri de munca. Problem?


12 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *